До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Все, що треба знати про сиве волосся

Раніше жінки уникали сивого волосся. Тепер, завдяки моделі Крістен МакМенамі і Сарі Гарріс з британського Vogue, дедалі більше жінок, навпаки, прагнуть мати подібний образ. Але перш ніж цілком піддатися цій тенденції, варто провести дослідження. Який відтінок сивини пасуватиме вам найбільше? Чи можна обійтися без освітлювача? Наскільки інтенсивним буде догляд? Відповідаємо на всі питання в повному ґіді щодо особливостей сивого волосся.

Photo: @maraakil

Сіре, попелясте, срібне — називайте його як хочете. Сиве волосся по-справжньому позбулося клейма, яке його завжди переслідувало. Тепер цей відтінок зчитується як заява про довіру і серйозність намірів. Дивитеся ви на червоний килимовий хідник (Ріанна, Леді Гага, сестри Кардаш’ян), екран (Сальма Гаєк в "Операції "Колібрі "", Дейенеріс Таргарієн з "Гри престолів" або срібна перука Кріссі Тейге для телешоу), світ моди (Сара Гарріс з британського Vogue, Ерін О'Коннор, Ян де Вільньов) чи навіть на світову арену (Крістін Лагард і принцеса Керолайн), ви побачите жінок різного віку, які приймають сірий колір волосся, який упродовж багатьох років вважався ознакою недоглянутості.

Реклама
Сара Гарріс. Photo: Getty Images

Сьогодні ви знайдете близько 1,7 мільйона постів з хештегом #greyhair в Instagram і 1,6 мільйона постів з хештегом #silverhair. Що вже казати про популярність #qrombre, створеного для сивих коренів. У Pinterest також повідомили про популярність запитів "як посивіти", які зросли до 879 відсотків. Тому, якщо ви маєте бажання знайти свій ідеальний відтінок сірого, — зараз саме час. У матеріалі три експерта розповідають нам про все, що треба знати про сивину, перш ніж зважитися на срібний відтінок.

Що спричиняє сивину?

Незалежно від того, брюнетка ви чи руда, колір вашого волосся визначається пігментними клітинами волосяного фолікула, що виробляють меланін. З віком ці клітини зменшуються, і разом з цим волосся набуває нового кольору: сірого або білого. Переважно це залежить від генетики — різні раси стикаються зі зміною кольору волосся в різному віці, — але зовнішні фактори, такі як стрес, погане харчування і гормони, також можуть впливати на процес посивіння.

Сіре волосся... Чи варто про нього мріяти?
Крістен Макменамі на показі Chanel. Photo: Getty Images

Важливо сказати, що "сірий колір пасує не всім", — попереджає Джош Вуд, засновник і генеральний директор Josh Wood Colour. "Деякі люди не можуть носити сірий одяг, тому що вони в ньому як неживі. Те ж саме з волоссям". Отож, якщо ви не сивієте природним чином, а сірого кольору зі зрозумілих причин немає у вашому гардеробі, краще подумати, — а чи варто?

"Якщо ви сивієте природним чином і хочете прийняти це, я рекомендую своїм клієнтам відрощувати свій новий колір волосся до певної довжини, перед повним переходом. Це дозволяє поступово звикнути до нового образу", — говорить Трейсі Каннінгем, амбасадор Redken і колористка таких знаменитостей, як Дженніфер Лопес, Шарліз Терон, Дрю Беррімор і Джесіки Біл.

І Вуд, і Джонс зазначають, що інтенсивне тонування не таке популярне, як раніше, а попит зростає на мелірування і колірні корекції, які освітлюють пасма, не покриваючи волосся від кінчиків до коренів. "Люди шукають різні способи радше приховати сивину, ніж повністю її заховати", — говорить Вуд. "Сірий — дуже екстремальний колір, — попереджає він. — Це не означає, що ви залишаєте сивину такою, якою вона є. Люди, які носять сиве волосся, поправляють його так, щоб воно мало яскравий, насичений і сучасний вигляд".

Якщо ви не сивієте природним чином, але все ж хочете спробувати цю тенденцію, спочатку вам доведеться пройти через знебарвлення, щоб видалити пігмент до фарбування, "особливо у випадку з темною основою", — пояснює Вуд. "Зазвичай це двоетапний процес: освітлення, а потім тонування сірим або срібним тонером".

Скільки часу потребує цей процес?
Photo: Getty Images

Усе залежить від початкової точки і того, наскільки екстремальний шлях ви обираєте, але в будь-якому разі це потребуватиме багато часу. Знебарвлення — досить агресивний процес, який може потребувати до двох днів, якщо ви маєте темне або раніше фарбоване волосся. "Видалити колір волосся складніше, ніж видалити натуральний пігмент", — говорить Вуд.

"Якщо ваше волосся довге і темне, на вас, імовірно, очікуватиме дводенний цикл, а не шестигодинний сеанс. Тонке волосся зазвичай слабше, але іноді воно легше піддається фарбуванню. Я б рекомендувала провести тест, пофарбувавши пасмо, перш ніж повністю переходити до будь-якого кольору, в тому числі і сірого. Це простий тест, який проводять у будь-якому салоні, щоб перевірити чутливість волосся до відбілювача і кольору", — говорить Шівон Джонс, запрошена художниця L'Oréal Professionnel і засновниця та креативна директорка Rose & Wild Hair.

"Щоб після знебарвлення домогтися правильного відтінку сірого, потрібно ще більше часу, — на це може знадобитися до дев'яти місяців", — говорить Вуд. Вам доведеться пограти з тоніком і знайти правильний баланс для вашого волосся і тону шкіри.

Наскільки довго тримається колір?
Кейт Мосс. Photo: Getty Images

Якщо ви не звикли часто оновлювати колір волосся, то необхідність у догляді за сірим волоссям може стати неприємною несподіванкою. "Думаю, сірий колір тримається максимум чотири тижні, — каже Джонс. — Проблема з сірим у тому, що він просто зникає, тому його доводиться ретельно підтримувати. Я б рекомендувала робити повне оновлення фарби кожні шість-вісім тижнів. А в перервах підтримувати відтінок кожні три-шість тижнів".

Настільки інтенсивна рутина може серйозно пошкодити волосся, тому лондонська колористка рекомендує за першої-ліпшої можливості вдаватися до салонного догляду. "Правильно підібраний салонний догляд не лише дбає про міцність волосся під час фарбування, але і допомагає запобігти ламкості й має дійсно приємний косметичний ефект. Волосся стає гладеньким і блискучим, чого складно домогтися з сивиною".

Які є недоліки?
Леді Гага. Photo: Getty Images

"Процес знебарвлення висушить ваше волосся, — говорить Джонс. — Якщо у вас від природи жирне волосся, то його знебарвлення може полегшити вам життя, тому що вам не доведеться мити його так часто, але через знебарвлення волосся може стати жорсткішим. Позитивний бік знебарвлення ще і в тому, що якщо ви розчісуєте волосся, воно краще триматиме форму і менше заплутуватиметься. Але якщо ви звикли до м'якого і шовковистого волосся, то в процесі знебарвлення ви це втратите. Будьте до цього готові".

Внаслідок усього процесу зміни кольору ваше волосся стане слабшим, тому вам доведеться стежити за його станом набагато уважніше, як у процесі домашнього догляду, так і професійного в салоні. "Збереження будь-якого кольору, особливо сірого, потребує допомоги засобів, які підтримують тон волосся і запобігають його вицвітанню", — пояснює Вуд.

Також існує ризик, що ваше волосся зблякне до зеленого відтінку. "Позаяк ваше волосся має природний підтон, він часто починає жовтити, а при використанні сірого тонеру з синім відтінком, сірий колір може стати зеленим. Або, що імовірніше, він стане зеленим, — пояснює Джонс. — В такому разі я б вибрала сірий з фіолетовим відтінком — щось більш перламутрове або бузкове, — який блякне красивіше, перекриваючи зелений. Ще можна домогтися сталевого срібного кольору, якщо дотримуватися ретельнішого догляду".

Як вибрати відтінок?
Ерін О'Коннор. Photo: Getty Images

Експерти стверджують, що сірий — це новий блонд, тому що є маса відтінків, які можна спробувати, і вибір найкращого залежить від тону шкіри і кольору очей. "Якщо у вас світлі очі, ви можете вибрати світліший сріблясто-сірий колір, — каже Джонс. — Якщо у вас темні очі, ви можете вибрати темніший відтінок або спробувати ефект омбре — темніше біля коріння і світліше на кінчиках. Світло-сірий складніше носити, тому, можливо, доведеться переглянути свій макіяж або стиль".

"Багато важить і те, скільки сірого ви хочете бачити, — каже Вуд. — Це питання пропорцій і кольору". Подивіться на розмах сірого у Ерін О'Коннор в порівнянні з суцільним покриттям. "Для колориста і клієнта важливо порадитися перед будь-якими кардинальними змінами", — додає Каннінгем.

Чи можна домогтися сірого без знебарвлення?
Photo: Getty Images

Знаменитості часто з'являються в перуках на килимових хідниках, щоб заявити про себе, не ризикуючи здоров'ям свого волосся. Якщо ви хочете приміряти образ, але не бажаєте ризикувати вкладеними коштами, перука — єдиний спосіб побавитися з кольором, не пошкодивши волосся.

"Є кілька більш темних відтінків сірого, які не потребують знебарвлення, — каже Вуд, — але, з мого досвіду, коли хтось хоче стати сивим, хай обирає яскравий сірий або білий, а не темний, важкий сірий".

Як доглядати за сірим волоссям?
Photo: Getty Images

"Суть сивого волосся в тому, що ви не хочете, щоб воно було тьмяним", — говорить Вуд, який радить використовувати спеціальний блиск для волосся, "щоб зберегти блиск у відтінках сірого". "Сиве волосся за секунду може набути густого, темного і тьмяного вигляду. Для мене сірий колір завжди означає, що він світлий, шипучий, чистий, блискучий і шовковистий".

Позаяк миття волосся щоразу призводить до втрати кольору, Джонс рекомендує не мити його частіше, ніж це конче необхідно. "Для мене ключовим моментом є інвестування в засоби, завдяки яким можна не мити волосся занадто часто. До прикладу, сухі шампуні допомагають зберегти колір надовше".

Коли йдеться про домашній догляд, Каннінгем рекомендує використовувати пігментований шампунь і кондиціонер, щоб волосся не набувало жовтого або помаранчевого відтінку. "Пігментований шампунь і кондиціонер зміцнять волосся і нейтралізують будь-які подразнення в перервах між відвідуваннями салону", — говорить вона.

"Також пам'ятайте, що волосся найслабше тоді, коли воно мокре, тому не варто надмірно сушити його феном, поки воно вологе. Замість цього спочатку просушіть його на 90% природним чином, потім нанесіть на волосся теплозахисний засіб, і тільки потім використовуйте фен", — говорить Джонс.

За матеріалами vogue.co.uk

Текст: Sam Rogers, Hannah Coates

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.