До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке себорейний дерматит та як із ним боротися

Що таке себорейний дерматит та як з ним боротися, розповідає трихолог, співзасновник клініки hair Help, президент Всеукраїнської асоціації трихологів Денис Прокопович.

Себорейний дерматит: симптоми

Симптоми себорейного дерматиту досить різноманітні. Звичайно, насамперед це наявність лупи, але також це може бути сильна жирність шкіри голови, при цьому кінці волосся залишаються дуже сухими. Присутній свербіж, почервоніння шкіри, яке часто виходить за лінію росту волосся. Коли себорейний дерматит перебігає агресивно, з’являються вогнища запалення і лущення на обличчі, особливо в ділянці носогубного трикутника, брів, вушних раковин. Звісно, це завдає чимало незручностей пацієнту, звичайні шампуні не справляються, а будь-який темний одяг засипаний "білим снігом".

Реклама

У кого частіше трапляється — у чоловіків чи жінок?

Себорея — універсальний хронічний дерматоз, який вражає і чоловіків, і жінок. Особливо часто це проявляється в період статевого дозрівання у підлітків, що додатково привносить у їхнє життя стрес від невпевненості в собі, провокує замкнутість.

Можливо, це все недостатня гігієна?

Безумовно, себорея може розвинутися внаслідок неправильного догляду за шкірою голови та волоссям. Приміром, захоплення безсульфатними шампунями, начебто такий простий факт у гонитві за "органікою" і "натуральністю", може призвести до неприємних наслідків. Безсульфатний шампунь за тривалого використання банально не вимиває забруднення з гирла волосяного фолікула, — він надто слабкий і ніжний для таких завдань.

Набір проти лупи: шампунь та лосьйон Anti-Dandruff, Puroxine

Тому основа догляду за шкірою голови — це правильний вибір шампуню за типом шкіри. Комбінуємо кілька шампунів, чергуємо шампунь очищувальний з шампунями для інших цілей, наприклад, для фарбованого волосся, для об’єму, або просто для частого миття. Ідеальну комбінацію вам підбере лікар-трихолог, особливо якщо він працює в тандемі з реабілітологом волосся.

Фітоесенціальний шампунь для жирної шкіри голови і волосся, Orising

Як виникає себорейний дерматит?

Механізм розвитку себореї досить складний і залежить від багатьох факторів. Але якщо стисло і простою мовою, то все відбувається так.

У складі шкірного себума, який виробляють сальні залози, відбуваються зміни, через що зміщується pH баланс шкіри, розвивається локальне запалення й активізується мікрофлора, яка мешкає на шкірі, але не активна в звичайний час, коли сальні залози працюють правильно. Все це запускає каскад симптомів, про які вже зазначено вище.

Що може бути тригером себорейного дерматиту?

Тригером розвитку себорейного дерматиту може бути безліч зовнішніх і внутрішніх чинників. Серед зовнішніх — неправильний догляд. А з внутрішніх я б виділив основні три:

  • ендокринна патологія і збій у гормональній системі;
  • захворювання шлунково-кишкового тракту;
  • стрес.

Ускладнює перебіг захворювання супутня хронічна патологія, передусім гормони і стан травної системи. А також дефіцитні стани, коли є нестача заліза, вітаміну Д, цинку. Неправильне харчування.

Як лікувати себорейний дерматит

Є загальні рекомендації для лікування себорейного дерматиту. Але насамперед це досвід і особисті напрацювання лікаря. І головне — донести пацієнту, що себорейний дерматит — зазвичай хронічне захворювання. З ним потрібно навчитися жити, тримати під контролем, проходити профілактичні огляди в лікаря, робити спеціальні лікувальні пілінги раз на місяць, контролювати режим харчування і стиль життя. А лікування, як і всієї дерматологічної патології, базується на принципах доказовості та впливу на основні етапи патогенезу.

Чи важливий домашній догляд?

Домашній догляд — це основа лікування себорейного дерматиту, а головне — підтримання стійкої ремісії, коли захворювання не проявляє себе. Хоча б раз на тиждень треба використовувати себорегулювальний шампунь. Залишити звичку мити голову дуже холодною або дуже гарячою водою. Періодично мити й обробляти антисептиком свої гребінці. Використовувати мінімум засобів для укладання. На сонці завжди закривати волосся головним убором. Не наносити бальзами та маски для волосся на прикореневу зону. Контролювати свій настрій і рівень стресу.

Очищуючий, протизапальний догляд TheraRX, Mediceuticals

Чи впливає харчування на стан шкіри голови?

Безумовно, режим харчування важливий. Маються на увазі головні принципи здорового харчування. Обов’язково — повноцінна білкова їжа. Риба і морепродукти як джерело цинку і омега-кислот.

Якщо ви любитель спецій, обмежте їх, особливо це стосується гострих спецій. Жирне, копчене і смажене — тільки з особливих нагод. Обережніше з міцними спиртними напоями.

Які сучасні препарати існують для лікування себорейного дерматиту?

Ринок протисеборейних засобів значно розширився за останні роки. Будь-який бренд догляду за волоссям, що поважає себе, у своєму портфелі має лінійку засобів проти себореї, що містить спеціалізовані шампуні, сироватки, маски. Утім, правильно комбінувати та обрати найкращі за складом і дією допоможе лікар-трихолог.

Які процедури показані при себорейному дерматиті?

У нашій клініці для лікування себорейного дерматиту ми проводимо лікувальні пілінги. Важливо розуміти, що це складна композиція, яка завжди підбирається індивідуально, залежно від тяжкості процесу і клінічної картини. Зазвичай це ферментні й антибактеріальні пілінги зі складним і багатокомпонентним етапним складом, спрямовані на нормалізацію роботи сальної залози, що мають протимікробну активність, поліпшують кровообіг і знімають запалення. Однак я досі часто чую таку асоціацію, що пілінг — це просто абразивні частинки. Ні і ще раз ні. Захоплення скрабами тільки призведе до загострення себорейного дерматиту. Тому не займайтеся самолікуванням, а зверніться до профільного фахівця.

Пом'якшувальна олія проти лупи Purify 01, Muran

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.