До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чому через стрес випадає волосся та що з цим робити?

Квітень — місяць обізнаності про стрес. З цього приводу згадуємо інтерв'ю з трихологинею-реабілітологинею Оксаною Варламовою про стресове випадіння волосся.

Реклама

"Волосся — це не лише окраса, це також індикатор нашого здоров'я та добробуту. Часто воно може розповісти більше, ніж будь-який інший орган чи система організму", — каже Оксана Варламова.

Коли потрібно вперше завітати до трихолога?

Шкіра голови та волосяний фолікул — органи, що залежать від гормонів. Тип шкіри голови залежить від сальних залоз, що найбільше розвиваються у перший рік народження дитини, та їх функціонування.

У період гормонального становлення у підлітків відбувається зміна стану шкіри голови та структури волосся, тому важливо вчасно перейти з "дитячого" очищення на "доросле". Обрати потрібні засоби може трихолог, який проведе діагностику волосся і шкіри голови та підбере індивідуальну програму догляду.

Чи існує генетична схильність до облисіння?

Порідіння волосся у чоловіків — фізіологічний та природний процес. Фолікул волосся — орган, який напряму залежить від роботи гормону тестостерону, що під впливом ензиму 5-альфа редуктази перетворюється на ДГТ (дегідротестостерон). Він і стоншує волосяний фолікул, що врешті призводить до облисіння.

Часто у двох чоловіків з однаковими показниками при комплексному обстеженні ніяких проблем не діагностують. Проте один має гарне волосся, а інший починає лисіти. В останньому випадку облисіння повʼязано з індивідуальною чутливістю фолікулів волосся до чоловічих гормонів, яка передається генетично.

Якщо у чоловіків це норма, то у жінок — проблема, яку потрібно лікувати. Облисіння може свідчити про негаразди в організмі, а також може стати серйозною психологічною проблемою.

Що свідчить про погіршення стану волосся?

Гарне волосся — це показник збалансованості всіх внутрішніх систем організму людини. Порушення у будь-якій з них призводить до серйозних наслідків та патологій. Перший сигнал, що в організмі щось пішло не так, — погіршення стану волосся.

  • Повільний ріст волосся може говорити про гормональний дисбаланс, психологічні розлади, системну нестачу мінералів (хрому, кальцію) та вітамінів А, групи В, С, D, E).

  • Розщеплення полотна (трихоптілоз, трихорексиз) може бути сигналом неправильного харчування, недостатності нутрієнтів, поживних речовин та проблем з ШКТ.

  • Сухість та ламкість може свідчити про неправильний догляд.

  • Швидке та раннє посивіння — ознака стресу та проблем з ШКТ.

  • Лупа може бути ознакою ослаблення імунної системи або зумовлена неправильно підібраними засобами для гігієни шкіри, неправильного харчування чи порушення в роботі ШКТ.

  • Облисіння (у вигляді вогнищ) — результат аутоімунних захворювань.

  • Випадіння волосся може вказувати на дефіцитні стани в організмі (білку, заліза, кремнію, цинку, фолієвої кислоти), стрес та гормональний дисбаланс, наявність в організмі вірусу або грибкового вогнища.

Якщо ви помітили зміни у шевелюрі, варто звернутися до трихолога. Вчасне звернення дає можливість ранньої діагностики захворювань.

Найчастіший запит від пацієнтів після початку повномасштабного вторгнення?

Випадіння волосся, вогнищеві алопеції, триходінія (спазм, біль шкіри голови), лупа, загострення себорейного дерматиту, псоріазу.

Усі ці стани напряму повʼязані зі стрес-індукованими змінами в організмі.

Як можна визначити, чи є випадіння волосся результатом стресу, а не інших причин?

Канадський ендокринолог Ганс Сельє говорив, що стрес виступає в ролі деформації, яка має негативний вплив на всі системи організму. Центральна нервова система відповідає на стрес реакцією "бий або біжи", що призводить до спазму, цей спазм не оминає і волосяний фолікул, який автоматично переходить з фази росту у фазу спокою та передчасно випадає.

Волосяний фолікул має фази росту:

  • анаген — активне ділення клітин та ріст (від 2 до 8 років);

  • катаген — перехід від активного росту до відпочинку (2–3 тижні);

  • телоген — фаза спокою (2–4 місяці).

Якщо після стресової ситуації волосся починає активно випадати через 2–3 місяці, то це є постстресове випадіння. Дуже часто у такій ситуації волосся починає активно відростати без втручань через 3–4 місяці. Якщо ж волосся випадає понад 6 місяців, це може свідчити про перехід у хронічну форму випадіння. Варто звернутись до трихолога для діагностики внутрішнього стану організму.

Чому випадає волосся?

Патернами стресового випадіння волосся можуть бути:

  • триходінія (біль і спазм шкіри голови) за рахунок спазму периферійної системи;

  • не засвоєння поживних речовин у тонкому кишківнику;

  • порушення в роботі нервової системи;

  • аутоімунні захворювання, що призводять до погіршення стану шкіри та локального випадіння.

Як діти реагують на стрес і як це може вплинути на їхнє волосся?

Стрес — це "несправність організму". У дітей він може призвести до аутоімунних захворювань (вогнищеві алопеції), порушення процесу регенерації шкіри, до трихотиломанії (навмисного виривання волосся) або трихофагії (поїдання волосся). Дитяча трихологія потребує особливих знань, бо фізіологія шкіри голови та волосся у дітей не така, як у дорослих. Тому і лікування має бути різним.

Які дієтичні рекомендації можуть бути корисними для зменшення випадіння? ⠀

Ми — це те, що ми їмо. Пасма нашого волосся складаються з протеїну під назвою кератин. Своєю чергою, кератин — білок. Раціон, збагачений білками, має вирішальне значення для здорового росту волосся. Для нормальної життєдіяльності необхідно, щоб в результаті харчування в організм потрапляли усі корисні речовини. Дефіцит навіть одного нутрієнта, а кількох і поготів, може призвести до виникнення клінічних проявів з боку шкіри, волосся, нігтів, що є причиною звернення пацієнтів до лікаря.

Що потрібно клітинам для повноцінного функціонування?

  • Вода

  • 22 амінокислоти

  • Макро- і мікроелементи

  • Вітаміни

  • Поліненасичені жирні кислоти (ПНЖК)

  • Фосфоліпіди ⠀

Обовʼязковий сніданок.

Збалансований прийом їжі:

50% — овочі та зелень; 

25% — білок (яйця, риба, мʼясо);

25% — вуглеводи (каші, картопля);

Питний режим (30 мл/кг маси тіла) та повноцінний сон. ⠀

Дотримуючись культури харчування, ви завжди будете допомагати своєму організму та мати красиве волосся.

Чи може дефіцит вітамінів та мікроелементів вплинути на ламкість волосся?

Здорове волосся — результат цілісної та злагодженої роботи організму. Волосяний фолікул — дуже енергомісткий орган та найнепотрібніший — адже він не виконує життєво важливих функцій. Якщо організму недостатньо енергії для якісного функціонування, він буде захищати життєво важливі органи та позбавлятися від баласту (у такому випадку — волосся). Дефіцит вітамінів, мікроелементів в організмі веде до випадіння, порідіння та втрати якості волосся.

Я раджу вживати вітаміни комплексно, балансувати мікроелементи. Вітамінно-мінеральний комплекс Orthomol Hair Intense стане хорошим помічником проти випадіння, ламкості, сухості та для покращення структури волосся.

У складі Orthomol Hair Intense важливі та корисні речовини, що піклуються про життєву силу та красу волосся.

  • Вітаміни групи В1, В6, В12, пантотенова кислота, біотин) — сприяють зміцненню волосся, забезпечують густоту та блиск, стимулюють його зростання, перешкоджають ламкості.

  • Амінокислоти: L-цистеїн та L-метіонін — важливі учасники в процесі утворення кератину — будівельного матеріалу для волосся, сприяють виведенню з організму токсичних речовин.

  • Мідь — стимулює зростання волосяних стрижнів. Дефіцит міді в організмі сприяє ранній появі сивини, тьмяності та ламкості волосся.

  • Цинк — відповідає за роботу сальних залоз, регенерацію тканин шкірного покриву, стимулює синтез колагену та кератину.

  • Селен — захищає волосся від випадання, надає імпульс для його росту, здійснює нормальне функціонування волосяного сосочка.

Що є золотою формулою здорового волосся?

Золота формула дуже проста, але ефективна.

Здоровий спосіб життя + правильне, збалансоване харчування + відсутність шкідливих звичок + заняття спортом + профілактичні обстеження організму та превентивні методи для збереження здоровʼя + правильна культура догляду за шкірою голови та полотном волосся + вчасний якісний відпочинок та позитивні емоції = здорове волосся — щаслива людина.


Фото: Lolita Muzyka for Orthomol

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.