До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як доглядати за волоссям восени: розповідають експерти

Щоб волосся було здоровим і красивим, догляд за ним важливо підбирати відповідно до сезону і злегка змінювати звичну рутину — до прикладу, в жодному разі не виходити на вулицю з вологим волоссям. Про що ще слід пам'ятати, доглядаючи за волоссям у холодну пору року, vogue.ua розповіли експерти.

Photo: Romilly Lockyer / Getty Images
Які засоби використовувати

У холодну пору року волоссю і шкірі потрібні якісне зволоження й захист, тому перший крок у перегляді осіннього догляду — підбір правильних засобів. "Восени шкіра голови не виділяє стільки ж себуму, як улітку, тому волосся майже всіх типів стає сухішим", — каже Дмитро Гладаренко, топстиліст Clipse. "Для жирного волосся вибирайте засоби, призначені для нормального волосся, а для нормального волосся використовуйте засоби для сухого волосся", — рекомендує Гладаренко.

Реклама

"Восени краще використовувати м'якший шампунь для догляду, який добре очищатиме і не зруйнує базовий ліпідний шар, що захищає нашу шкіру", — каже Катерина Чорна, засновниця і стилістка студії Brave Wave. "Якщо сумніваєтеся, який шампунь вибрати, проконсультуйтеся у трихолога", — додає вона.

"Кондиціонер важливо замінити на більш насичений засіб, тому що в суху холодну погоду нашому волоссю, як і шкірі, потрібні додатковий захист і зволоження", — зазначає Катерина Чорна. Дмитро Гладаренко також радить звертати увагу на компоненти для догляду в складі шампуню.

Як мити волосся в холодну пору року

"Технічно процес миття голови не змінюється — він завжди має бути якісним. Важливо щоразу при нанесенні шампуню ретельно масажувати шкіру голови від 3 до 5 хвилин", — пояснює Чорна. "Якщо ви відчуваєте, що після літа на шкірі голови є відчуття "накопиченості", перед заміною шампуню слід зробити детокс-процедуру", — додає вона.

"Голову мити слід залежно від забруднення і обов'язково добре висушувати волосся перед виходом на вулицю", — каже Гладаренко. Перед виходом на вулицю або перед сном важливо переконатися, що волосся висохло. Якщо ви сушите волосся феном, то висушуйте його на 98%, щоб волога, яка залишилася, випарувалася природним шляхом, а волосся не пересушилося. При цьому в холодну пору року волосся важливо ховати — під головний убір та верхній одяг.

Як не зіпсувати зачіску головним убором

Катерина Чорна пропонує два варіанти: скрупульозно вибирати головний убір чи опанувати техніку рефрешу. "Зверніть увагу на головні убори з шовковою підкладкою або замініть шапки, що облягають, на капюшони", — радить Чорна. Шовкова тканина менше травмує та заплутує волосся, тому зачіску легко освіжити за допомогою рук. Що стосується техніки рефрешу, то дії для освіження зачіски кожен підбирає собі індивідуально, знаходячи ефективну для себе схему. "Пряме волосся достатньо розчесати широким гребенем, щоб додати трохи повітряності й об'єму. Для кучерявого волосся може стати в нагоді вода або стайлер і "жм'якання" кучерів для відновлення їхньої форми й легкості", — пояснює Чорна.

Для збереження прикореневого обсягу в холодну пору року Дмитро Гладаренко рекомендує використовувати пілінг для шкіри голови. "Особливо важливо робити пілінг, коли ви використовуєте сухий шампунь, тому що він сприяє формуванню на поверхні шкіри середовища для розмноження мікроорганізмів і грибків", — пояснює він.

Від чого залежить стан волосся восени і взимку

За словами Гладаренка, осінньо-зимовий період часто стає часом випадання волосся, загострення дерматиту шкіри голови, появи лущення, свербіння, сильної жирності або вкрай неприємної сухості шкіри голови. Провокують ці стани низька температура і вітер зовні, а також сухе повітря всередині приміщення. "Тому важливо приділяти час комплексним відновлювальним процедурам для шкіри голови і структури волосся, які підбираються індивідуально для кожного", — каже Гладаренко. Так, у тижневій рутині для догляду за волоссям важливо використовувати маску для волосся, бальзам і високотехнологічні засоби з доволі маленькими молекулами.

Висновки

Щоб забезпечити волоссю належний догляд у холодну пору року, важливо звернути увагу на його стан і на те, як почувається шкіра голови. Хороший шампунь і кондиціонер — обов'язкова умова якісного очищення і зволоження, а "не лягати спати з мокрою головою" і "не виходити з вологим волоссям на вулицю" — непорушне правило, що оберігає волосся від травм.

Катерина Чорна виділяє чотири основні пункти, які допоможуть стежити за станом волосся в холодну пору року:

  1. Адаптуйте засоби для чищення так, щоб піклуватися про гідроліпідний баланс шкіри голови.

  2. Довжина волосся має бути зволоженою та захищеною.

  3. Зменшіть ризик механічного пошкодження.

  4. Слідкуйте за довжиною — якщо січуться кінці, потрібно підстригати.

Дмитро Гладаренко нагадує, що слід використовувати незмивний догляд перед тим, як сушити волосся феном: "Це захистить волосся не лише від впливу гарячого повітря, а й від негативних факторів довкілля".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.