До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Правда всередині: 5 підтверджених наукою правил для здорового кишківника

Поліпшення загального стану здоров’я й самопочуття — вічна мета, яку маємо перед собою, захоплюючись спортом, обмежуючи споживання цукру й дотримуючись режиму. Науково підтверджено, що безпосередній вплив на загальний стан здоров’я мають травні процеси й мікрофлора кишківника. Про те, яких правил, крім фастингу й ретельного пережовування їжі, треба дотримуватися, щоб жити довго й щасливо, розповідаємо в матеріалі.

Photo: Felicity Ingram
Те, як ми їмо, так само важливо, як і те, що ми їмо і які продукти вибираємо

Постарайтеся пережовувати кожен шматочок їжі не менш як 30 разів та обмежте споживання води до й після (але не під час) їди. Більш усвідомлене споживання їжі й правильне пережовування допомагає травній системі ліпше засвоювати потрібні поживні речовини. Процес травлення починається з моменту, коли їжа потрапляє в рот, тому розвиток цієї звички — додаткова гарантія, що в тіла буде більше шансів засвоїти їжу, а також це допоможе запобігти переїданню.

Реклама
Фастинг — це потужний інструмент, який легко інтегрувати до свого графіка

Простий спосіб зробити це — обмежити час їди до популярного інтервалу 16:8, коли ви їсте впродовж восьми годин і не торкаєтеся їжі наступні шістнадцять годин. Такий інтервал допоможе вашому організму перетравлювати їжу ефективніше й водночас стимулюватиме оновлення клітин. Більшу частину "голодного проміжку" ви спите, тому цей інтервал видається найприйнятнішим, порівнюючи з іншими жорсткішими методами голодування.

Заплануйте час на сповільнення й відпочинок

Відчувати помірний стрес — це часто вибір, а усвідомлення себе — перший крок до формування стійкості. Виховання в собі уважності й додання медитації до свого розкладу — це ідеальна вихідна точка. Добровільний диджитал-детокс вечорами допомагає навести лад у думках і підготувати тіло до відпочинку — дослідження синього світла показали, наскільки негативно світло від екрана позначається на якості сну. Постарайтеся знизити рівень стресу наскільки це можливо, чи то заняття йогою, чи то розслаблення у ванній, чи то веселе спілкування з друзями — обов’язково захоплюйтеся тим, що допомагає вам заспокоїтися.

Їжте щонайменше за три години до сну

У китайській медицині важливу роль відіграє хронобіологія, згідно з якою у 24-годинному циклі кожен орган має час, коли він працює оптимально. Наприклад, за ніч печінка проходить через цикл детоксикації, та якщо ми переїли ближче до сну, то печінка перевантажується й щосили намагається працювати так само ефективно.

Практикуйте контрастний душ

Вплив низьких температур на організм людини має безліч переваг, тому кріотерапія (або контрастний душ у домашніх умовах) — так корисна для нас. Дослідження засвідчують, що холод може допомогти зменшити запалення в організмі, поліпшити сон та імунну функцію, а також пришвидшити обмін речовин.

Текст: Rosemary Ferguson
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.