До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Добровільне "холодання": все, що слід знати про загартовування

Якщо ви спите з відчиненим вікном навіть взимку, вмиваєтеся прохолодною водою і любите довгі піші прогулянки на свіжому повітрі вітаємо, ви адепт загартовування. Напередодні традиційного купання в ополонці на честь Водохреща Vogue.ua розповідає про користь загартовування і як адаптувати цей процес розумно.

Підхід до загартовування, як і у випадку з будь-яким проявом турботи про здоров'я, повинен бути системним, поступовим і чітко спланованим. Загартовування є досить серйозною "розвагою", мета якої – підвищити стійкість організму до низької температури повітря і різких змін клімату.

Реклама

Види загартовування поділяються згідно зі стихіями: вода, повітря і вогонь. Так кожен може загартовуватися відповідно до своїх уподобань – від сонячних ванн і ранкових пробіжок до обливань холодною водою. Очевидно, що загартовування сонячним теплом ми проходимо влітку, а з пронизливо свіжим повітрям зустрічаємося під час провітрювання. Щодо обливань, контрастного душу і пірнання в ополонку – мороз по шкірі пробігає раніше, ніж з'являється думка про те, що почати можна з обтирань. Як же перейти від обтирань до холодного душу і в чому користь загартовування?

Холодним вважається душ з температурою води нижче 21°C. З огляду на те, що обливання холодною водою повинні бути регулярними, а температуру води потрібно знижувати поступово – загартовування водою є повноцінним вченням, яке в наш час називається гідротерапією. У результаті такої процедури тіло стає більш стійким до стресу, а загальне самопочуття поліпшується.

До науково доведених переваг загартовування належать підвищення рівня ендорфінів, прискорення обміну речовин, поліпшення кровообігу і профілактика грипу та застуди. Існують дослідження, які підтверджують, що холодний душ сприяє розвитку стійкості організму до певних типів раку.

Хоча загартовування і легко прийняти за чарівну таблетку від усього, на шляху до нього потрібно дотримуватися регулярності і раціональності. Температуру води знижуйте поступово, час перебування під холодними струменями збільшуйте з оглядом на своє самопочуття. Починати слід з десяти секунд перебування під прохолодною водою в кінці звичного вам процесу прийняття душу. Збільшувати тривалість і знижувати температуру можна тоді, коли попередні результати встигли стати нормою. У цій справі головне не поспішати, спостерігати за реакціями тіла і загальним станом організму.

Хоч звичка приймати холодний душ і корисна для більшості людей, за її набуттям – тривала робота. Холодний душ може бути доповненням до традиційних методів лікування, але ніяк не їх заміною. До того ж, краще не забувати про свої індивідуальні особливості, придивившись до яких виявиться, що немає кращого загартовування за відчинене вночі вікно.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.