До VOGUE UKRAINE LEADERS 2024 залишилось:
КУПИТИ КВИТКИ

Зіркові інфлюенсери (та Glucose Goddess) – про головні лайфгаки краси та здоров'я

У Парижі за ініціативи Vichy Laboratoires пройшов масштабний захід V.I.C (Vichy Integrative Center), де французький дерматокосметичний бренд представив свою концепцію холістичного догляду 360о. У заході взяли участь учасники та спікери з 25 країн світу: зіркові науковці, дерматологи та інфлюенсери. Україну представили лікарки дерматологині Вікторія Островська та Олена Салєнкова, інфлюенсерки Олена Мандзюк, Христина Горняк і Олександра Стасів. За підсумками заходу вони розповідають, які (часом неочевидні) чинники впливають на красу шкіри та волосся, а також про головні інсайти в догляді та стосунках із собою. Але спочатку слово Джессі Іншоспе, зірковій біохімікині, яка стала зірковою спікеркою заходу.

Джессі Іншоспе

Джессі Іншоспе, відома як богиня глюкози, — французька науковиця, біохимикиня, інфлюенсерка, авторка бестселера "Глюкозна революція".

Реклама

У своїй промові на V.I.C Джессі згадує відомий науковий експеримент. Подружнім парам роздали ляльки вуду, в які один з партнерів мав встромляти голки щоразу, як його дратував інший, і датчики глюкози. За місяць з'ясувалося: найбільше голок в ляльки встромляли люди, що мали низький рівень глюкози.

Вважається, що на настрій, самопочуття та рівень задоволення життям впливають стрибки глюкози, коли після чогось солодкого її рівень в крові різко зростає, а потім стрімко падає.

Іншоспе зазначає, що зловживання цукром згубне і для шкіри. Адже надлишок цукру викликає глікацію — реакцію, яка зв'язує молекули цукру та білки шкіри, колаген та еластин). Внаслідок цього шкіра старіє швидше.

Як уникати стрибків глюкози:

  • По-перше, ціле яблуко зі шкоринкою корисніше, ніж чищене; чищене сире — корисніше ніж запечене, а ось яблучний сік (навіть свіжовичавлений) — це найменш корисна ітерація фрукту, оскільки містить лише глюкозу і не містить клітковини. А це провокує різкий стрибок глюкози.
  • По-друге, прогулянка після їжі допомагає стабілізувати рівень цукру в крові.
  • По-третє, якщо хочеться солодкого, то варто їсти його на десерт: так рівень глюкози підніматиметься та знижуватиметься плавно. При цьому краще спочатку з'їсти салат, потім білки та жири, потім — вуглеводи.

Вікторія Островська

Вікторія Островська — лікарка дерматологиня, засновниця власної клініки краси, каже, що основний компонент шкіри, кісток, судин, суглобів, мʼязів, звʼязок тощо — це білок колаген. "Головна функція колагену у шкірі — збереження пружності та еластичності, а це саме те, що ми втрачаємо з віком, — пояснює Островська. — Можна сказати, що колаген тримає наші обличчя "на місці"".

Здавалося б, у українських жінок колагену достатньо — ми здебільшого маємо щічки, часто — круглолиці. Чи справді нам так актуально підтримувати рівень колагену в шкірі? Вікторія каже, що так. "Українським жінкам слід підтримувати рівень колагену у шкірі особливо ретельно. Підшкірно-жирова клітковина створює обʼєм нашого обличчя. Проте важливо памʼятати, як цей обʼєм утримувати". Саме тут роль колагену складно переоцінити, — він утворює так званий каркас і допомагає тримати овал обличчя, відтерміновуючи прояви деформаційного типу старіння, до якого більшість з нас схильні.

Колаген у шкірі синтезується з ключових клітин, які називаються фібробластами, і саме від їх роботи залежать якість і вигляд шкіри. Процес утворення власного колагену досить тривалий і не простий. "Фібробластам доводиться плідно попрацювати, щоб утворити його, тому колаген точно заслуговує на те, щоб ми берегли його та допомагали утримуватись в нашій шкірі якомога довше", — каже Вікторія.

Догляд за шкірою розпочинається насамперед з корекції способу життя, каже Вікторія. Вона радить відмовитися від куріння та алкоголю, уникати надмірного стресу, контролювати баланс гормонів та харчування.

Прискорити утворення колагену допомагають:

  • Харчування. Варто споживати продукти, які містять колаген (м'ясні бульйони, яйця, лосось, гарбузове насіння), та вітамін С (без нього утворення колагену значно сповільнене);
  • Харчові добавки колагену;
  • Косметологічні процедури, які створюють контрольовану травму шкіри, що спонукає її регенеруватися та виробляти більше колагену: інʼєкції полінуклеотидів, SMAS-ліфтинг та мікроголковий RF-ліфтинг.
  • Засоби домашнього догляду. Варто звертати увагу на склад і наявність в переліку таких компонентів, як гіалуронова кислота, пептиди, вітамін С та похідні вітаміну А (ретинол, ретиналь тощо).

Олена Салєнкова

Про інсайти

Спосіб життя впливає на стан шкіри голови. З ключових факторів я б назвала рівень стресу, правильний догляд за волоссям та раціональне харчування.

Стан шкіри голови змінюється і з віком. У підлітковому віці сальні залози починають працювати активніше. Це зумовлено гормональними змінами в організмі, що вважається фізіологічним процесом. Проте це може призвести до проблем зі шкірою, від акне до себорейного дерматиту. На жаль, згадані проблеми можуть продовжитися і у дорослому віці.

Про лайфгаки

Здається, що проблема з волоссям, яка дратує найбільше, – необхідність щодня мити голову. Ладно б, просто мити, але ж ще й сушити і укладати, що в умовах постійних відключень електроенергії складно. Але зарадити цьому можна: потрібно правильно підібрати догляд та обрати засоби, що ефективно очищують шкіру голови та контролюють вироблення себуму (шкірного сала).

Я завжди рекомендую шукати засоби, що містять у складі саліцилову кислоту для відлущення та повноцінного очищення шкіри голови та дисульфід селену- для відновлення балансу мікробіому та контролю вироблення себуму. Наприклад, шампунь Dercos від Vichy.

Розповсюджена проблема – лупа та свербіж. Тут важливо розуміти ось що. Поверхня нашої шкіри не стерильна. З-поміж усього спектру мікроорганізмів у цьому випадку важливо відмітити грибок роду Malassezia. Лупа та свербіж – це наслідок гіперактивності цього грибка у комфортному для нього середовищі. В умовах надмірного вироблення шкірного сала його колонія збільшується, а продуктами своєї життєдіяльності він викликає лущення, запалення та свербіж. Тому загальні напрямки при вирішенні проблеми – це ефективне очищення, протизапальна терапія та контроль мікробіому шкіри голови.

Про поради

Основа здорової шкіри голови – правильно підібраний догляд.

Окрім цього, я б рекомендувала знайти work-life balance та знизити рівень стресу у повсякденному житті. Розумію, як це звучить у сучасних умовах. Проте це дійсно дуже важливо для контролю над хронічними дерматозами. Не зайвим буде і звернути увагу на харчування та обмежити (не люблю слово "виключити") фаст-фуд, надмірне вживання алкоголю, молоко, солодке та вироби з борошна.

Олена Мандзюк

Бути жінкою — прекрасно в будь-якому віці, — вважає Олена. — Важливо розуміти, що відбувається з твоїм тілом, настроєм, шкірою саме в цей момент, і турбуватися про себе з максимальною любовʼю, не намагаючись змінити свою природу, а просто підтримувати її". Олена зауважує, що більшість порад експертів Vichy Laboratoires вже давно використовує.

Це речі, доступні майже кожному з нас:

  • Понижувати кортизол що три години. Цього можна досягти за допомогою медитації, прогулянки, читання, фізичної активності — так ми допомагаємо своєму тілу позбутись стресу, що особливо важливо зараз.
  • Балансувати харчування. Це легко: просто додаємо більше свіжих овочів до раціону, вживаємо цільні продукти, а червоне мʼясо додаємо не більше 1-2 разів на тиждень.
  • Контролювати сон (наскільки це можливо в наших реаліях). Коли не лунає повітряна тривога, я завжди йду до ліжка до 22:00, — і зранку повна сил.
  • Захищати шкіру від фотостаріння та впливу сонця за допомогою одягу та SPF засобів.

"Одна порада на заході Vichy Laboratoires стала для мене відкриттям — червоне світло, яке випромінює спеціальна LED маска. Тепер я шукаю собі таку додому, адже червоне світло стимулює виробітку колагену, знімає запалення і загалом це класна підтримка для здоров'я шкіри", — говорить Олена.

Про улюблені засоби

Однозначно це невагомий протисонцевий флюїд проти ознак фотостаріння шкіри обличчя з SPF 50+. Наношу його зранку, десь за 10 хвилин після нанесення основного догляду. Він невагомий на обличчі, не липкий, рівномірно лягає і захищає шкіру.

Невагомий протисонцевий флюїд Capital Soleil, Vichy, SPF 50+

А з основного догляду — лінійка LIFTACTIV, особливо крем для догляду за шкірою навколо очей. Це справжній колагеновий фахівець з догляду за шкірою на такій ніжній ділянці. Я користуюсь кремом вже більше місяця і помітила, як зона навколо очей стала більш пружною.

Крем для зони навколо очей Liftactiv Collagen Specialist, Vichy

Христина Горняк

"Краса тіла і душі залежить тільки від нас, — вважає Кристина. — Немає не гарних людей, — є ті, хто не приділяє собі часу або уваги".

Про поради

Мені дуже подобається, що всі експерти одностайно наголошували: працює комплексний підхід. Правильно підібраний догляд, здоровий спосіб життя, харчування, здоровий сон, менше стресу, менше цукру, захист від сонця. Очевидні, здається, речі, але я знову собі про це нагадала. Але головне — діяти за своїми відчуттями, жодних крайнощів.

Про улюблені засоби

Я інколи забуваю про засоби з SPF, але моя шкіра чутлива до сонця, до того ж я маю пігментацію. У Vichy дуже круті засоби для боротьби з пігментацією, користуватися ними — суцільне задоволення.

Крем для корекції пігментних плям Liftactiv В3 Anti-Dark Spots, Vichy, SPF 50

Олександра Стасів

Про інсайти

"Я отримала море корисної інформації та незабутніх емоцій", — каже Олександра, — і ділиться головними інсайтами:

  • Правильний догляд за шкірою — це ключ до її здоров’я, краси та молодості;
  • Колаген — головний білок для пружності та еластичності шкіри, і на його вироблення впливають неочевидні фактори: сон, харчування та цукор;

Про поради експертів

Рівень експертності дерматологів та біохіміків Vichy мене відверто вразив. Їхні глибокі знання та практичні рекомендації допомогли мені краще зрозуміти принципи догляду за шкірою:

  • Правильно підібрати догляд за шкірою та використовувати косметику, яка відповідає типу шкіри та її потребам, — ще не все;
  • Варто збільшити споживання продуктів, багатих на колаген;
  • Обмежити споживання цукру;
  • Менше стресу, більше сну (легше сказати, ніж зробити, звісно, але це важливі чинники, що відповідають за красу і молодість).

Про нові відкриття

Колагенові коктейлі – цікава новинка, яка стимулює вироблення колагену та покращує стан шкіри зсередини;

LED-маски — інноваційна технологія, яка може допомогти зменшити зморшки та підтягнути шкіру в домашніх умовах;

Нічний крем з ретинолом Liftactiv B3 Night Retinol, Vichy виявився дуже ефективним для боротьби з ознаками старіння.

Нічний крем з ретинолом Liftactiv B3 Night Retinol, Vichy

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.