До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ручна робота: таємниці домашнього педикюру

Ті, хто в пошуках прихистку виїхав до інших країн, через деякий час стикаються з потребою зробити педикюр. Попри високу вартість (50–60 євро), підхід до педикюру в Україні та Європі дуже відрізняється. Тож цілком імовірно, що треба буде розраховувати на власні сили. Як зробити педикюр удома – прості та дієві поради.

П’яти

Впоратися з ущільненою шкірою на п’ятах і подушечках допоможуть скраби для ніг. Скраби для ніг чудово відлущують мертву шкіру на поверхні. Можна використовувати різні скраби, проте найкраще із завданням впорається сольовий, бо він трохи абразивніший для підошов, порівнюючи з цукровим скрабом, до того ж сіль має антибактеріальні властивості.

Реклама

Ще один домашній засіб — пилочка для ніг, яку варто використовувати кілька разів на тиждень у зонах з твердою шкірою. Працювати треба тільки на сухій шкірі й не терти спершу занадто, щоб не перестаратися й уникнути больових відчуттів.

Зіркова майстриня манікюру Бетіна Гольдштайн використовує для відлущення шкіри спеціальний апарат Kupa Inc. – каже, що такий можна замовити на ebay.

Після шліфування вона використовує для стоп скраб для тіла OSEA.

Фінальний крок – вітамін Е в олійній формі. Ним Бетіна радить змащувати п’яти.

Зберегти шкіру зволоженою та запобігти лущенню допомагають силіконові протектори для п’ят (їх можна знайти в будь-якій крамниці побутової хімії). Для щоденного використання Бетіна використовує засіб для дуже сухої шкіри Aquaphor.

"Шкіра на ступнях усемеро товща, ніж на обличчі, тому вам потрібен дуже потужний крем із сильними активними речовинами, щоб вони могли проникнути в усі шари шкіри", — каже французький ортопед та експерт з питань педикюру, власник 23 салонів у всьому світі Бастієн Гонсалес, серед клієнтів якого — Гвінет Пелтроу, Наомі Кемпбелл і Роберт де Ніро. Він рекомендує масажувати кожну ступню не менш як 20 секунд щовечора. "Спробуйте пощипувальні та скручувальні рухи. Якщо повторюватимете їх упродовж п’яти секунд на кожній зоні, де є мозолі, то допоможете шкірі повернути еластичність".

М’яко розчинити відмерлі клітини допомагає засіб на основі AHA- і BHA-кислот, збагачений зволожувальними компонентами: екстрактом опунції й алое вера.

Ексфоліант для ніг з кислотами Instant Foot Peeling, Lovaskin

Знайдіть хороший крем для ніг

Після того, як упораєтеся із затверділою шкірою, можна взятися за тріщини. Тріщини — наслідок зневоднення, тому тут потрібен хороший крем для ніг.

"На ринку представлені різні креми, але я настійливо рекомендую використовувати хороший крем для ніг, щоб підтримувати ваші ноги в найкращому вигляді", — каже ортопедка Діна Гохіл. "Звичайний крем для тіла буде малоефективним. Спеціальний же крем для ніг проникає у верхні шари шкіри й додатково зволожує. Це забезпечує еластичність шкіри і слугує профілактикою появи твердих зон". Вона радить креми на основі керамідів з умістом сечовини (не менше 10%), яка зберігає шкіру зволоженою, розгладжує її та зменшує скупчення відмерлих клітин.

Проте, якщо серйозних проблем зі станом шкіри стоп немає, можна скористатися досвідом Бетіни Гольдштейн, яка використовує засіб для Aquaphor.

Кутикули

"Якщо кутикула є, — мабуть, вона для чогось потрібна", — зауважує Гонсалес. Замість використовувати дерев’яну паличку, щоб відсунути кутикулу або повністю її прибрати (і створити "відкриті двері для мікробів, що потрапляють в організм"), краще взяти неочевидний інструмент, який можна знайти в будь-якій ванній: зубну щітку. "М’які ворсинки щітки не так травмуватимуть шкіру, як гостра дерев’яна паличка", — пояснює Бастієн. Після душу можна пройтися зубною щіткою по кутикулах та м’яко їх прибрати.

Тим, хто бажає виразнішого результату, можна скористатися засобом з позначкою Cuticle Remover – він є в багатьох брендів, від Sally Hansen та O.P.I до Orly та CND. Засіб треба використовувати чітко за інструкцією, щоб не зашкодити нігтям. Якщо сказано нанести на 2—3 секунди, то варто так і робити, обробляючи один пальчик за другим.

Нігті

Краще відмовитися від шмергельної пилочки, яка може завдати більше шкоди, ніж користі, і вибрати ніжну скляну пилку, яка допомагає оформити нігті й надати їм форми. "Паперовою пилкою можна порізатися, — застерігає Гонсалес. — Особливо, коли вона нова".

Надання сяяння нігтям — важливе завершення педикюру й манікюру — за умови, що використовується м’яка замша. Вона набагато ніжніша за грубі бафи, що здатні ушкодити нігтьову пластину. "Полірування підсилює кровообіг, і відросла частина нігтя стає білішою", — пояснює Бастієн.

Нігті складаються з кератину, що є одним з видів білка. Варто додати до власного раціону не лише достатню кількість білка, а й магній, який відіграє ключову роль у синтезі білка. До продуктів з високим умістом магнію належать бобові, листова зелень і насіння.

Щоб нігті отримували достатню кількість кисню, треба збільшити споживання заліза, яке міститься у квасолі, шпинаті, червоному м’ясі й броколі.

З відновленням кольору нігтів допоможе вітамін В, зокрема біотин, що запобігає ламкості й крихкості нігтів. Тому в раціоні мають бути такі продукти, як банани, овес, арахіс, м’ясо птиці, соєві боби, йогурт, яйця, дріжджі, авокадо й солодка картопля. Вітамін С теж потрібен, позаяк він стимулює вироблення колагену. Зверніть увагу на цитрусові, солодкий перець, калину, полуницю, капусту й ківі.

Покриття

Бертран Лі, nail-експерт мережі зіркових Bastien Gonzalez, каже, що у своїх студіях вони не радять носити лак довше як чотири дні: нігті почнуть вбирати всі шкідливі хімічні речовини з лаку — і стануть жовтуватими. Оптимально давати змогу нігтям дихати між нанесенням лаку — щонайменше три дні.

Звісно, спокуса замазати всі шорсткості на нігтях свіжим шаром лаку надзвичайно велика. Але важливо використовувати правильні засоби, інакше є ризик ще більше зашкодити нігтям. Тривале використання гель-лаку може призвести до ламкості й зневоднення, а процес зняття лаку може травмувати нігті. Замість цього краще використовувати звичайний лак з нетоксичним складом.

І завжди використовуйте базове покриття, щоб захистити ніготь, зменшити ймовірність пожовтіння й допомогти згладити хвилі, особливо на слабких і ламких нігтях.

Носіть правильне взуття

Від в’єтнамок до сандалій, теплої пори року складно знайти взуття, що забезпечить ногам потрібну підтримку. Як наслідок, підвищене навантаження на стопи може призвести до болю в ногах, а це означає, що час змінити взуття.

"Якщо у вас середній або високий підйом стопи, то ногам доводиться старанніше працювати, щоб одночасно утримувати рівновагу й взуття під час ходьби", — пояснює Гохіл. "Важливо носити правильне взуття, щоб підтримувати здоров’я ніг і забезпечувати їм комфорт". Намагайтеся уникати плаского взуття, вибираючи взуття з гумовою підошвою або аркою на устілці.

Текст: Tish Weinstock

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.