До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ніацинамід: усе, що слід знати про цей диво-інгредієнт

Розповідаємо, що таке ніацинамід, чим він корисний для шкіри і як найкраще включити його у свій догляд.

Photo: Tibi Clenci

За останній рік ніацинамід став дедалі частіше з'являтися в рутині з догляду за шкірою. І це не просто так, адже ніацинамід це як святий Грааль для боротьби з найпоширенішими проблемами шкіри, які лише посилилися через масочний режим і стрес, спричинений пандемією. Ось що потрібно знати про цей інгредієнт.

Реклама
Що таке ніацинамід і як він впливає на шкіру?

Ніацинамід, також відомий як нікотинамід, є водорозчинною формою вітаміну В3, що означає, що він не накопичується в організмі, і його важливо поповнювати. "Ми можемо отримувати ніацинаміди з їжею, але вони також входять до складу засобів для догляду за шкірою, адже мають протизапальні, антивікові, антиоксидантні і освітлюючі властивості", — пояснює дерматолог з Нью-Йорка Денді Енгельман. З огляду на те, що ніацинаміди живлять шкіру, знімаючи запалення і почервоніння, Енгельман порівнює їхні переваги з дією ретинолу. "Ніацинаміди діють аналогічно, зміцнюючи шкірний бар'єр, проте їхній початковий вплив не спричиняє чутливості і подразнення", — каже вона, додаючи, що ніацинаміди також діють як антиоксиданти, знімаючи пошкодження вільними радикалами. Ба більше, вони ще й зволожують. "Ніацинаміди запобігають трансепідермальній втраті води і підвищують здатність інших зволожуючих інгредієнтів робити те ж саме", — говорить Блер Мерфі-Роуз, дерматолог і доцент в нью-йоркському госпіталі New York Presbyterian Hospital-Weill Cornell Medical Center.

Як найкраще використовувати ніацинамід на шкірі?

Зі слів Мерфі-Роуз, щоб отримати максимальну користь від ніацинаміду в догляді за шкірою, використовуйте його у вигляді крему, лосьйону або сироватки це продукти, які залишатимуться на шкірі упродовж тривалого часу, на відміну від засобів, що очищають, які швидко зникають з поверхні шкіри. "Дослідження засвідчили, що ніацинамід добре проникає в шкіру і легко всмоктується, тому треба дати шкірі час, щоб вона увібрала його, і щоб він почав працювати", пояснює вона. До того ж, ніацинамід можна використовувати в будь-який час дня від одного до двох разів на день залежно від складу і, як правило, ніацинамід легко поєднується з іншими продуктами. Зазвичай сироватки є найбільш сильнодіючими засобами і містять найвищі концентрації активних речовин. "Обов'язково використовуйте низькі концентрації ніацинаміду, адже високі його концентрації можуть спровокувати подразнення на шкірі", попереджає Мерфі-Роуз.

З чим поєднувати ніацинамід для найкращих результатів?

Для лікування темних плям і гіперпігментації Мерфі-Роуз рекомендує використовувати ніацинамід разом з іншими освітлюючими інгредієнтами, як-то коєва кислота, яку природним чином отримують з грибів, і яка є побічним продуктом ферментації рису, та транексамова кислота, синтетичне похідне від амінокислотного лізину. "Завжди вранці поєднуйте ніацинамід з мінеральним сонцезахисним кремом", говорить Мерфі-Роуз.

У підтриманні загального здорового стану шкіри беруть участь пептиди, кераміди і гіалуронова кислота, які допомагають "створити шкірний бар'єр, а поєднання ніацинаміду з цими активними речовинами посилює ефект", – говорить Енгельман, розбираючи кожну з них:

  • Пептиди: "Пептиди це короткі ланцюжки амінокислот, що створюють білки, з яких складається шкіра. При місцевому нанесенні на шкіру пептиди посилають сигнали-інструкції клітинам, серед яких є сигнал, що сприяє виробленню колагену".
  • Кераміди: "Кераміди — це воскові ліпідні молекули, які знаходяться між клітинами шкіри. Фактори довкілля можуть порушити ліпідний шар шкіри, який утримує вологу і виконує бар'єрну функцію проти забруднення і бактерій".
  • Гіалуронова кислота:"Гіалуронова кислота може утримувати воду в 1000 разів більше за власну вагу, що творить дива у зволоженні шкіри. При нанесенні гіалуронова кислота створює бар'єр, утримуючи в шкірі вологу і покращуючи її текстуру. З віком шкіра втрачає воду і вологу, а цей інгредієнт допомагає її зберігати, і її можна використовувати щодня".
Наскільки швидко стає помітним результат від ніацинаміду?

Хоча ефект після деяких продуктів, що містять ніацинамід, помітний вже через два тижні, на більшість результатів доведеться чекати чотири і більше тижнів. "Ви маєте пам'ятати, що плями утворюються не за два дні, тому не варто очікувати їхнього швидкого зникнення за пару днів", — каже Енгельман. Вона також попереджає, що якщо ви помітили швидкий результат, то, швидше за все, це пов'язано з додатковим інгредієнтом у складі, призначеним для тимчасового швидкого ефекту, що іноді дуже потрібно. "Для більшості людей навіть незначний ефект — це мотивація продовжувати використовувати продукт, чого ми в будь-якому випадку бажаємо".

Текст: Lauren Valenti

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.