До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ретинол навколо очей: плюси, мінуси, підводні камені

Як використовувати ретинол в ділянці навколо очей, які переваги він має та які перестороги варто врахувати? Vogue.ua запитав експертів.

Останні два роки ретинол, найпопулярніший інгредієнт в догляді за шкірою, можна масово зустріти в засобах, призначених для найніжнішої шкіри — навколо очей. Звісно, в цю гру граються лише великі skincare-бренди з бездоганною репутацією, які мають досвід та експертизу в роботі з ретинолом.

Реклама
Крем для шкіри навколо очей з ретинолом Blue Pro-Retinol Eye Cream, Biotherm

Втім, подібне явище означає, що зовсім скоро ми побачимо ретинол в складі безлічі засобів для шкіри навколо очей. Ретиноїди — це клас інгредієнтів з доведеною ефективністю та вичерпною науковою базою, але вони мають побічну дію. Про тонкощі застосування засобів з ними в ділянці навколо очей на прохання Vogue розповідають експерти — Ірина Літус, дерматологиня, співзасновниця Litus Clinic, та Єлізавета Куртяк, засновниця Skin Kits та мережі клінік MediSkin.

Навіщо ретинол шкірі навколо очей?

Креми під очі з ретинолом допомагають зменшити зморшки, слугують бустером колагену, а в перспективі це допомагає усунути певні ознаки старіння, від пігментації до дряблості. Результат зазвичай помітний скоро, але регулярність — це ключ до успіху.

Крем з ретинолом Magic Eye Rescue Cream, Charlotte Tilbury

Як застосовувати ретиноїди в ділянці навколо очей

Ділянка навколо очей дуже делікатна, шкіра там тонша і чутливіша, а отже потребує правильного протоколу при використанні ретинолу, зазначає дерматологиня, співзасновниця Litus Clinic Ірина Літус.

Крем під очі з ретинолом Benefiance Wrinkle Smoothing Eye Cream, Shiseido

"Для ділянки навколо очей потрібно вибирати найбезпечніші формули топічних ретиноїдів, — каже Єлізавета Куртяк, засновниця Skin Kits та мережі клінік MediSkin. — Наприклад, токоферил ретиноат".

Крім самої формули токоферил ретиноату, містить багато екстрактів та активних речовин із антиоксидантною, зволожувальною дією. Фільтрати ферментованих екстрактів дають потужну антиоксидантну дію та відновлення. Засіб бореться зі всіма причинами старіння та наслідками фотопошкоджень шкіри. Можна використовувати на все обличчя, шию та декольте.

"Це формула від японської лабораторії Naris, що поєднує ретиноєву кислоту та вітамін Е, — пояснює Єлізавета Куртяк. — Вона забезпечує краще проникнення та стабілізує нестійку ретиноєву кислоту. Завдяки цьому її достатньо використовувати в мінімальній концентрації, що не викличе зайвих реакцій в чутливій ділянці".

Відновлювальний бальзам Retinol Eye Renewal для шкіри навколо очей, HydroPeptide

Ірина Літус радить наступні етапи в догляді

Мʼяке очищення і видалення макіяжу. "Шкіра з ретинолом стає більш сухою, отже важливо, аби засіб для очищення не пересушував її", — пояснює Ірина Літус та радить Cleansing Gel 3-в-1 HydroPeptide. Засіб мʼяко очищує, видаляє макіяж будь-якої стійкості і відновлює pH. Підходить для всіх типів шкіри, навіть для чутливої.

Правильна концентрація ретинолу в засобі і його форма. Для делікатної шкіри навколо очей можна використовувати тільки певні концентрації ретинолу. Бальзам для зони навколо очей HydroPeptide Retinol Eye Renewal містить 0,65% три-ретинолу, відновлює шкіру навколо очей, не викликаючи запалення.

Балансування дії ретинолу зволожувальними та відновлювальними засобами. Щоб шкіра мала добрий вигляд, вранці варто вибирати зволожувальні засоби та ті, що відновлюють ліпідну мантію. Під час використання ретинолу обов'язково використовуйте креми, сироватки, маски, тощо, — усе, що допоможе шкірі відновитися та глибоко її зволожити.

Ретинол можна використовувати тільки ввечері, оскільки він може робити шкіру чутливою до ультрафіолету, внаслідок чого зростає ризик сонячних опіків та пігментації. Тому дуже важливо застосовувати захисні креми з високим ступенем SPF для протидії руйнівній дії ультрафіолетових променів. Також варто використовувати зволожувальні засоби у першій половині дня.

Єлізавета Куртяк уточнює, що ретинол не робить чутливою шкірою до ультрафіолету, – "він просто не працює під його дією. Крім того, існують сучасні формули, які не руйнуються. Використовувати його вночі доцільно через циркадні ритми шкіри – саме тоді вона оновлюється".

Використання засобів з антиоксидантами. Тут також важливо використовувати обидва компонента окремо. Їхня комбінація допомагає вирівняти текстуру і тон шкіри. Тож якщо ви використовуватимете вітамін С вранці, а ретинол — увечері, вони підтримуватимуть дію один одного й зроблять вашу шкіру кращою.

Сироватка з ретинолом для шкіри навколо очей Eye Multitasker, Instytutum

Куртяк нагадує, що при використанні засобів з топічними ретиноїдами необхідно повністю відмовитись від використання інших додаткових ексфоліантів (наприклад, засобів з кислотами) — ретинол сам собою є потужним ексфоліантом, і його використання з іншими може викликати подразнення.

Відновлювальна сироватка для очей з ретинолом Retinol Youth, Murad

Як правильно обрати свій засіб?

"Засоби з ретинолом має призначати тільки спеціаліст, — каже Ірина Літус, — адже це активна терапія. Я зустрічаю дуже багато випадків, коли неправильно вибрана концепція, форма ретинолу, частота використання призводила до погіршення стану шкіри. Я за безпечну і ефективну красу".

Антивікова сироватка для шкіри навколо очей з вітаміном А — Intelligent Retinol Eye TR, Medik8

Які є секрети нанесення ретиноїдів в періорбітальній зоні?

"Почнімо з того що "багато" — не завжди "краще", — каже Ірина. — Викостовуйте малу кількість засобу, бо зайве в шкіру не проникне, натомість може викликати дерматит".

Лікарка застерігає від нанесення засобу на вологу шкіру. Натомість треба наносити ретиноїди на добре зволожену шкіру — це дозволить уникнути так званого ретинолового дерматиту, коли шкіра червоніє та лущиться при застосуванні ретоїдів. "Для цього можна нанести зволожувальний засіб, почекати, поки він вбереться в шкіру, а за декілька хвилин нанести ретинол.

Єлізавета Куртяк рекомендує починати застосування засобів з ретинолом в періорбітальній зоні поступово. "Перші рази раджу спочатку наносити під них свій звичайний крем під очі — це дозволить забезпечити захисний бар’єр та додаткове зволоження ділянки навколо очей. Або ж "закривати" засіб хорошим зволожувальним кремом — наприклад, Creme Majesta".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.