До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як працює вітамін С в косметиці та як обрати справді ефективні засоби

Засоби з вітаміном С — сучасні beauty-бестселери. Разом з експертами розбираємось, чому вони настільки популярні, як насправді працює вітамін С та як правильно його застосовувати в домашньому догляді.

Фото: архів VOGUE

В чому переваги вітаміну С?

"Важко знайти компонент, який вирішує стільки проблем шкіри одночасно: освітлює та вирівнює тон, бореться із запаленнями, стимулює синтез колагену, а ще — відновлює після шкідливого впливу ультрафіолету", — каже Наталія Деркач, кандидатка медичних наук та засновниця швейцарського бренду Instytutum.

Реклама
Освітлювальна сироватка Phyto-Blanc Intensive Lightening Serum з аскорбіл-2-глюкозидом (похідна вітаміну С, що відрізняється більш стабільною формою порівняно з чистою формою вітаміну C та ефективна при боротьбі з пігментацією), Sisley

Вітамін С — потужний антиоксидант, який допомагає шкірі залишатися здоровою, нейтралізує негативний вплив забрудненого повітря та ультрафіолету, оновлює та омолоджує шкіру, стимулює синтез колагену та бореться з ознаками старіння.

The Serum Nomad з вітаміном С у стійкій жиророзчинній (аскорбіл тетраізопальмітат) та ефективній формі, Augustinus Bader

Крім того, він перешкоджає виробленню меланіну, який відповідає за появу на шкірі пігментних плям. При регулярному застосуванні засоби з вітаміном С ефективно висвітлюють і вирівнюють тон, борються з ознаками фотостаріння і посилюють захисні функції шкіри.

Антиоксидантна сироватка E in C Advanced, Phyto-C. Ця потужна комбінація 20% вітаміну С (аскорбінова кислота) і 5% вітаміну Е (альфа-токоферол) помітно коригує та захищає від тонких ліній, зморшок, темних плям і грубої шкіри, створюючи тонкий бар’єр на шкірі для тривалого захисту

На додачу, вітамін С має сильну протизапальну дію, ефективно нейтралізує та випереджає появу висипів.

Врешті, він зміцнює стінки судин і зменшує запалення шкіри, а отже підійде для шкіри з куперозом і розацеа ("Позаяк це медичні проблеми, перш ніж обрати догляд, варто проконсультуватись з лікарем, — застерігає Наталія).

Які бувають форми вітаміну С?

"Найефективніша та найактивніша форма вітаміну С — L-Ascorbic Acid, — каже Анна Орлова, співзасновниця сервісу підбору догляду за шкірою та консультацій A.S. Laboratory. — Але вона тендітна та швидко окислюється".

Сироватка з екстрактом оливи Superheal O-Live Serum, Phyto-C. Містить L-Ascorbic Acid та найкраще підходить для чутливої шкіри, що схильна до почервоніння завдяки екстракту листя оливи, що заспокоює та має протизапальну дію

Стабілізувати L-Ascorbic Acid важко та дорого, тому якісні ефективні та стабільні сироватки з вітаміном С зазвичай недешеві. Втім, L-Ascorbic Acid у концентрації вище 10%-15% не рекомендується власникам шкіри з акне.

Дієва універсальна сироватка з вітаміном С у формі 15% L-Ascorbic Acid, Obagi

Анна радить стабільні м‘які форми вітаміну С, що гарно проникають в шкіру, не подразнюють її, але працюють не так швидко та яскраво, як L-аскорбінова кислота:

  • 3-O-Ethyl ascorbic acid
  • Ascorbyl Methylsilanol Pectinate
  • Tetrahexyldecyl Ascorbate (THD)
  • Sodium Ascorbyl Phosphate (SAP)
  • Aminopropyl Ascorbyl Phosphate (AAP)
  • Magnesium Ascorbyl Phosphate (MAP)
  • Ascorbyl Glucoside
  • Ascorbyl Tetraisopalmitate

В чому різниця між вітаміном С "нового" і "старого" покоління?

"В косметології цей wow-компонент застосовують досить давно, – розповідає Деркач. — Але при цьому зі 100 компаній, які додають вітамін С у засоби, лише 3-5 використовують формули, які дійсно працюють". Чому так?

Лосьйон з вітаміном С VC Lotion +, Dr.Medion

Експертка пояснює, що традиційно в косметиці використовують нестабільну водорозчинну форму вітаміну C — аскорбінову кислоту, яка діє лише на поверхні шкіри. Тільки нещодавно була розроблена жиророзчинна форма — Vitamin C THD, яка в 50 разів сильніша за водорозчинну і здатна проникати в глибокі шари шкіри.

"Справа в тому, що шкіра захищена гідроліпідною мембраною, захисним бар’єром, який не пропускає воду і, відповідно, розчиняє традиційний вітамін С вже на поверхні, – пояснює Деркач. — Тому при виборі засобів варто не просто обирати ті, що містять вітамін С, а ще цікавитись його формою".

Жиророзчинний вітамін С позначається на етикетках як tetrahexyldecyl ascorbate — власне, звідси і абревіатура THD в назві.

C-Tetra Cream з вітаміном С у формі THD в складі, Medik8

Як правильно обрати засіб з вітаміном С?

По-перше, при виборі засобу з вітаміном С варто звертати увагу на його концентрацію та форму. Бренди іноді грають нечесно: беруть компонент, який себе зарекомендував, але додають мінімальну концентрацію, тільки щоб мати легальні підстави написати на пакованні великими літерами: "З вітаміном С". Починаєш розбиратися — а там його мінімальна неефективна концентрація. "Оптимальна концентрація вітаміну С — 15%, так він проникає глибоко і не викликає подразнень", — пояснює Наталія.

Бустер Firma-Bright з 20% вітаміну С, HydroPeptide

Варто звернути увагу і на інші компоненти у складі засобу: один із найкращих результатів дає поєднання вітаміну С з вітаміном Е або з ніацинамідом.

Сироватка Radiance Lift Serum з комплексом вітамінів С і Е, Mediplorer

По-друге, обов'язково дивіться на паковання. Вітамін С швидко окислюється та розпадається. Коли інгредієнт нестабільний, він неефективний і може викликати подразнення та почервоніння. Тільки непрозорі флакончики з помпою не дають вітаміну С окислитись. Якщо ж ви обрали крем з вітаміном С у стандартній круглій баночці, то користуватися ним можна не довше шести місяців з моменту відкриття.

Кому підійде вітамін С?

Це прекрасний компонент для всіх типів шкіри у будь-якому віці, адже ви отримуєте і антиоксидантний захист, і профілактику передчасного старіння, і здорове сяйво шкіри.

Сироватка з вітаміном С 20% Vitamin C Brighten + Firm Serum, Allies Of Skin

Вітамін С застосовують у протоколах для пацієнтів з:

— нормальною шкірою;

— гіперпігментацією;

— чутливою шкірою і куперозом; при порушенні бар‘єрної функції;

— віковими змінами шкіри;

— нерівною текстурою шкіри, запаленнями і постакне.

Anti- Wrinkle Brightening C-erum з 15 % вітаміну С THD, Instytutum

Як використовувати засоби з вітаміном С

Продукти з вітаміном С можна використовувати щодня два рази на день — вранці і ввечері. Але ще ефективніше – лишити вітамін С на ранок, а ввечері доповнити рутину засобами з ретиноїдами. Разом вони дадуть хороший комплексний ефект. Формула догляду "вітамін С + ретиноїди + захист від сонця" — це правило гарної шкіри, яке застосовує британський бренд Medik8.

Сироватка для сяяння шкіри C-Tetra, Medik8

В окремих випадках вітамін С здатний спровокувати індивідуальну реакцію. Перед застосуванням краще протестувати його на невеликій ділянці шкіри, щоб переконатися, що у вас немає особистої непереносимості. Легке пощипування чи почервоніння у перші хвилини — це нормально, але не більше.

Крем Arma-Bust, Meder Beauty Science

І обов'язково використовуйте сонцезахисні засоби із SPF 50 перед виходом з дому, адже вітамін С підвищує чутливість шкіри до ультрафіолету, що може спричинити появу пігментації.

Які форми вітаміну С показані для шкіри з акне?

"Тим, чия шкіра схильна до появи комедонів, висипів, чудовим варіантом буде така форма вітаміну С як Ascorbyl Methylsilanol Pectinate, — каже Анна Орлова. — Саме така — в сироватці DCL Serum 25. "Попри те, що тут 25% вітаміну С, формула стабільна, не викликає реакцій та пощипування, подразнення. Великим плюсом є легка гелева текстура, що миттєво вбирається".

Концентрована сироватка для обличчя з вітаміном C Scape High Potency Serum 25%, DCL

"Чудовий варіант, який не просто підходить для шкіри, схильної до висипів і комедонів, а й працює з ними, — RejudiCare 2 CRM Sal, — додає Орлова. — У складі — 10% L-Ascorbic Acid та 2% саліцилової кислоти, яка власне й корегує висипи, та пробіотики, що нормалізують мікробіом".

Сироватка з вітаміном С та саліциловою кислотою 2 CRM Sal, RejudiCare

Як обрати вітамін С для зими?

Холоди впливають на всі процеси в організмі, і, звісно, їхні наслідки відображаються на шкірі. На додачу ще й зовнішні фактори — перепади температур, сильний вітер, пересушене повітря в приміщеннях, а іноді й міський смог і забруднене довкілля. То ж, коли ви відчуваєте, що зі шкірою "щось не так", але не можете зрозуміти, що саме, спробуйте вітамін С, — радить Наталія Деркач, — це перевірений мультифункціональний інгредієнт із клінічно доведеною ефективністю".

Після використання формул з вітаміном С помітний результат: здорове сяйво, гладенька текстура і свіжий тон шкіри. Наталія радить: "Проведіть делікатну ексфоліацію шкіри вдома пілінгом з AHA і BHA кислотами, а потім нанесіть сироватку з вітаміном C у формі THD. Обіцяю, ви будете у захваті".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.