До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як прагнення бути здоровим псує нам життя

Promotion

Розповідає засновниця, кураторка Edem Resort Medical & Spa, Ольга Філатова, психотерапевт, чинний член британської асоціації антіейдж-медицини.

Реклама
Фото: архів Vogue

Не так давно прочитала про одне цікаве дослідження, проведене компанією Nielsen. У ньому взяли участь 30 тисяч споживачів з 60 країн. Згідно з отриманими даними, 32% міленіалів (ті, хто народився в кінці 1980-х – на початку 1990-х) готові платити більше за "здорову продукцію" у порівнянні з 21% бебі-бумерів (народилися в кінці 1940-х – початку 1950-х). У молодих споживачів, які народилися після 2000-х, тенденція проявляється навіть яскравіше: їхній показник досягає 41%. Всі дослідження підтверджують, що стандарт для сучасної молоді – залишатися у формі будь-якими зусиллями. Виявилося, міленіали відвідують спортзал частіше, ніж представники будь-якого іншого покоління.

Я думаю, така гонитва за здоровим способом життя впливає на психічне здоров'я. Американська асоціація психологів не раз говорила про те, що міленіали більше схильні до стресу, ніж будь-яке інше з нинішніх поколінь. Тепер факти, які здивували навіть мене: в Великобританії фахівці великої страхової компанії Aviva під час роботи над доповіддю Health Check UK дійшли висновку, що більше 25% людей у віці від 18 до 24 років страждають від підвищеного рівня неспокою. У респондентів у віці від 35 до 44 років цей показник склав 23%, а у старших 65 – 11%. Більше того, за даними благодійних організацій Anxiety UK і YouthNet, постійно зростає кількість молодих людей у віці від 16 до 25, які шукають в інтернеті засоби позбавлення від тривоги.

До чого це я? Раціональне харчування і рухова активність сприятливо впливають на стан здоров'я, це незаперечний факт. Але якщо людині здається, що вона не може відповідати всім вимогам здорового способу життя, отже, почалися проблеми. Просто дотримуватися режиму харчування вже недостатньо, треба обов'язково тримати в шафі якісь чарівні антиоксиданти і кіноа, ходити на пілатес або в тренажерний зал, пити матчу-чай і снідати тостом без глютену зі слайсами авокадо. А в перервах – гортати соцмережі, де кожен другий пост – реклама новомодної кето- або палеодіети. А якщо раптом зірвався і з'їв батончик – почуття провини і невроз накривають у ту ж мить. Чим частіше заглядаєш в Інстаграм, тим виразніше постає питання: чому ідеал все ще далеко? Треба більше старатися. І виникає почуття провини, самоаналіз, а порочне коло тривожності замикається, заганяючи в пастку ЗСЖ.

Глибоко в підсвідомості ми розуміємо, що представники попередніх поколінь пили, курили і їли все підряд, а нашим сучасникам доводиться каятися за кожну булочку. Здоровий спосіб життя перетворився на одну з маній XXI століття, на форму демонстративного споживання. Під постійним тиском ми почуваємося відсталими, якщо не можемо дозволити собі блендери і спортивні ґаджети останніх моделей. Ми слухаємо нескінченні поради ЗСЖ-блогерів, записуємося на дорогі фітнес-класи та витрачаємося на супутні товари, як-от екологічний топ, дизайнерська пляшка для води або ягідний смузі після тренування.

Я люблю спорт і здорове харчування, але вважаю, що гонитва за ними не повинна вносити в життя одержимість, суцільні правила і обмеження, так позбавляти радості, спокою і свободи вибору. Адже якщо навіть таку корисну і необхідну міру, як періодична програма детоксу, інтервальне голодування або ж лікувальну дієту перетворити на свою схему харчування, то незабаром проблем зі здоров'ям не уникнути, воно почне руйнуватися на очах.

Слід розуміти, що бездоганне здоров'я недосяжне, як, втім, і все інше "бездоганне" в цьому світі. Найцінніше, що необхідно культивувати в собі, – це баланс та інтуїтивне відчуття, що саме необхідно на цьому етапі. Тому майбутнє – за персоніфікованою медициною і професійним підходом до оздоровлення, які допомагають оздоровлюватися за допомогою індивідуально складеної терапії.

Як би парадоксально це не звучало, бажання бути здоровим цілком може бути наслідком постійної тривоги і невпевненості в завтрашньому дні. Людям постійно здається, що вони ледь здатні контролювати власне життя: геополітика і війни, фінансова криза, відносини з іншими людьми, баланс між роботою і відпочинком, інформаційна інтоксикація. ЗСЖ – це один з небагатьох аспектів, який не залежить ні від кого, крім нас.

Часто для тих, хто не досяг успіху в кар'єрі та бізнесі, успіхи в фітнесі та дієті стають справжнім порятунком: тисячі лайків, сліпа віра в ЗСЖ – і все більше поле дезінформації.

Будемо відверті: фанатично здоровий спосіб життя може призвести до стресу. До того ж це шалено нудно. З мого погляду, занадто багато молодих людей дійшли до екстремального перфекціонізму в харчуванні замість того, щоб прагнути розумного балансу і в харчуванні, і в житті загалом. Якщо ви хочете це з'їсти, з'їжте, але будьте щасливими при цьому.

Життя надто коротке.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.