До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Жінки, які змінили світ: засновниця PAYOT Надя Пайо

Vogue UA продовжує спецпроєкт, присвячений видатним жінкам у б’юті-індустрії. Згадуємо, чим світ зобов’язаний їхній натхненній праці, і розповідаємо історії їхнього життя. Напередодні 100-річчя бренду Payot проєкт продовжує історія Наді Пайо. Вона змусила говорити про себе весь світ, ставши першим зоряним косметологом планети.

Надя Пайо

Іменний бренд косметики, засоби з доведеною ефективністю, авторська техніка масажу. Клієнти-знаменитості, інститут краси, два б’юті-бестселери. Це разючий набір для зоряного косметолога XXI століття. Надя Пайо (у дівоцтві Раша) випередила час на сто років. Саме стільки 2020 року минає французькому бренду Payot, відомому в усьому світі.

Реклама

Надя Пайо, засновниця Payot (t в кінці, звісно, не читається — на французький манір), — наша краянка, народилася в Одесі, стала лікаркою, громадянкою світу, засновницею міжнародного бізнесу. З одним застереженням: це виклик навіть для сучасної жінки, а 100 років тому, за часів Надіної молодості, це було нечувано й поготів. Приблизно як створити Tesla, iPhone або адронний колайдер.

Надя росла в багатодітній родині. Її батьки, забезпечені й освічені люди, прагнули дати дітям найкращу освіту. Надя, наприклад, вільно говорила п’ятьма мовами. Згодом їй це допомогло розвивати власний бренд на всіх континентах. Крім Антарктиди, хіба що. Надя була четвертою в сім’ї. 1886 року, коли вона з’явилася, світ стояв на порозі великих відкриттів: телеграф, телефон, електромагнітні хвилі, права жінок. Надя була феміністкою — за своїм духом і переконаннями. Попри те, що вчитися на лікаря було річчю нечуваною для дівчини того часу, вона вступила на медичний факультет університету Лозанни. Була єдиною на курсі жінкою. Вивчала анатомію, хімію, фармакологію.

Надя Пайо

Навчання не завадило їй зустріти майбутнього чоловіка. Його звали Едмон Пайо, він був інженером, закінчив Політехнічну школу в Лозанні. Весілля влаштували в Монже, за часом це майже збіглося з отриманням диплома. А замість весільної подорожі молодята вирушили працювати в Аргентину. Точніше, працювати запросили Едмона, а Надя поїхала за ним як вірна супутниця. Зрозуміло, їй і на думку не спало засісти вдома з вишивкою або заняттями вокалу. Випускниця медичного, Надя майже відразу після приїзду знайшла собі справу — стала волонтером, до того ж допомагала найуразливішим. Зрозуміло, без жодного гонорару. Пайо не була б собою, якби не присвятила всю себе допомозі людям. Вона метушилася лікарнями й притулками, витягала людей з того світу і намагалася домогтися змін в системі охорони здоров’я. Чотири роки випробувань і щоденної праці тільки зміцнили молоду жінку в думці, що вона вибрала ту саму професію.

Надя Пайо

Але знову довелося переїжджати — знову за чоловіком, який вирушав вчитися в Нью-Йорк. Надя знайшла собі заняття миттєво: медичні гуртки, навчання, фітотерапія, косметологія. І як відпочинок — походи нью-йоркськими салонами краси, які почали з’являтися в США. Їй спало на думку, що косметологія має бути пов’язана з медициною, краса обличчя — зі здоров’ям тіла й станом духу. Знайомство з балериною Анною Павловою наштовхнуло її на чергові роздуми: якщо тіло може бути юним завдяки тренуванням, то чому б не почати тренувати обличчя? — адже, попри активну міміку, м’язи не залучені повністю.

Надя Пайо (у центрі)

Надя розробила antiage-гімнастику для обличчя, яка поєднувала вплив кремів і спеціальних масажних рухів. Її робота під назвою "Гімнастика для обличчя та шиї" стала одним з перших б’юті-бестселерів.

Після Першої світової сім’я Пайо переїхала до Парижу, де Надя відразу ж почала чаклувати над рецептурами кремів і паст. Вона дошкуляла фармацевтам і травникам, вивідуючи механізми впливу тих чи інших інгредієнтів, і методично, з ранку до ночі, створюючи все нові формули. Унаслідок з’явилися засоби, популярні й сьогодні. Причому їх склади такі самі, як і 100 років тому, — наприклад, очищувальна паста Pâte Grise.

У 1925 році Надя відкрила перший в Європі Інститут краси на паризькій вулиці Рішпанс. Клієнтура потекла рікою, і вже через кілька років довелося міняти локацію — на просторішу, розкішнішу й зручно розміщену — на рю Кастільйон. У Payot не просто робили масаж обличчя й продавали засоби з догляду. Тут можна було навчитися основ догляду, масажу, розслабитися, відпочити, пройти складні технологічні процедури — наприклад, мікроструми. Це сьогодні мікроструми — класика догляду, а 100 років тому це була революція. Клієнтками Інституту Payot були Інгрід Бергман, Рита Хейворт, Грета Гарбо. Нові спа відкривалися в Монте-Карло й Біарриці, а знамениті пурпурні баночки Payot з "талією" прописалися в найрозкішніших універмагах. Їх хотіли всі: вперше косметику випускала жінка, лікарка, зоряна косметологиня. І вперше її розподіляли за типами шкіри. До Наді Пайо цього не робив ніхто.

Надя Пайо

Після Другої світової Надя відчула потребу ділитися знаннями — і відкрила першу у світі Школу естетики. Тут вчили масажу, манікюру, епіляції, макіяжу; лікарка Надя читала серйозні дисципліни — анатомію, фізіологію, естетичну дерматологію. А перелік послуг Інституту й далі розширювався: до нього входили іонофорез, хромотерапія, термальні ванни, обгортання, електрокоагуляція вен.

Надя Пайо

Пайо вірила, що краса залежить не тільки від спадковості й догляду, а й від загального стану здоров’я, свідомості й внутрішнього спокою. Минуло сто років з дати заснування бренду, але ця концепція, здається, ще ніколи не була такою актуальною.

Пайо Парі. На правах реклами. Парфумерно-косметична продукція. ТОВ "Егзагон". Тел .: (044) 33-77-000, www.hexagone.ua

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.