До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Неочікуване джерело вітаміну D, якого не вистачає вашому раціону

Вітамін D потрібен для здорових кісток, відчуття задоволення життям, імунітету. З середини осені до початку весни наш організм використовує запаси вітаміну D, накопичені протягом теплого сезону, тому рекомендованим кроком може бути додати у раціон багаті на вітамін D продукти. Справжнім відкриттям стало те, що таким продуктом є гриби.

Getty Images
Getty Images

Реклама

"Вітамін D є жиророзчинним і важливим для метаболізму кісткової тканини", — пояснює Анна Гюртлер, дерматологиня і дієтологиня з Мюнхена. "Вітамін D не надходить із їжею, він утворюється у шкірі під дією сонячного світла", — додає вона.

Через те що ми проводимо мало часу на денному світлі, дефіцит вітаміну D є розповсюдженою проблемою. Однак це не обов’язково свідчить, що кожному загрожує дефіцит, адже достатня кількість вітаміну D в організмі перш за все залежить від здатності цього організму зберігати вітамін, що є індивідуальною особливістю.

Допомогти собі підвищити рівень вітаміну D можна із додаванням його в раціон. "Невелика частка вітаміну D може засвоюватися з їжею", — говорить докторка Гюртлер.

Getty Images
Getty Images

У яких продуктах міститься вітамін D?

Докторка Гюртлер наголошує, що найбагатшими на вітамін D є яєчні жовтки та молоко. Ці продукти містять вітамін D3, який добре засвоюється організмом. Якщо шукати вітамін D у рослинній їжі, то звертайте увагу на гриби — це один з найкращих продуктів, який містить вітамін D2. "Зараз обсяги споживання грибів зростають у всьому світі через поживні речовини, які в них містяться", — пояснює докторка Гюртлер.

Чому саме гриби?

"У клітинній мембрані грибів міститься ергостерин, який під дією ультрафіолетового випромінювання перетворюється на вітамін D2, — пояснює докторка Гюртлер. — Наприклад, гриби з великою пластинчастою поверхнею, як-от гливи, здатні виробляти відносно велику кількість вітаміну D2". Під час культивування деяких грибів їх спеціально опромінюють ультрафіолетом, щоб сприяти виробленню вітаміну. Однак, як зазначає докторка Гюртлер, більшість грибів у супермаркеті, як-от печериці, на жаль, культивуються в темряві.

Скільки вітаміну D в грибах?

"Теоретично кількість вітаміну D в грибах можна збільшити, якщо покласти їх на сонце або під УФ-лампу. Попередньо варто розрізати гриби, щоб збільшити площу поверхні, а отже і накопичення вітаміну D", — каже докторка Гюртлер. В середньому варто потримати гриби на сонячному підвіконні розрізом догори близько двох годин. "Згідно з дослідженнями, це може збільшити кількість вітаміну D до 1200 МО на 100 г".

Getty Images
Getty Images

Чому не варто покладати всю відповідальність за вітамін D на гриби?

Докторка Гюртлер пояснює, що результати досліджень щодо впливу на гриби сонячних променів та інших факторів суперечливі. Також незрозуміло, як на вміст вітаміну D впливає приготування грибів. До того ж якщо ви точно знаєте, що у вас дефіцит вітаміну D, важливо вживати харчові добавки за приписом лікаря.

Гриби можна і треба вживати для урізноманітнення раціону, однак не варто покладатися на них як на єдине джерело вітаміну D.

Як виявити дефіцит вітаміну D?

Найкращий спосіб перевірити рівень вітаміну D — здати аналіз крові.

За матеріалами vogue.com, Philipp Wehsack

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.