КУПИТИ КВИТКИ

Я відмовилася від цукру на 7 днів, і результат мене справді вразив

Як відмовитися від цукру на 7 днів і що з цього буде.

Фото: Irving Penn

Ми всі знаємо: надмірне вживання цукру не корисне для здоров’я. Воно шкодить організмові, шкірі та мозку, але скорочення його в раціоні здатне значно змінити наше самопочуття.

Реклама.

Я теж про це знаю, звісно, але це не заважає мені споживати солодке. Ну як відмовитися? Донедавна така перспектива була абсолютно немислимою, а потім я натрапила на Гарвардське дослідження, яке довело, що споживання рафінованого цукру спричиняє ризик серцево-судинних захворювань. Тим часом інше дослідження свідчить, що тривале споживання цукру може призвести до розвитку хвороби Крона, виразкового коліту або проблем зі щитоподібною залозою.

Але останньою краплею стало інше. Лікар сказав, що я маю залежність від цукру. Тому я вирішила спробувати семиденну відмову від нього.

Щоб виключити цукор з раціону, можна обрати один із двох шляхів: різкий, де ви просто переходите на відварну курку. Або плавний, коли ви поступово прибираєте цукор зі свого життя. Перший варіант може призвести до побічних ефектів, як-от головний біль або втома, які можуть початися раптово, але минуть за кілька днів. Останній простіший, але забирає більше часу (і на ньому більше спокус).

Я пішла першим шляхом, повністю виключивши весь цукор на тиждень.

День 1: Я ніколи не впораюсь

Щойно прокинувшись, я почула голос у своїй голові, який запитував: "А як щодо маленького частування?" — і це було важко. Відмова від цукру потребує зміни не лише звичок, але й способу мислення.

Для початку я вилучила весь очевидний цукор — наприклад, той, що міститься в каві, — потім подивилась, де ще він може ховатися (підказка: заправки для салатів і готові соуси).

Наприкінці дня я впала в ліжко без сил.

День 3: Я почуваюся більш енергійною як це можливо?

Мені казали, що я почуватимуся краще і буду бадьорішою, якщо не вживатиму цукру, але я не дуже вірила, що це станеться. Тож було несподівано прокинутися свіжою, відпочилою, менш втомленою. Вранці я швидко встала з ліжка, темних кіл під очима не було, а шкіра сяяла. Диво!

На третій день я почала помічати зміни на обличчі. Воно було менш набряклим, контур здавався більш чітким — приємно було побачити зміни так швидко.

День 5: Почуття більшої концентрації

Ті, хто любить солодке, ймовірно, знайомі з відчуттям, коли важко зосередитися на чомусь. Вилучення цукру з раціону полегшує концентрацію, а також допомагає працювати ефективніше. На п’ятий день я нарешті відчула більше ясності в думках.

День 7: Зниження ваги

Я завжди боролась із затримкою води та набряклістю. Тож коли мої ноги стали стрункішими — ніби я пройшла курс кращого в світі лімфодренажного масажу, — це було фантастичним відчуттям.

Що далі?

Навіть тижнева пауза у споживанні цукру здатна загострити розум і змінити звички, тому я вирішила продовжити свій експеримент. Зараз перерва з цукром триває п’ять місяців. Я не можу сказати, що не люблю солодкого — або що я більше ніколи не їстиму солодощів, — але відмова від цукру принесла величезні переваги.

Мій мозок більше не сигналізує, що йому терміново потрібно печиво чи шматочок шоколаду. А коли я справді ласую чимось — на день народження, свято чи з особливого приводу, то справді насолоджуюся кожним шматочком.

Текст: Veronica Cristino
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.