КУПИТИ КВИТКИ

Коли краще вечеряти: відповідають експерти

Вечеряти о 18:00 — цю пораду дієтологів ми знаємо з дитинства. Втім, у реаліях сьогодення це важко виконати. Експерти розповідають VOGUE, коли варто вечеряти, щоб зберігати здоров'я.

За словами Маккензі Колдуелл, сертифікованого дієтолога й експерта з питань харчування при синдромі полікістозних яєчників, рання вечеря може бути корисною для тих, хто бореться з певними проблемами травлення та здоров’я, як-от рефлюкс або хронічна печія. Хворі на діабет можуть помітити покращення показників рівня глюкози в крові, якщо їстимуть за три-чотири години до сну. Але Колдуелл підкреслює, що все залежить від людини.

Реклама.

Найголовніше, прислухатися до свого організму — він повідомить, коли йому потрібна їжа. "Якщо ви вживаєте різноманітну їжу та перекуси на початку дня, ваше тіло зазвичай досить ефективно повідомляє, коли пора вечеряти", — додає Колдуелл.

Продукти, яких слід уникати перед сном

Незалежно від того, о котрій годині ви вечеряєте, є певні продукти, яких краще уникати, якщо ви хочете добре спати та дбати про своє здоров’я. Гальперін зазначає, що жирна їжа перетравлюється довше, і вона може осідати важкістю в шлунку, якщо вечеряти занадто пізно. Це може спричинити розлад травлення та вплинути на сон. Колдуелл додає, що продукти з високим вмістом кофеїну також можуть порушити сон (зі зрозумілих причин).

Алкоголь теж у цій категорії. Дієтолог Фарзана Нассер пропонує замість келиха вина комбучу або терпкий вишневий сік із додаванням невеликої кількості газованої води. Комбуча містить пробіотики, а вишня є гарним джерелом мелатоніну. "Якщо у вас кислотний рефлюкс, також варто уникати гострої їжі, цитрусових та помідорів", — додає вона.

Пізня вечеря — це не обов’язково погано

Якщо ви турбуєтеся про те, що соціальний вир може вплинути на ваше здоров’я, Стівенсон зазначає, що пізня вечеря час від часу не призведе до проблем. Насправді, більшість соціальних заходів з вечерями відбуватимуться доволі пізно, після 19:00, тому важливо не зациклюватися на ЗСЖ, щоб не відчувати себе ізольованим від інших. Але додає: "Постійне вживання їжі пізно ввечері може вплинути на сон, здоров’я кишківника, відновлення, імунітет, енергію та структуру тіла, тому, якщо хочете покращити здоров’я, дуже легкий спосіб — відмовитися від пізніх вечерь. Ранні вечері можуть бути особливо корисними для тих, хто страждає на синдром подразненого кішківника, дискомфорт у животі або здуття".

Перекусити на ніч — здоровою їжею — також можна. "Якщо ви голодні, то вам слід втамувати цей голод і обов’язково поїсти, — каже Ріссетто. — Але варто думати, що ми їмо. Якщо це солодка їжа перед сном, тіло виконуватиме роботу з травлення, поки ми спимо, і це може порушити цикл сну та змусити нас прокидатися".

Зрештою, не варто перейматися, якщо суворий графік харчування нереальний. Коли йдеться про найкращий час для вечері, немає універсального варіанту, — важливо, щодня отримувати поживні речовини, необхідні для здоров’я. "Якщо ви пропустили "ідеальний час" для їжі, краще поїсти пізно, ніж не їсти взагалі", — каже Гальперін.

Текст: Audrey Noble та Ranyechi Udemezue
За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.