До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Спокійно, тільки спокійно: що слід знати про догляд за чутливою шкірою

Як шкіра реагує на стрес і чим їй може допомогти нейрокосметика.

Текст: Ольга Демирель

Реклама
Фото: David Ferrua

На стрес скаржаться всі: і моделі, і блогери, і СЕО. З'являється враження, що стрес став синонімом багатозадачності і скажених швидкостей. Те, як людина сприймає навантаження, залежить від безлічі факторів: темпераменту, виховання і навіть генетики. Хтось провалюється в переживання. Хтось намагається придушити проблему, змиритися з дратівливими факторами і рухатися далі, ніби все гаразд. Але в обох випадках стрес позначається на обличчі. У буквальному сенсі.

Шкіра, нервова й імунна системи замішані з одного тіста. Приблизно на третьому тижні розвитку ембріона вони формуються з єдиної пластини. Шкіра є зовнішньою частиною нервової системи і можна впевнено сказати, що ми живемо "з оголеними нервами". Лоран Мізері, професор, директор лабораторії нейронауки, президент Французького товариства дерматологічних досліджень, каже: "Шкіра та нервова система – близнюки, які страждають у процесі розлуки і постійно обмінюються "телеграмами". Між ними циркулюють хімічні вісники – нейромедіатори, здатні впливати як на товщину шкірного покриву, його бар'єрну функцію, так і на формування колагену, шкірного жиру, пігментацію".

З мозком шкіра спілкується зрозумілою біохімічною мовою. Кожна клітина генерує імпульси, так доповідає нашому головному бортовому комп'ютеру про все, що з нею відбувається, в режимі онлайн. Існує і зворотний зв'язок. У разі гострого стресу і його наслідків (нестачі сну, тривоги, занепаду сил) мозок посилає сигнал – і нервові закінчення шкіри викидають ряд нейромедіаторів, що провокують запалення. Виникає роздратування, яке супроводжують почервоніння, свербіж, поколювання і печіння. Шкіра стає сухішою, стягнутою, нерідко реагує алергією на звичний догляд. Якщо стрес-фактор не зникає, то сальні залози починають посилено працювати, тому забивають пори і провокують висипання. Одним словом, шкіра має гнітючий вигляд і поводиться неадекватно.

Фахівці в царині нейродерматології – дисципліни майбутнього – довгий час шукали спосіб контролю над нейронами за допомогою кремів і сироваток. Результат перевершив очікування. Нейрокосметика для чутливої ​​шкіри діє прицільно на нервові закінчення, розміщені в епідермісі, і пригнічує виробництво субстанції Р – головного нейромедіатора, що запускає запалення. Такий ефект забезпечують синтезовані нейропептиди і рослинні компоненти: поліфеноли білого і зеленого чаю, центелли азіатської, гінкго білоба, екстракти кінського каштана, лотоса, гамамелісу, кудзу, бобів какао, червоних і бурих водоростей. Кожна крапля такого засобу, нанесеного на шкіру, вступає в діалог з нервовою системою, викликає відповідну реакцію кори головного мозку. Шкірі стає добре і комфортно, і ці позитивні "емоції" передаються по ланцюжку іншим системам організму.

Як ще допомогти шкірі у стресі? Уникати травматичних салонних процедур. Тільки релакс, дренаж, заспокоєння і зволоження. Прозвучить банально, але ніколи не пізно навчитися розслаблятися. Не за допомогою серіалів, а по-справжньому: комусь допоможе йога і плавання, комусь – медитації, комусь – спа-процедури.

Працює і ароматерапія. "Олії лаванди, ладану і лавра заспокоюють і розслаблюють, – каже Тійна Орасмяе-Медер, – дерматокосметолог, експерт з косметичної безпеки Євросоюзу, засновник бренду засобів для догляду Meder Beauty Science. – В історичних джерелах їх називають "ті, що втамовують скорботу". Також допоможуть засоби на основі зеленого чаю". Непогано також висипатися і отримувати задоволення якомога частіше. Можна почати з малого – ритуалу догляду за шкірою. Він може стати медитацією, острівцем дзену і стабільності в безодні щоденних переживань. "Поетапний вихід прекрасно розслабляє, а самомасаж обличчя і зони декольте знижує пульс", – вважає Емі Векслер, нью-йоркський дерматолог і психіатр. – Коли ви у тривожному стані, розгублені і пригнічені, рутина дає відчуття контролю над своєю шкірою, тілом, і, відповідно, життям". Очищення, тонізація, зволоження – проста і зрозуміла послідовність дій, ритуал, що повторюється щодня. Краще вибирати засоби з приємними ароматами і текстурами – і наносити їх усвідомлено, вдумливо. Це стане першим кроком на шляху до внутрішньої гармонії сотень тисяч сенсорних клітин шкіри.

<b>для чувствительной кожи банки</b>

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.