До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як підготувати шкіру до літа: захист від сонця

Все, що потрібно знати про те, як підготувати шкіру до літа, щоб повернутися з відпустки ще красивішою, ніж раніше.

Засоби, які останнім часом викликали бум, – японські санскріни в таблетках. Звучить як мрія: ні розводів, ні повторного нанесення. Правда, і захисту від сонця – нульовий. Екстракт рослини Polypodium Leucotomos, бета-каротин, лікопін, антиоксиданти в складі допомагають зміцнити захисний бар'єр шкіри, але це, і все. Американська марка Heliocare, яка першою випустила таблетки "від сонця", визнає: вони не замінять санскріни, а використовувати їх можна тільки як доповнення до основного захисту.

Реклама

Як би не змінювались текстури і склади сонцезахисних засобів, принципи їх дії залишаються незмінними. Існують два види санскрінів – фізичні і хімічні. У складі перших – діоксид цинку або титану, вони працюють на поверхні шкіри і відображають випромінювання, не розчиняються у воді, але залишають білясті розводи. Хімічні фільтри проникають в шкіру і поглинають, в залежності від складу, UVA- і UVB-промені, змиваються водою, тому наносити їх потрібно раз в 1,5-2 години. Виробники все ще шукають ту саму формулу, яка буде надійно захищати від променів всіх типів, при цьому, не шкодити шкірі і не дратувати вас специфічним запахом, кольором або текстурою. З'являються легкі спреї на основі термальної води; засоби на основі церію, мікрочастинки якого працюють як фізичні і хімічні фільтри. Деякі рослинні масла володіють природним захисним фактором – наприклад, масло понгамії. Воно містить поліненасичені жирні кислоти, важливі при активному сонці, і не порушує себорегуляцію. З'являються рідкі двофазні засоби, які захищають і від ультрафіолету, і від інфрачервоного (теплового) випромінювання. Вони невідчутні і можуть служити базою під макіяж.

Не так давно вважалося, що санскріни треба наносити на зволожену шкіру. Сьогодні сонцезахисні засоби, особливо у люксових марок, поєднують зволожуючий, антивіковий, відновлювальний і детокс-догляд. А завдяки вимогам Управління по контролю за якістю харчових продуктів і ліків США (FDA), сьогодні майже всі сонцезахисні засоби фільтрують UVA-промені (про це говорить позначка PA + на упаковці).

<b>Защита от солнца</b>

Не має сенсу використовувати засоби з фактором захисту нижче 30: це неефективно (навіть SPF 30 нейтралізує 94% променів). Не можна використовувати роздрукований санскрін в наступному сезоні: він втрачає ефективність. Не варто думати, що косметика з SPF повністю захистить: щоб вона працювала, потрібен дуже щільний шар засобу – і повторне нанесення кожні дві години (з повним демакіяжем). Краще, як японки, наносити санскріни в два шари: коли вбереться один, "закрити" його наступним – і тільки потім використовувати тон.

Поки революції в санскрінах не відбулося, класичні правила: не перебувати довго на сонці, вибирати тінь, носити окуляри, капелюхи і одяг з довгим рукавом – все ще в силі.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.