До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Пряма мова: 10 глобальних трендів догляду за шкірою

Щороку на початку весни провідні дерматологи різних країн злітаються у США на щорічний Конгрес Американської академії дерматології (AAD). Тетяна Святенко, експерт МОЗ, професор, доктор медичних наук, дерматовенеролог вищої категорії, віце-президент Української асоціації лікарів-дерматовенерологів недавно повернулася з Вашингтона і привезла звідти десять відкриттів.

Лазери настають

Мабуть, найяскравіша світова тенденція, яку я спостерігаю, – розширення можливостей лазерних технологій. Якщо спочатку лазери розробляли в основному для косметологічних цілей, то сьогодні вони вийшли за їх межі і справляються з питаннями, які неможливо вирішити ні таблетками, ні уколами. Лазери нового покоління можуть все: від омолодження з ефектом пластичної операції, усунення гіперпігментації, рубців, розтяжок шкіри до лікування системних хвороб. Так, нові лазери з функцією селективного термолізу ефективно справляються з акне: кардинально зменшують сальні залози і вироблення шкірного сала. Немає залози і сала – немає запалення і акне. Оніхомікози (грибкові ураження нігтів) тепер теж не вимагають токсичної терапії з купою побічних ефектів. Завдання вирішується за допомогою неодимового і СО2-лазерів. Майбутнє – за безпечними технологіями без побічних ефектів.

Нюанси третьої статі

Трансгендерні люди у США окрема група пацієнтів зі своїми особливостями медичного супроводу. Наприклад, дерматологу слід враховувати, що вони активніше відвідують солярій, а це означає, що у них частіше трапляється рак шкіри. Замісна-гормональна терапія, яку часто проходять трансгендерні люди, теж додає деталей. Ось чому в США і деяких інших країнах в медкарті "Сексуальної історії" відведена окрема графа, а графа "Стать" передбачає три варіанти відповіді.

Весь колір

Царина пильної уваги дерматологів – етнічна шкіра. Глобалізація крокує по планеті; люди активно мігрують, подорожують, їдуть вчитися і працювати в інші країни; нації і раси змішуються; народжуються люди зі змішаним типом шкіри, яка має ряд особливостей. Як правило, вона чутливіша, схильна до гіперпігментації і акне – ці та інші нюанси важливо враховувати при призначенні процедур і лікування. Скажімо, далеко не всякий хімічний пілінг підійде людям з азіатських країн і зі змішаною шкірою – вона погано реагує на кислоти. На темній шкірі частіше з'являється акне – воно більше схильне до виділення шкірного сала.

Чарівна паличка

Консилер для маскування акне – звичайний аксесуар жіночої сумки. А ось спеціальний олівчик для ретушування на обличчі розацеа (червоних вугрів) – новинка індустрії. Заштрихував ними проблемні зони і – о, диво! – немає ні плям, ні почервоніння. Шкода, що ненадовго. Але для публічних людей – дуже корисна річ.

У контакті

Стерилізація життя, ера синтетичних продуктів і прагнення до комфорту має зворотну сторону – контактні дерматити. Сьогодні і я, і мої колеги з інших країн регулярно спостерігаємо їх на шкірі пацієнтів. Їжа, повітря, побут тепер настільки кишать алергенами, що контактні дерматити виникають у відповідь на найпростіші речі: серветки для гігієни, пластикові сидіння унітазу, автокрісла для дітей, сонцезахисні олії, браслети-глюкометри для діабетиків і ін. Перше, що слід зробити, якщо ви помітили роздратування шкіри, – пройти так звані патч-тести для визначення провокатора алергії. Коли він обчислений, уважно вивчаємо етикетки, склад продуктів і уникаємо контакту з агресивною речовиною.

Догляд для вагітних

Бебі-бум диктує появу окремого напрямку в косметології, адже догляд за шкірою вагітних жінок має свої особливості. Він включає регулярну ексфоліацію, поверхневі безкислотні пілінги. Креми з щільною текстурою варто замінити на легші, адже під час вагітності кількість естрогену в організмі зростає, харчування шкіри посилюється, а густі засоби мають властивість закупорювати пори, провокувати висипання і гнійники. У догляд варто включити лімфодренажні процедури (профілактика набряклості і куперозу) і не забувати про сонцезахисні креми: ймовірність появи пігментних плям у період вагітності зростає багаторазово.

Безпечний естроген

В антивікових кремах з'явився новий компонент – синтетичний складний ефір естрогену – справжній прорив у технології синтезу штучних гормонів. Головна цінність новинки в тому, що він не має системної дії на організм, але при цьому такий же ефективний, як синтетичні естрогени в антивікових кремах. Не всім, хто хоче залишатися молодим і красивим, можна мати справу з естрогенами. При онкоризику про ці омолоджувальні гормони в косметиці не може бути й мови. А з синтетичним ефіром естрогену проблема безпечного омолодження вирішена.

Age-прогноз

Штучний інтелект активно задіяний в 3-D програмах прогнозу вікових змін і розробці комплексів косметологічної корекції. Обличчя поміщається в апарат, цифровий розум аналізує дані в різних проекціях, детально описує, як і коли будуть змінюватися риси обличчя, і видає детальну програму попередження старіння. Програмі можна ставити будь-які завдання (наприклад, розробити комплекс лазерних процедур із заданими термінами і цілями) – штучний інтелект їх клацає, як насіння.

Дієта від прищів і зморшок

Чиста шкіра погано поєднується з продуктами, які містять доданий цукор і перероблені вуглеводи (пластівці і сухі сніданки, соки з пакетів, газовані напої, крекери та інші). Така їжа різко підвищує в крові рівень цукру, провокує викид гормонів у кров, стимулює вироблення шкірного сала і може провокувати акне. Крім того, у відповідь на різкі скачки глюкози організм продукує речовини, які пошкоджують колаген; стартує поява зморшок, провисання шкіри. "Тарілка молодості" завжди наполовину заповнена фруктами і овочами, оскільки клітковина гальмує скачки глюкози в крові. Антиоксиданти з овочів усувають пошкодження колагену і ДНК вільними радикалами, ефективно протистоять фотостарінню: у помідорах такими властивостями володіє лікопен, у малині – елагова кислота, в сої – геністейн, куркумін в куркумі, кверцетин – у цибулі, резвератрол – у винограді, поліфеноли – в зеленому чаї. І ось що ще важливо – клітковина в багатьох овочах діє як пребіотик: підтримує зростання корисних мікробів у кишечнику, а вони максимально скорочують запальні процеси будь-якої локації. Друзі чистої і молодої шкіри: кукурудза, помідори, авокадо, чорнослив, яблука, часник, баклажани. Вороги красивого і юного обличчя: вершкове масло, маргарин, незбиране молоко, солодкі молочні продукти, червоне м'ясо, оброблене борошно, цукор, десерти, безалкогольні напої, картопля.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.