Напередодні донації варто стежити за раціоном та вживати овочі, фрукти, каші на воді, відварену або пропарену рибу й м’ясо, хліб. Рекомендовано багато пити – до 2 літрів води, чаю, компоту в день. 

За день до здачі крові або її компонентів не можна вживати:

  • копченої, гострої і смаженої їжі зі спеціями;
  • ковбасних виробів;
  • жирних сортів м’яса (свинини), шинки, сала;
  • молочних продуктів, вершків, масла;
  • яєць;
  • кетчупу, майонезу;
  • насіння, горіхів, фініків;
  • шоколаду, халви;
  • цитрусових, авокадо, буряків, бананів;
  • газованих напоїв.

Алкоголь заборонений упродовж 48 годин до процедури.

Після донації варто підтримати організм продуктами, що містять білки, залізо і кальцій, а також пити більше води. Швидка шпаргалка:

Білки – це:

  • молоко й молочні продукти – кефір, сметана, сир, сири (тваринні),
  • м’ясо і м’ясні продукти, птиця, яйце, риба і морепродукти (тваринні),
  • квасоля, горох, соя, сочевиця, кукурудза (рослинні).

Залізо – це:

Червоні сорти м’яса (свинина, телятина), гречка, сочевиця, петрушка, шпинат, яблука, гранати.

Кальцій – це:

Сир, яйця, риба, кунжут.

Привілеї

Донорів справді шанують. У НДСЛ "Охматдит" пригощають кавою та пирогами, а в будь-якому пункті здавання крові дадуть гарячого чаю перед донацією. Крім того, законодавство гарантує донорові:

  • безплатне обстеження (аналізи на ВІЧ, гепатит B і С, сифіліс, рівень гемоглобіну, група крові і резус-фактор); надається відповідна довідка;
  • гарячий чай перед донацією;
  • безплатне харчування або грошову компенсацію після донації;
  • у день здачі крові та її компонентів можливе звільнення від роботи зі збереженням середнього заробітку або надається інший день відпочинку зі збереженням середньомісячної заробітної плати, або цей день може бути приєднаний до щорічної трудової відпустки.