КУПИТИ КВИТКИ

Що впливає на здатність переносити алкоголь

Вік, вага та стать — чинники, що впливають на те, як організм метаболізує алкоголь. І ось настає момент, коли ранки після вечірок більше схожі на сцену з Бріджит Джонс — під ковдрою з відром морозива, ніж на будні героїнь Sex and the City, які залишаються свіжими попри безліч "Космополітенів" напередодні. Саме тоді приходить усвідомлення: алкоголь уже не засвоюється так легко, як раніше.

Скільки часу потрібно організму, щоб засвоїти алкоголь?


Докторка Глорія Луго, спеціалістка з ендокринології та нутриціології, членкиня Іспанського товариства ендокринології та харчування (SEEN), пояснює: "Потрапивши в організм, алкоголь швидко всмоктується слизовою оболонкою шлунка та тонкого кишківника. Рівень алкоголю в крові зазвичай досягає піка через 15–30 хвилин, але це залежить від кількості та типу алкоголю, часу вживання та того, чи були ви ситі. Ефект зазвичай зникає через 3–6 годин, однак, оскільки печінка метаболізує лише 0,12 г/л алкоголю на годину, повний процес очищення може тривати від 1 до 2 діб. Все залежить від кількості випитого".

Реклама.

Чому одні люди переносять алкоголь краще за інших?


"Здатність організму метаболізувати алкоголь відрізняється у кожного, адже залежить від комплексу генетичних, фізіологічних та метаболічних чинників", – каже Амайя Манріке, лікарка інтегративної медицини з The Beauty Concept.

Чи впливає вік на здатність організму переносити алкоголь?


Так, підозри небезпідставні. "З віком ефективність печінки в метаболізації алкоголю знижується", – впевнена Манріке.

Ось кілька факторів, крім віку, які можуть впливати на зниження толерантності до алкоголю:


1. Маса та склад тіла. Люди з меншою вагою або з вищим відсотком жирової тканини зазвичай гостріше відчувають дію алкоголю.


2. Стать. 
У жінок менше ферментів алкогольдегідрогенази в шлунку, які перетравлюють алкоголь, тому вони частіше відчувають сильніший ефект навіть при однаковій дозі напою.


3. Функція печінки.
 З віком печінка працює повільніше. Також є стани (ожиріння, гепатит, приймання певних ліків), що знижують здатність метаболізувати алкоголь.


4. Генетика. 
Деякі люди мають або, навпаки, не мають певних генетичних варіантів ферментів, що відповідають за розщеплення алкоголю, зокрема алкогольдегідрогенази та ацетальдегіддегідрогенази.


5. Медикаменти.
 Ліки, що впливають на печінку або центральну нервову систему, можуть підвищувати чутливість до алкоголю чи уповільнювати його розщеплення в організмі.


6. Загальний стан здоров’я.
 Хронічні хвороби, стрес, недосипання чи зневоднення можуть підсилювати дію алкоголю та уповільнювати його засвоєння організмом.


7. Швидкість та спосіб вживання.
 Швидке сподивання на порожній шлунок підвищує концентрацію алкоголю в крові та знижує толерантність до нього.


За матеріалами: Vogue.fr

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.