До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Поради психолога: як знайти радість у житті

20 березня – Міжнародний день щастя, символічне свято, яке в наш напружений час, наповнений страхами і тривогами, стає особливо важливим. Знайти ту саму радість у житті, вийти з піке і навчитися приймати себе – сьогодні це непосильне завдання для дуже багатьох. Наставник, нейропсихолог, психотерапевт Світлана Митрофанова розповідає, як стати щасливішим.

Багатозадачність, інформаційний шум, шалений темп життя і роботи, бажання отримати все і відразу в кожній сфері життя – призводять до втоми, млявості, апатії або, навпаки, підвищеної чутливості і дратівливості. За даними досліджень до депресивних станів різної складності схильна більша половина жителів великих міст.

Реклама

ВООЗ визначає депресію, як стан зневіри і втрати інтересу до видів діяльності, які зазвичай приносять задоволення, а також як нездатність робити повсякденні справи протягом не менше двох тижнів. Крім того, у людей, які страждають депресією, зазвичай присутні кілька з перерахованих нижче симптомів: нестача енергії, тривога, зниження апетиту, сонливість або безсоння, зниження концентрації, нерішучість, занепокоєння, почуття власної нікчемності, провини або відчаю, а також думки про заподіяння собі шкоди або самогубство. Як правило, люди бояться звертатися до фахівців через почуття сорому і страху бути зганьбленими. Відкрито попросити про допомогу їм заважає думка суспільства про те, що депресія є звичайною слабкістю людини або недоліком її характеру.

Важливо! Лікування депресії вимагає серйозної терапії у кваліфікованого фахівця. У цьому матеріалі мова йтиме про профілактику депресивних станів.

Давайте розглянемо поширену причину депресії – розчарування.

У кожного є уявлення про те, як все має бути. І саме порівняння особистої картини омріяного з тим з реальним станом справ – рідко породжує позитивні емоції. Відповідно, чим більший масштаб різниці бажаного і дійсного, тим інтенсивніші негативні емоції. Прийнято вважати, що час лікує. У випадку з депресією – все з точністю до навпаки. Депресивні стани – це стрес, який перевантажує емоційний фон. А нескінченний самоаналіз виснажує. І якщо цей стан зберігається більше двох тижнів, існує реальна небезпека "впасти в депресію".

Як практик, я часто чую вигуки несамовитості: "Ну як же! Це несправедливо!". Тут мені доводиться розповісти один із законів психології: "Очікування породжують розчарування". Це пов'язано з тим, що коли людина очікує чогось, вона малює в своїй уяві картину того, як все повинно бути. І коли подія відбувається, вона ніколи не реалізується саме так, як намалювала уява. Картинки не збігаються. Свідомо, а частіше несвідомо, можна розчаруватися. Це спричинить більш глибинну, базову емоцію – смуток. І знову, "все не так, як я собі уявляла", "життя – безпросвітне". Ми розчаровуємося в інших, у собі, і, що найнебезпечніше, – в житті. А втрата сенсу життя – це шлях до суїциду.

Моя спеціалізація – "управління емоціями". Тому я охоче ділюся техніками, які допоможуть у швидкі терміни взяти власні емоції під контроль. Спочатку притча.

Одного разу старець сидів біля оазису, що біля входу в одне близькосхідне місто. До нього підійшов юнак і запитав:
- Я жодного разу тут не був. Які люди живуть в цьому місті?
Старець відповів йому питанням:
- А які люди були в тому місті, з якого ти йдеш?
- Це були егоїстичні і злі люди. Втім, саме тому я з радістю поїхав звідти ...

– Тут ти зустрінеш точно таких же, відповів йому старець ...
Трохи згодом, інша людина наблизилася до цього місця і запитала те саме:
- Я тільки що приїхав. Скажи мені, добра людина, які люди живуть в цьому місті?
Старець відповів тим же:
- А скажи, синку, як поводилися люди в тому місті, звідки ти прийшов?
- О, це були добрі, гостинні і благородні душі. У мене там залишилося багато друзів, і мені нелегко було з ними розлучатися.
- Ти знайдеш таких же і тут,
відповів cтарець.


Чому я наполягаю, що треба починати з себе? Все життя – велике дзеркало, а в ньому відбивається і ставлення людей до самих себе, і ставлення до інших, і світу в цілому. Люди отримують в цьому житті тільки те, у що вірять. Те, в чому глибоко переконані. І якщо людина не приймає і не любить саму себе, то навколишній світ відповідає їй тим самим. Неприйняття себе не дає людям будувати ефективну комунікацію з оточенням і бути щасливими. Неприємності ходять компанією. У поганому настрої люди ніби притягують конфлікти, проблеми та неприємності.

Тим, кого несправедливо образили, корисно знати: образа – це пригнічена злість. Психологи вчать розуміти, приймати і прощати. Звичайно, це не означає забути або визнати, що хтось правий, а хтось винен. Прощення – це усвідомлене звільнення себе від згубної, руйнівної емоції. "Злитися – це все одно, що випити отруту і чекати, що помре інша людина", – Будда.

Важливо вчитися перетворювати слабкості в силу, позбавлятися від розчарувань шляхом прийняття відповідальності за все, що відбувається. Зміни повинні початися зсередини, зі способу мислення, конструктивного самосприйняття, способу реагувати на обставини і вчинки інших людей, і з того, як дозволяти подіям впливати на себе. Нарешті, з думки про самого себе і про свої здібності.

Коли я зустрічаюся з проблемою помилок в минулому, я запитую клієнтів про потенціал в майбутньому. "Опишіть свої можливості і потенціал", – зазвичай прошу я. Тут закладена психологічна лазівка: перемикання з минулого на майбутнє. Всі причини неприємностей зазвичай таяться в минулому. Але замість того, щоб нескінченно аналізувати його, переживати гіркий смак розчарування, варто звернути погляд на свої можливості, які – безмежні. Кожен має величезний потенціал, питання тільки в тому, щоб розвинути навички, що дозволяють його використовувати. Такий підхід породжує жагу до життя.

Чудово допомагає порада реорганізувати свій спосіб життя. Планувати не більше трьох важливих справ на день. Великі проекти ділити на маленькі кроки. Варто досягти якоїсь мети, хоч і маленької, – настрій поліпшується, а впевненість у своїх силах зростає. Так непомітно маленькі кроки приводять до великих результатів.

Дуже важлива і своя група підтримки. Адже жодної великої мети неможливо досягти самотужки. Усім потрібна підтримка. Розвиток навичок спілкування, вміння вибудовувати довгострокові, теплі відносини з іншими людьми запросто можна включати у список ваших цілей. Відкриття нейропсихологами "дзеркальних нейронів" ще раз переконало вчених у необхідності теплих соціальних відносин для виживання. Людина – істота соціальна, і винятків тут немає.

Простий крок, який допоможе змінити життя на краще, – щовечора записувати мінімум 5 пунктів, за що ви вдячні цьому дню. Це допоможе сконцентруватися на позитивних моментах життя, добрих намірах людей. Важливо дякувати собі за виконані справи з вашого плану, за добрі слова і вчинки. Це звучить як езотеричне марення, але ми примножуємо те, за що дякуємо.

Один з компонентів, які визначають настрій, – це сонце. Під впливом сонячних променів організм синтезує вітамін D, який бере участь у всіх життєво важливих процесах. Він також піднімає настрій. Тому взимку, коли сонця мало, так важливо ловити сонячні моменти: кидати все і підставляти обличчя променям.

Ну і, нарешті, банальна, але від того не менш дієва, порада – більше усміхатися. Починати з усмішкою ранок, закінчувати усмішкою день. Мозок вироблятиме дофамін – гормон радості і задоволення. Fake it till you make it: будь-яка маска рано чи пізно приростає до обличчя. І, звісно, треба сміятися якомога частіше: сміх продовжує життя.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.