КУПИТИ КВИТКИ

Три вишуканих і простих ідеї романтичних страв до Дня закоханих

Влаштувати романтичну вечерю або сніданок — завжди хороша ідея. А до Дня закоханих — і поготів. Ось три варіанти романтичних страв, від суперлегкого до середнього рівня складності.

Сніданок: французькі круасани з Citronelle

Реклама.

Набір "Сніданок на двох у вас вдома", доступний для замовлення онлайн, — дуже красивий спосіб додати романтики Дню закоханих. До розкішного гедоністського набору входять:

  • Шампанське Pierre Morlet Rose Brut 0,75
  • Апельсиновий фреш, 2 порції по 250 мл
  • Свіжоспечені круасани 2 шт.
  • Полуниця 300 г
  • Апельсиновий конфітюр 100 г
  • Малиновий конфітюр 100 г
  • Вершкове масло 50 г
  • Лохина 300 г

Закуска: Cicchetti з лососем

Автор ідеї: Cтефано Антоніоллі, бренд-шеф BankHotelLviv

Елегантні та невимушені, ці мініатюрні кульки з лососем та нотками пармезану стануть справжньою окрасою вашого столу! Традиційно надхнені венеційським стилем, вони є ідеальним вибором для аперитиву чи вишуканої закуски.

Трохи передісторії

Венеційська гастрономічна традиція Cicchetti — це більше, ніж просто перекус. Це справжній ритуал, що занурює у повсякденне життя міста на воді. Місцеві жителі охоче заходять до маленьких барів — Baccari — щоб насолодитися аперитивом, найпопулярнішим з яких є знаменитий апероль шприц, і доповнити його вишуканими закусками.

У Венеції цей гастрономічний ритм триває весь день: між сніданком та обідом, між обідом та вечерею. Тут прийнято не поспішати, смакувати кожен момент, переходячи від одного бару до іншого, спілкуючись і відкриваючи для себе нові смаки. Ця традиція сягає корінням ще античного Риму, де перед основною трапезою заведено було насолоджуватися легкими закусками та напоями — своєрідними happy hours, які й сьогодні надають венеційському дню особливого шарму.

Інгредієнти

  • Лосось — 500 г
  • Тостовий хліб — 150 г
  • Молоко — 100 шт
  • Яйце — 1 шт
  • Пармезан — 50г
  • Петрушка — 20 г
  • Мука панірувальна, сухарі Панко
  • Соус: майонез — 20 г, лайм фреш — 10 г, цедра від лайма
  • Фісташки дроблені — 10 г
  • Декор: квіти або мікрозелень

Приготування

Беремо тостовий хліб, звільняємо його від темної скоринки, залишаючи лише ніжний м'якуш. Замочуємо її в молоці, додаємо яйце, тертий пармезан і подрібнюємо в блендері. Туди ж поступово додаємо шматочки лосося, перетворюючи все на гладку масу, яку приправляємо сіллю та перцем.

Після нетривалого відпочинку в холодильнику (близько 30 хвилин) формуємо кульки вагою 30–50 г (розмір довільний). Далі — панірування: спершу в борошні, потім у яйці й на завершення — в хрустких японських сухарях Панко.

Обсмажуємо у розігрітій до 180°C олії до золотистої скоринки, а потім викладаємо на паперовий рушник, щоб позбутися зайвого жиру.

Фінальний штрих — соус: до домашнього майонезу додаємо свіжовичавлений лаймовий сік і ароматну цедру. Викладаємо кульки на тарілку, поливаємо соусом та посипаємо подрібненими фісташками. За бажанням прикрашаємо мікрозеленню та їстівними квітами.

Десерт: Шоколадний мус

Авторка ідеї: Анастасія Ворже, кулінарна блогерка, що має досвід роботи у французькому ресторані з трьома зірками Мішлен

Шоколадний мус — мабуть, один із найбільш спокусливих десертів. Інтенсивний за смаком, але ніжний за текстурою, він збуджує смакові рецептори та дарує справжню насолоду. Я вважаю шоколадний мус ідеальним десертом до Дня святого Валентина.

Трохи передісторії

У класичній французькій версії в шоколадний мус додають сирі збиті білки, але я хочу запропонувати інший рецепт — на базі яєчного крему та збитих вершків. Мус вийде повітряним та смачним та без ризиків для здоров’я, які зазвичай асоціюються з сирими яйцями.

Готувати шоколадний мус набагато простіше та швидше, ніж описувати цей процес. На все піде приблизно 20 хвилин активного часу плюс 2 години на охолодження.

Мус складатиметься з трьох основ: топлений шоколад, рідкий яєчний крем "кустард" та збиті вершки.

Ось кілька професійних порад, щоб мус вийшов ідеальним:

  • Для цього рецепту необхідні саме жирні вершки — мінімум 30%. Щоб легко збитися, вони мають бути холодними. Тому раджу поставити миску з вершками в холодильник або навіть морозильник перед збиванням.
  • Смак мусу буде інтенсивнішим, якщо використовувати чорний шоколад, але не надто гіркий. Ідеально підійде шоколад із 60% вмістом какао. І головний секрет — додати в мус трішки еспресо та щіпку солі. Це зробить смак складнішим, але ніхто не зрозуміє, що вони є в складі.
  • Яєчний крем раджу варити на низько-середньому вогні, щоб він не згорнувся. На це піде кілька хвилин. Якщо раптом ви трохи переварите крем і в ньому являться грудки, ви можете просто пролити його через сито.
  • Після того, як змішаєте крем та топлений шоколад, важливо дати масі охолонути саме до кімнатної температури. Якщо вона буде гарячою, вона розтопить збиті вершки. А якщо маса буде холодною, шоколад почне твердіти і змішати його з вершками буде важко.
  • Для балансування смаку мусу мені подобається додавати кислу нотку. Це можуть бути будь-які ягоди: малина, вишня, журавлина або навіть екзотична маракуя. Поза сезоном можна використовувати заморожені ягоди, попередньо їх розморозивши.

Інгредієнти:

  • 250 мл жирних вершків
  • 2 жовтки
  • 30 г цукру
  • 100 чорного шоколаду
  • 20 мл кави (в ідеалі еспрессо)
  • дрібка солі

Для прикраси:

  • 100 мл жирних вершків
  • 1 ч. л. цукрової пудри
  • 50 г вишні або малини (за бажанням)
  • 10 г чорного шоколаду

Приготування

100 мл вершків налити в маленьку каструлю, решту вершків — в миску для збивання. Поставити в холодильник.

В іншій мисці міксером збити 2 жовтки та 30 г цукру, поки маса не посвітліє.

На водяній бані розтопити шматки шоколаду. Прибрати миску з шоколадом з вогню.

Вершки в маленькій каструлі підігріти, не доводячи до кипіння та налити в миску з яєчною масою. Добре перемішати, а потім перелити назад в каструлю. Таким чином ми підготували яйця до подальшого підвищення температури.

Ввімкнути середній вогонь та, постійно помішуючи вінчиком, готувати масу кілька хвилин до легкого загущення. Якщо є кухонний термометр, температура, до якої потрібно довести крем, – 80 оС. А якщо немає — згодиться тест: ложку треба занурити в крем та провести пальцем по її зворотній стороні. Якщо від нього залишається слід, — крем готовий.

Прибрати каструлю з вогню та перелити її вміст в миску із топленим шоколадом, активно перемішуючи. Маса має бути дуже блискучою.

Вмішати 20 мл кави та додати щіпку солі. Після цього маса стане дуже гладкою.

Дати охолонути до кімнатної температури.

Вершки дістати з холодильника та збити міксером на великій швидкості. Вони мають дуже добре тримати форму, бо це буде основа структури мусу.

Ніжно, в кілька етапів, вмішуємо вершки в шоколадну масу.

Розкладаємо мус у склянки, накриваємо плівкою та охолоджуємо в холодильнику протягом 2 годин.

Перед подачею збиваємо вершки та цукрову пудру. Шматочок шоколаду натираємо тонкою стружкою. Прикрашаємо мус вершками та посипаємо шоколадною стружкою. Щоб додати кислу нотку, можна прикрасити малиною або вишнею.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.