До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Головний режисер: Алан Бадоєв в інтерв’ю для Vogue UA Man

Як знімати до п’яти кліпів на місяць і зберігати баланс життєвих сил, знає Алан Бадоєв — найуспішніший кліпмейкер і продюсер України.

Сорочка з бавовни BURBERRY (helen-marlen.com); штани з бавовни, JW ANDERSON (theicon.ua)

Напередодні нашого знімання Алан Бадоєв не спав усю ніч. На питання "чому?" харизматичний режисер заходиться сміхом на весь готель Fairmont, де ми проводимо фотосесію: "Готував зачіску". Перед зніманням Бадоєв пофарбувався в платиновий блонд. Новий образ Алана — справа рук його друга, відомого українського hair-стиліста Сергія Троска. Новий колір волосся Бадоєву личить — і, судячи з усього, йому самому дуже подобається. Під час знімання він танцює ("О, це моя улюблена пісня!" — киває на трек Дорна, який доноситься з мініколонок, які команда прихопила для настрою на майданчику) й емоційно реагує на кожен вдалий кадр.

Реклама

Алан Бадоєв — легенда українського шоу-бізнесу. У його портфоліо — понад 500 кліпів, які він зняв за 15 років, співпраця з першим ешелоном музикантів Східної Європи — від Тіни Кароль до ONUKA, один повнометражний і кілька телевізійних фільмів (2006 року його "Оранжлав" став першим українським фільмом на Каннському кінофестивалі).

Бадоєв справляє враження людини незалежної й гармонійної. "Я завжди почувався вільним, тому що знав, що не вписуюся в загальну систему координат. А коли ти не вписуєшся, рано чи пізно це звільняє тебе від потреби подобатися системі. По-справжньому впевнено я себе відчув років до тридцяти. До цього я працював цілодобово, а потім подумав: секундочку, потрібно дізнатися, що сьогодні взагалі за вікном — весна чи осінь".

"Я завжди почувався вільним, тому що знав, що не вписуюся в загальну систему координат"

Режисер каже: вміння жити в гармонії із собою й світом йому прищепила сім’я. "Я ріс у любові й достатку, мене розуміли". Алан народився в Беслані, його батько осетин, мама українка. Виріс у Горлівці на Донеччині, куди сім’я переїхала й де батьки організували бізнес. Один з найважливіших спогадів Алана з дитинства — теплі стосунки з мамою й татом. "Коли після роботи батько засинав, я любив підкотитися до нього під руку й спати разом з ним — мені здавалося, я в найзахищенішому місці. Досі, коли мені важко і я відчуваю, що не впораюся, для мене важливо зателефонувати батькові, почути його голос. І я намагаюся хоча б наблизитися до того, щоб бути таким для своїх дітей і стати таким захистом для близьких".

Піджак з вовни, MARTINE ROSE (asthik.com)

Приблизно так, по-дружньому, 39-річний Бадоєв бізнесує з Максом Барських, чиї кліпи на YouTube набирають у середньому по 100 мільйонів переглядів, і з TAYANNA. Бадоєв — продюсер цих артистів. "Я відповідаю за стратегію й підходжу до менеджменту їхньої кар’єри, як до режисури — створюю кіно навколо своїх акторів. І якщо для цього потрібен буде нетривіальний підхід, як у випадку з Максом — колаборація з Лілею Літковською, ми це зробимо, але вона виникає не на порожньому місці, вони дружать (Алан каже про вже другу спільну колекцію бренду LITKOVSKAYA і Макса Барських. — Прим. авт.). І так само народжується все інше".

Про гонорари Алана Бадоєва в Україні ходять легенди — він дуже дорогий режисер. 2019 його команда уклала контракт з китайською продюсерською компанією на 2 мільйони доларів. Водночас іноді він працює безплатно — "коли артист дуже подобається, а його бюджет обмежений". До грошей Бадоєв ставиться легко, а на питання, на що витрачає свої гонорари, з придихом відповідає: "На дуже гарне життя! На все найкраще для себе, дітей і друзів. Щоб було що згадати. Мені ні до чого накопичувати статки. Я заробив перші гроші в 17 років, роздаючи листівки біля метро. Мені з дитинства були потрібні кошти — на друзів, дівчат, одяг. Ну, а якщо серйозно, то на моїх плечах відповідальність за команду й бізнес. Батько вчив мене піклуватися про близьких". Зберігати баланс режисерові допомагають подорожі ("нескінченно готовий повертатися до Лондону, Парижу й Сен-Жан-Кап-Ферра"), шопінг (улюблений бренд Алана — український LUVI, а також Saint Laurent, Gucci, Raf Simons), книги. І головне — друзі. "Люблю тих, з ким можна просто помовчати за келихом вина, не відчуваючи незручності від цього мовчання".

Текст: Дар’я Слободяник

Фото: Dima Honcharov

Стиль: Sonya Soltes

Зачіски: Sergei Trosko

Макіяж: Vitalia

Асистент фотографа: Andrey Bobrovskiy

Асистент стиліста: Victory Ditrix

Подяка — BMW за надану для знімання модель BMW 8 Gran Coupé.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.