До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Антимодний модник: основи стилю Курта Кобейна

20 лютого фронтмену групи Nirvana Курту Кобейну, могло б виповнитися 57 років. На честь дня народження кумира мільйонів Vogue.ua розповідає про його антимодний підхід до моди.

Курт Кобейн на записі для MTV (1993)

За короткий час, проведений на цій планеті, фронтмен Nirvana, Курт Кобейн здобув відомість не лише завдяки музиці, а й завдяки своєму стилю. Його невинні, прості й неохайні образи стали уніформою для цілого покоління, а Курт Кобейн був оголошений обличчям гранжу.

Реклама

Виниклий з попелу інді-року й панку 1980-х років, гранж був визначений інтроспективною лірикою, гітарним і бас-звучаннями, а також образами його піонерів. З вибором зношених Levi's з посадкою високо на талії, кардиганами, наче з дідової шафи, і картатими сорочками – підхід до одягу цих музикантів був більше антимодним, ніж модним.

Курт Кобейн

Як прихильник вінтажних і секонд-хенд-магазинів, Кобейн часто заходив туди в пошуках чогось дешевого, дивного й цікавого для погляду. За необхідності, чи то був захист від холодного клімату штату Вашингтон, чи то спроба приховати закомплексованість, пов'язану з його тілом, музикант практично завжди вдавався до багатошаровості. Кобейну майстерно вдавалося змішувати текстури та кольори. Неважливо, чи були це графічні футболки, фланелева сорочка, светри грубої в'язки або драні джинси — недбале ставлення до моди надавало його образам непроникної крутості.

Курт КобейнMTVAwards, 1992

Порвані джинси і картаті сорочки — те, на чому ґрунтувався стиль Кобейна. Якщо фланель завжди була на вустах і подеколи з'являлася в побуті модників, то з джинсами трохи інша історія. Кобейн завжди носив вінтажні, зіпраного відтінку, зношені, пронизані дірками, розірвані до чортиків джинси. Завдяки показному почуттю недбалості музиканта вони стали чудовою рисою стилю гранж і з'явилися в побуті модників. Ще однією спірною знаковою річчю в гардеробі Кобейна були убогі, з'їдені міллю светри з секондхенду. Любов рок-зірки до недбалого, зношеного, порваного і залатаного трикотажу не здається дивною. Критики стверджують, що відповідальним за його зв'язок з модою варто вважати Мартіна Маржелу, відомого шанувальника одягу великих розмірів, що не впадає у вічі.

Курт Кобейн, 1990
Курт Кобейн на MTVVideoMusicAwards, 1993

Попри те, що Курта неабияк дратувала думка, що він був обличчям чогось, у певному сенсі він вміло використовував такі "звання" у власних інтересах, особливо коли справа стосувалася особистої або політичної позиції. Музикант регулярно волів носити сукні — часто квіткові — під час виступів, що особливо шокувало, якщо врахувати відкриту чоловічу природу рок-музики до того моменту. Кобейн знову і знову доводив, що є союзником як жінок, так і ЛГБТ-спільноти, викривав гомофобію, расизм і женоненависництво. Кобейн не вважав ганебним носіння сукні, бо жіночності не потрібно соромитися. Найбільш відомим випадком прояву такого бачення стала обкладинка вересневого номера The Face 1993 року, де музикант з'явився в чайній сукні та зі сколеним червоним лаком на нігтях.

Курт Кобейн на обкладинці журналу TheFace, 1993

До 1991 року Кобейн вступив у бурхливу романтичну історію, викликану героїном, з Кортні Лав. Вони одружилися на вершині скелі на Гаваях наступного року: вона в сукні, що раніше належала голлівудській акторці Френсіс Фармер, він у зеленій піжамі (з власним букетом у руках) — ще один модний резонанс музиканта. Звичайно, є щось величне в піжамній сорочці, коли вона виконана з італійського шовку, але Курт Кобейн в піжамі на весіллі виразно опинився на більш підривному кінці модного спектру. Кажуть, Кобейн вибрав таке вбрання, бо полінувався одягати смокінг.

Курт Кобейн під час весілля

1992 року Марк Джейкобс створив колекцію для американського модного Дому Perry Ellis, натхнену гранжевою субкультурою. Всупереч духу гранжу, за допомогою тканин і конструкцій, вона відповідала стандартам розкоші. Курт і Кортні, які отримали одяг з колекції в подарунок, спалили його, чим показали досить жорстку позицію Кобейна, якому статус модної ікони був зовсім не потрібний.

[READ_ALSOholder=content_1;]

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.