До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Рослинне харчування для початківців: 6 порад з чого почати і як продовжити

Британська блогерка Елла Міллс, більше відома як Deliciously Ella, веде веганський спосіб життя з 19 років і надихає на зміни свою двохмільйонну аудиторію в Instagram. Дівчина розповіла, чому перейшла на рослинне харчування, і поділилася порадами, як зробити це смачно і правильно.

У 2011 році 19-річній Еллі Міллс поставили діагноз — синдром постуральної ортостатичної тахікардії, який ставив під загрозу функціонування вегетативної нервової системи, обіцяв хронічну втому і проблеми з травленням. У пошуках альтернативи лікам, дівчина перейшла на рослинну дієту без глютену, м'яса, цукру і молочних продуктів. Надихнувшись результатами, через рік Міллс почала вести блог Deliciously Ella, де ділилася рецептами, привабливими і на вигляд, і на смак. Відтоді Елла має багатомільйонну аудиторію, кілька кулінарних книг і ресторан у Лондоні — і все це базується на науково обгрунтованих фактах, що потрібно їсти більше рослин і менше оброблених продуктів.

Реклама

"На наш кишківник припадає близько 70% імунної системи, тому засвоєння вітамінів і мінералів з їжі має ключове значення для здоров'я інших органів, включаючи наш мозок, — пояснює вона. — Наша дієта потребує багато клітковини і різноманітних продуктів рослинного походження, щоб нагодувати всі мікроби, і саме тут в гру вступають фрукти і овочі, цільнозернові, горіхи і насіння, а також бобові".

Елла Міллс поділилася основними кроками для переходу на рослинне харчування, які зроблять їжу смачною і різноманітною.

Розпочніть з поповнення стратегічних запасів

"Заповніть вашу шафу або комору сухими інгредієнтами, щоб мати можливість швидко щось приготувати, повернувшись додому", — радить Міллс, яка розділяє сухі інгредієнти на чотири основні категорії: трави і спеції, олії і соуси, каші і пасту, консерви.

"Трави і спеції необхідні, щоб надати смаку будь-якому інгредієнту чи страві, даючи насичений аромат і підкреслюючи глибину смаку кожного шматочка", — пояснює вона. Тамарі, яблучний оцет, тахіні, горіхова, кунжутна, кокосова і хороша оливкова олія холодного віджиму є додатковими елементами для зміни смаку поживної їжі. Найчастіше основою (гарніром або закускою) сніданку, обіду і вечері Міллс стають зернові культури, а завершуючи страву, ви не помилитеся, додавши до неї квасолю, сочевицю або нут, які додадуть білка і зроблять трапезу ситнішою.

Оновіть кухонну техніку

Кухонні комбайни та блендери допоможуть урізноманітнити звичну їжу, змінюючи її текстуру та надаючи незвичності. "Я використовую блендер для простих речей. Переважно для приготування смузі на сніданок і швидких супів, — пояснює Міллс. — А кухонний комбайн допомагає мені в приготуванні всього, від хумусу, песто і соусів до енергетичних кульок, бананового хліба і безлічі десертів".

Купуйте локальні і сезонні продукти

Коли доходить до закупів фруктів і овочів, то локальні ринки і ярмарки — найкращий варіант. "Я думаю, що їжа смачніша, коли вона сезонна і місцева, тому краще купувати місцеві сезонні продукти, які принесуть більше користі нам і нашій планеті", — говорить Міллс. Навесні і влітку прекрасний сезон баклажанів, перцю, цукіні і червоної цибулі. Восени не можна пройти повз гарбуз, боби, шпинат, коренеплоди. "Це приголомшливо недорога їжа, яка завжди прекрасна і чудово піддається заморожуванню", — пояснює вона.

Робіть заготовки

Маючи насичений графік роботи, Міллс робить заготовки їжі на вихідних. Наприклад, тушкує овочі, відварює гарніри, робить нарізку салатів. Упродовж тижня тільки залишається з уже готових інгредієнтів сформувати страву і насолоджуватися. Так, білкова частина може бути підготовлена ​​заздалегідь і в будні залишиться лише приготувати гарнір. Такий конструктор допоможе дотримуватися свого раціону і не відчувати стрес через брак часу.

Готуйте ситну їжу вдома

Міллс разом зі своїм чоловіком і діловим партнером Метью намагаються готувати вдома. І не тільки тому, що це економніше і сприяє здоровому способу життя, але й тому, що це є способом розвитку більш значимого ставлення до їжі, об'єднуючи людей. "Вечорами я віддаю перевагу теплим домашнім стравам, — каже Міллс. — Процес приготування їжі вдома справляє на мене ефект заземлення, і це такий хороший спосіб сісти і по-справжньому поспілкуватися з друзями та родиною".

Залишайтеся вірними тому, що любите

"Я вірю в те, що для того, щоб щось було корисним, воно має приносити задоволення", — каже Міллс. Рослинне харчування вона пропонує розпочати з інгредієнтів і рецептів, які вам подобаються, не змушуючи себе їсти продукти тільки тому, що вони корисні. У цьому сенсі Інтернет — нескінченне джерело знань і рекомендацій. "Кожен повинен робити те, від чого краще особисто йому, — пояснює вона. — Потрібно проявляти гнучкість. Щоб щось приносило користь, воно має приносити задоволення. Це не обов'язково має бути все або нічого".

Текст: Lauren Valenti

За матеріалами vogue.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.