До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 книг із третього сезону "Статевого виховання", які варто прочитати

Підлітки зі школи Мурдейл вирізняються винятковим смаком у літературі. І тому ми зібрали деякі книги, які згадуються в третьому сезоні шоу Netflix. Рекомендуємо внести їх до свого списку must read.

"Ти ніколи не будеш самотнім у товаристві гарної книги", — каже Анна, одна з героїнь серіалу "Статеве виховання" — вчителька літератури і прийомна мати маленької Елсі Вайлі, спостерігаючи, як Мейв неохоче повертає книгу назад на книжкову полицю. "Статеве виховання" — не лише блискучий, дотепний і вкрай актуальний серіал, а ще й джерело чудових порад щодо літератури. Школярі з Мурдейл читають поезію, книги про фемінізм, ну а глядачі щоразу намагаються розгледіти, які ж саме книги вони тримають у руках. Ось перелік лише деяких з книг, які згадуються в третьому сезоні серіалу.

Реклама
"Як хоче жінка: Майстер-клас з науки сексу", Емілі Нагоскі

Упродовж усієї історії жіноче сексуальне задоволення було несправедливо оповите таємницею і досліджувалося набагато менше, ніж чоловіче. Опублікована в 2015 році книга Емілі Нагоскі "Як хоче жінка" зосереджується на тому, як жінки думають про своє тіло в цілому (а не про його конкретні "спокусливі" частини) і досліджує тезу, що близькість, довіра і настрій відіграють центральні ролі в сексі. Тому не дивно, що Мейв рекомендує цю книгу Емі, яка переживає складні почуття щодо сексу після сексуального насильства. Книга Нагоскі — інформативний і доступний посібник з сексуального благополуччя. Книга розповідає про те, що такі поняття, як упевненість, радість і задоволення можуть і повинні знайти місце в лексиконі сучасної жінки.

"Двадцять віршів про кохання" та "Пісня відчаю", Пабло Неруда

Ім'я Неруди знайоме тим, хто захоплюється поезією, але якщо ви належите до непосвячених (багато в чому як Адам, герой серіалу), то рекомендуємо прочитати збірку Неруди, опубліковану в 1924 році, коли йому було всього 19 років. Вірші описують роман Неруди з двома жінками, дівчиною з його рідного міста Темуко в Чилі й однокласницею, коли він навчався в університеті Сантьяго. Збірник починається з інтенсивних чуттєвих образів і поступово переходить до сумніших і меланхолійніших віршів, завершуючись "Піснею відчаю" — твором, який відображає всю безнадійність, що приходить услід за втраченим коханням.

"Дім ілюзій", Кармен Марія Мачадо

Кармен Марія Мачадо стала літературною зіркою в 2017 році, опублікувавши збірку оповідань "Її тіло та інші вечірки". Її друга книга "Дім ілюзій" — це мемуари, в яких аналізуються невдалі стосунки і прояви психологічного насильства. Структура книги унікальна тим, що кожна глава пропонує свіжий погляд на проблему. У книзі Мачадо досліджує власне релігійне виховання, руйнує міфи, пов'язані з безпекою лесбійських стосунків, і розкриває проблему образ в гомосексуальних стосунках, яка рідко досліджується. Амбітну другу книгу Мачадо не можна пропустити, особливо якщо вас зацікавила динаміка квір-стосунків у серіалі "Статеве виховання".

"Лише коротку мить земну ми всі прекрасні", Овшен Вуонг

Блискучий дебютний роман Овшена Вуонга — молодого американського письменника в'єтнамського походження. Ця книга — лист, написаний в'єтнамсько-американським сином своїй неписьменній матері, з метою розповісти про ті аспекти його життя, про які вона досі не знала. Це дослідження складної любові, яка існує між сином і його матір'ю-одиначкою (багато в чому як Отіс і Джин), і водночас трактат про расу, клас і мужність у сучасній Америці. Вуонг пише про те, що для багатьох із нас життєво важливо мати можливість поділитися своєю історією, і чому в сучасному суспільстві настільки багато важать співчуття й ніжність. Це книга не лише про те, як вижити в житті, а й про те, як отримувати від нього задоволення.

"Мідлмарч", Джордж Еліот

Ми цінуємо правдивість серіалу, і правда в тому, що "Мідлмарч" — довга книга, читання якої у більшості читачів забирає багато часу. Саме тому, як ми бачимо, Мейв читає цю книгу в перших двох сезонах, а тепер і в 3-му. "Мідлмарч" — класика Еліота. Історія життя провінційної Англії, дослідження класової динаміки всередині суспільства, але в центрі її уваги перебувають два головні герої — Доротея Брук і Тертіус Лідгейт — і злощасний ідеалізм, який приводить їх до руйнівних, нещасливих шлюбів. Попри те, що різниця між ними в понад століття, як головні герої Еліота, так і головні герої "Статевого виховання" Мейв і Отіс страждають від почуття ідеалізму, яке загрожує привести їх до кризи...

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.