До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових фільмів Люка Бессона

Здається, Люк Бессон причетний до створення ледь не половини сучасних екшн-фільмів, адже у списку французького кінематографіста, який 18 березня святкує 65-ліття, понад сотні картин, над якими він працював у ролі режисера, продюсера або сценариста. Люк Бессон є однією з головних фігур течії Cinéma du Look ("кінематограф стилю"), що виділяє його творчість і робить стрічки неймовірно захопливими.

Люк Бессон

"Нікіта", 1990

<b>Нiкiта (1990)</b>

Реклама

"Нікіта" є одним з найвпливовіших бойовиків за останні 30 років. Одного разу Годар сказав, що все, що потрібно для створення фільму, — це дівчина і пістолет, але Бессон вирішив, що дівчина з пістолетом ще краще (особливо якщо це снайперська гвинтівка). Засуджена Нікіта замість того, щоб потрапити до в'язниці, отримує нову особистість і навчається як цілком таємна шпигунка-вбивця. Ця гіпернасильницька інтерпретація "Пігмаліона" мала вигляд чогось абсолютно нового. Красиво знятий, бездоганно зіграний і (незважаючи на те, що це одна з основоположних стрічок Cinéma du Look) з цікавим сюжетом фільм.

"Леон", 1994

<b>

Пік кар'єри Бессона в усіх сенсах — "Леон" — це історія про малоймовірну дружбу, яка могла існувати тільки в кіно. Самотній кілер із золотим серцем Леон (Жан Рено) починає доглядати за 12-річною дівчинкою Матильдою (Наталі Портман), після того як гине вся її сім'я. Леон і Матильда утворюють незвичайний союз: вона стає його протеже і опановує професію кілера. Окремої згадки заслуговує чудовий виступ Гері Олдмена в ролі Нормана Стенсфілда, корумпованого офіцера управління боротьби з наркотиками. Режисер знову надав першорядне значення стилю, а не здоровому глузду на кожному можливому етапі цієї стрічки, тому вона стала найбільш Бессонівською в його фільмографії.

"П'ятий елемент", 1997

<b>

Сценарій до цієї божевільної космічної одіссеї Люк Бессон написав, ще бувши школярем. "П'ятий елемент" — це історія про те, як злі вселенські сили об'єднуються, щоб занапастити людство і встановити панування над усім світом. Їхній владі погрожують п'ять елементів, одним з яких є дівчина Лілу (Мілла Йовович). Таксист Корбен Даллас (Брюс Вілліс) стає її захисником, і вони намагаються врятувати світ, коли проти них озброїлася вся міжгалактична нечисть, на чолі якої — збройовий магнат Еммануель Зорг (Гері Олдмен). Міллу Йовович обрали на цю роль серед 3 000 акторок. Бюджет картини склав 90 мільйонів доларів, і на момент виходу це був найбільш високобюджетний фільм в історії, знятий за межами Голлівуда. Художником з костюмів працював Жан-Поль Готьє, який розробив понад 900 образів.

"Жанна д'Арк", 1999

<b>

Історична драма Люка Бессона "Жанна д'Арк" оповідає про Орлеанську діву, національну героїню Франції, одну з командувачів французькими військами у Столітній війні. Фільм ґрунтується на реальних подіях, а практично всі персонажі — реальні історичні особистості, яких зобразив винятковий акторський склад. У фільмі зіграли Мілла Йовович, Джон Малкович, Дастін Гоффман і Фей Данавей.

"Люсі", 2014

<b>

Дівчину Люсі (Скарлетт Йоганссон) втягують у контрабанду наркотиків і вшивають у живіт пакет з речовиною. Після нанесеної їй травми, пакет з дуже специфічними стимуляторами розривається і починає поширюватися її організмом. Наркотик починає незвично впливати на роботу її мозку. Улюблена наукова теорія "ми використовуємо тільки 10% нашого мозку, тож, що було б, якби ми використовували більше" є основною передумовою, що дає змогу Люсі розвивати розумові здібності, як-от телепатія, телекінез, уявні подорожі в часі та здатність не відчувати біль або інші незручності. З погляду фінансів — це найбільший успіх Бессона, який видав 463,4 мільйона доларів з бюджету в 40 мільйонів.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.