До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Режим запуску: 7 способів перезарядити імунну систему

Імунна система являє собою складну матрицю з клітин і систем, злагоджена робота яких захищає від хвороб. Чи поступитеся ви вірусам часто залежить від стану вашого тіла — стрес, втома й харчування відіграють важливу роль. Є кілька способів, як підтримати свій імунітет, перш ніж вживати антибіотики (які в будь-якому разі боротимуться тільки з бактеріальною інфекцією). Ось 7 найкращих порад від Vogue для зміцнення імунітету.

Photo: © Microgen
Багата на антиоксиданти дієта

У той час як вітамін С посідає важливе місце в списку, коли йдеться про запобігання застуді й вірусам, антиоксиданти надають величезну підтримку імунній системі, знижуючи втрату клітин і сприяючи розвитку лейкоцитів, які є ключем до знищення шкідливих бактерій.

Реклама

Антиоксиданти також відіграють ключову роль у відновленні ушкодженої ДНК і підвищенні здатності організму до самовідновлення. Вільні радикали спричинюють запалення в клітинах, тоді як дія антиоксидантів спрямована на його нейтралізацію.

Їжа є найкращим джерелом антиоксидантів, тому додайте до свого харчового кошика такі продукти: ягоди, темний шоколад, артишок, каву, квасолю, зелений чай, яблука, помідори, зелені листові овочі й жирну рибу.

Photo: Getty Images
Часниковий захист

Давній лікувальний засіб проти хвороб, часник, є мультикорисним продуктом для організму й тривалий час його вважали суперфудом. Активна сполука під назвою аліцин, що міститься в часнику, має антибактеріальні властивості, які можуть допомогти в запобіганні хворобі та інфекції. Переваги полягають у протизапальних властивостях, які допомагають підтримувати імунну систему в ліпшому стані.

У процесі дослідження, яке провели в Journal of Immunology Research, було доведено, що аліцин також безпосередньо впливає на збільшення кількості лейкоцитів, які борються з вільними радикалами й шкідливими бактеріями. Найліпший спосіб вживати часник — використовувати його під час готування або приймати як спеціальну домішку.

Здоровий кишківник

Понад 70 відсотків імунних клітин організму містяться на стінках кишківника, що є очевидним поясненням, чому від здоров’я кишківника залежить здорове функціонування всього організму. Травна система відіграє важливу роль у метаболізмі токсинів в організмі, позаяк є частиною нашої природної системи детоксикації.

Збільшення кількості вживання клітковини, бобових і зерен допоможе ефективніше виводити токсини з організму через кишківник. Зокрема, клітковина безпосередньо впливає на поліпшення мікробіомів, розміщених у стінках травного тракту. Також варто ввести у свій раціон пре- і пробіотичні харчові домішки.

І далі рухайтеся

Дослідження, яке провів журнал Medicine & Science in Sports & Exercise ("Медицина й наука в спорті та вправах"), засвідчило, що регулярне швидке ходіння збільшує циркуляцію лейкоцитів. Основне призначення цих імунних клітин — знищення хвороботвірних патогенів. Ті ж результати можна отримати в разі регулярних тренувань з вагою, унаслідок яких збільшується частота серцевих скорочень і температура тіла (ще один чинник, що сприяє знищенню бактерій). У цьому дослідженні, проте, також є застереження: будь-яка вправа, що її виконують з високою ефективністю впродовж 75 хвилин і більше, зумовлює сплеск гормонів, що може поставити під загрозу імунну систему. Отже, ключовим є баланс низької й високої інтенсивностей — і якщо ви відчуваєте, що захворюєте, то не намагайтеся вхопитися за всі справи, але й далі рухайтеся.

Photo: Getty Images
Міцний сон

Переваги доброго, спокійного, омолоджувального сну нескінченні, включно з його впливом на імунну систему. Дослідження, які провів європейський журнал фізіології Pflügers Archiv — European Journal of Physiology, засвідчили, що достатній сон і збалансована циркадна система (цикл сну / неспання у мозку й тіла) поліпшують вироблення протизапальних цитокінів (речовин, що їх виділяє імунна система) і клітин-кілерів, позитивно впливаючи на здатність організму боротися з інфекціями.

Приберіть алкоголь

Надмірне вживання алкоголю і/або цукру є ключовим винуватцем зниження здатності організму виробляти лейкоцити, що з великою ймовірністю спричиниться до поразки перед вірусами й бактеріями. У довгостроковій перспективі алкоголь може серйозно підірвати функцію імунних клітин, роблячи організм сприйнятливішим до хвороб. Щоб скоротити вживання алкоголю, спробуйте слабоалкогольні альтернативи й чергуйте кожен алкогольний напій зі склянкою води.

Найкращі домішки для имунітету

Вітамін D: сприяє здоров’ю кісток і відіграє певну роль у регуляції кальцію.

Глютамін: амінокислота, яка живить кишківник і сприяє відновленню клітин та підтриманню імунної системи.

Вітамін С: поповнення рівня вітаміну С, коли почуваєтеся пригніченими, є чудовим способом підтримання рівня енергії.

Цинк: непомічений герой, цинк відіграє ключову роль в активації Т-клітин, які допомагають підтримувати активність імунних клітин. Приймання цинкової домішки може допомогти скоротити тривалість симптомів застуди й грипу.

Ехінацея: найкраще вживати як настоянку. Ехінацея характеризується антивірусними й антимікробними властивостями, які можуть підтримувати функцію імунної системи. Ехінацея має потужний адаптогенний ефект, що знижує стрес і побічно зміцнює імунітет.

Текст: Emma Strenner

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.