До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке експозом і чому він впливає на здоров’я шкіри

Promotion
У партнерському матеріалі з Vichy розбираємося, що таке експозом і як він впливає на здоров’я шкіри.

Що таке експозом

До 2020 року ми вже добре затямили, що таке наука епігенетика, яка вивчає поведінкове старіння шкіри. Ми змирилися з тим, що генетика відповідає за здоров’я й красу лише на 20%, і що звинувачувати в усьому гени — щонайменше несерйозно. На 80% наш зовнішній вигляд визначається способом життя, харчовими звичками, щоденним доглядом, довкіллям і агресивними чинниками ззовні. Експозом — наукова концепція, яка визначається як кумулятивний вплив зовнішніх факторів та пов'язаних з ним біологічних реакцій організму протягом усього життя, включаючи навколишнє середовище, спосіб життя та процеси, що відбуваються в самому організмі. Vichy має 40 років екпертизи та досліджень факторів експозому та їхнього впливу на шкіру. У 1980-х вивчали вплив UVA-променів; у 1990-х — клімату, стресу, харчування та медикаментозного лікування; у 2000-х — забруднення навколишнього середовища; у 2010-х — гормону ДГЕА й пасивного куріння; у 2020-х — фотозабруднення. Всі ці чинники актуальні й сьогодні.

Реклама

Експозом — це чинники, що впливають на стан шкіри. Їх можна розділити на фактори зовнішнього середовища і фактори способу життя.

Зовнішні експозом-чинники

Зовнішніх чинників, які прямо чи опосередковано впливають на шкіру, досить багато. Але головні з них такі:

  • Перепади температури. Руйнують гідроліпідну мантію шкіри й погіршують кровопостачання тканин. Вони впливають і влітку (коли повітря на вулиці гаряче, а в приміщенні й у машині — прохолодне, кондиціоноване), і в холодну пору року (коли з початком опалювального сезону різниця температур у приміщенні й на вулиці стає ще більшою, а шкіра втрачає вологу й стає млявою та тьмяною).
  • Забруднене повітря. Найдрібніші частинки міського смогу, сажі, побутові токсини осідають на шкірі й провокують утворення вільних радикалів. Вони руйнують шкіру зсередини, не кажучи вже про те, що, осідаючи на шкірі, міський пил змішується із секретом сальних залоз і косметикою (чи то засобами для догляду, чи то макіяжем) — і засмічує пори, спричинюючи запалення.
  • UV-промені. Якщо не захищатися від сонця за допомогою санскринів, виникає гіперкератоз (потовщення рогового шару епідермісу), через який шкіра здається тьмяною, нерівною, драглистою й землистою. Не кажучи вже про фотостаріння, пігментацію, зморшки тощо. Докладніше про те, що сонце робить зі шкірою, ми писали тут.
Внутрішні експозом-чинники

Стрес. Всі знають, що стрес провокує викиди гормону кортизолу в кров. Він зі свого боку підвищує рівень цукру, унаслідок чого сальні залози активніше виробляють жир, шкіра стає схильною до висипання. Це ще не все: стрес загострює чутливість шкіри, а також вважається тригером безлічі станів і хвороб, від акне й розацеа до псоріазу.

Незбалансоване харчування. Заїдати стрес — завжди погана ідея. Хоча б тому, що велика кількість простих вуглеводів і жирів у раціоні підсилює виділення шкірного сала й провокує запалення. І хоча прямого зв’язку між солодким і висипаннями вчені не знаходять, але абсолютно всі дерматологи коригують раціон своїм пацієнтам з акне.

Брак сну. Неповноцінний сон знижує здатність шкіри відновлюватися після впливу ультрафіолету, пришвидшує її старіння — і теж провокує викиди кортизолу.

Гормональні сплески. Гормональна активність може змінювати жирність шкіри, провокуючи висипання й запалення.

Як компенсувати вплив експозому на шкіру

Вчені Vichy, піонери у вивченні експозому, з’ясували й підтвердили, що експозом-чинники порушують бар’єрну функцію шкіри та її структуру й можуть спричинити пігментацію. І розробили дерматологічно активну формулу MINÉRAL 89, яка захищає нашу шкіру від згубного впливу довкілля. До неї ввійшли:

  • Термальна вода вулканічного походження Vichy, яку використовують у дерматології з 1931 року й видобувають з глибини 4000 метрів. Вона відновлює цілісність шкіри й зменшує запалення.
  • Гіалуронова кислота, одна молекула якої здатна зв’язувати до 500 молекул води, у природний спосіб забезпечує зволоженість. Що важливо, навіть гіперчутлива шкіра переносить цей інгредієнт ідеально.
MINÉRAL 89, Vichy

Лінійка MINÉRAL 89 дуже лаконічна: до неї ввійшли гель-бустер, засіб для шкіри навколо очей і тканинна маска.

  • Гель-бустер MINÉRAL 89 можна й потрібно використовувати щодня: він ефективний не тільки сам по собі (зволожує й зміцнює захисний бар’єр шкіри), а ще й підсилює вплив щоденних засобів для догляду. Його треба використовувати перед нанесенням щоденного крему-догляду відповідно до потреб шкіри, чи то боротьба з пігментацією, чи протидія жирному блиску або віковим змінам.
MINERAL 89, Vichy
MINÉRAL 89 Eyes, Vichy
Маска MINÉRAL 89, Vichy
89

Цифра 89 — це відсоток умісту термальної води у формулі лінійки Mineral. До 89-річчя бренду Vichy вирішив зробити подарунок для споживачів і випустив щоденний гель-бустер Mineral 89 у святковому лімітованому пакованні місткістю 75 мл. Формула незмінна, а з нею — і здатність зволожувати впродовж 24 годин*, відновлювати пошкоджений захисний бар’єр шкіри**, підвищувати пружність* і дарувати шкірі сяяння***. Осінь — найкраща пора, щоб спробувати нові засоби для догляду й подарувати шкірі захист і сяяння.

Інструментальний тест. **Клінічний тест. ***Тест, проведений за участю 52 жінок протягом 4 тижнів, всі типи шкіри, чутлива шкіра

Гель-бустер для пружності й зволоження шкіри Mineral 89, Vichy
3 факти про історію Vichy, про які ви, можливо, не знали

1. Віші (Vichy) — це місто в центрі Франції, на території вулканічного регіону Овернь.

2. Термальними водами лікувалися ще до нашої ери, а перші згадки про "термалізм" датуються 52 роком до н. е.

3. Історія бренду почалася з випадку. Менеджер парфумерної компанії Parfums Grenoville Жорж Герен вирушив на води лікувати рану на нозі, яка ніяк не гоїлася. Коли керівник термальної спільноти Vichy доктор Проспер Аллер порадив обробляти її термальною водою, тканини відновилися дуже швидко. А Герен вирішив використовувати термальну воду в косметиці.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.