До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Яке це має значення: секс із великою різницею у віці

Гайді Клум постійно викладає в інстаграм фото зі зворушливим освідченням у коханні чоловікові (гітарист німецької групи Tokio Hotel Том Каулітц молодший за дружину на 16 років). Андреас Кронталер молодший за свою кохану, Вів’єн Вествуд, на 25 років; у Тільди Свінтон і її бойфренда Сандро Коппа різниця у віці 18 років. So what? — запитує себе Олександра Камінська.

У ті часи, коли Макрон став президентом Франції, всі тільки й говорили, що про перемогу над ультраправими радикалами. Ну і, якщо чесно, — про те, що дружина президента старша за нього на 24 роки. Чи багато радості приносить секс партнерам з великою різницею у віці? Секс — справа, яка за повір’ями, псується не лише з роками стосунків, а й взагалі з роками. Міфи розвіюються, коли спостерігаєш у готелі за французькими пенсіонерами — сивочолими завзятцями, яким здебільшого за 70 і які насолоджуються життям так, як я могла тільки у свої абсолютно шалені від безкарності й неочевидності перспектив 19.

Реклама

Моя доросла подруга поїхала жити до Франції. Я мало що знала про її партнера, але розуміла, що це кохання. Вона писала, що закохана до нестями, що в них гарячий секс — на шкурі біля каміна, на обідньому столі, на шезлонгу в саду, — і висилала світлини, де позувала, обійнявшись із чоловіком, то на березі океану, то на вершині гори, то на літній терасі. Чоловік був високим, худим, пив вино, носив шорти, сорочки поло й модні окуляри від сонця. Коли я дізналася, що йому скоро 75, мене ледь не побив грець.

До цієї історії я довго була певна, що різниця у віці, а секс із набагато старшою людиною і поготів — привід для осуду й пояснюється лише матеріальним інтересом, де старша сторона неодмінно обтяжена грошовим баластом, який юна німфетка збирається витратити в рекордні строки. Справді ж, які спільні інтереси можуть бути в пари з 20-річним розривом у життєвому досвіді?

Так, власне, часто річ якраз у досвіді — сексуальному. Якості й можливості тіла в 45 цілком ті ж, що й у 25 — на щастя, у наш час більше способів зберегти здоров’я й накачати м’язи (які, згідно з дослідженнями, допомагають зберігати молодість тіла й здоров’я серця), не кажучи вже про дива хірургії та косметології. Горезвісна вікова втрата рівня тестостерону коригується ліками й силовими тренуваннями з обтяженням, від стресу є відпочинок на теплому морі й психотерапія, на екстрений випадок аптеки надають кілька варіацій на тему віагри, а отже, проблем із бажанням взагалі й ерекцією зокрема істотно менше. Еротичні гелі стали зовсім звичним засобом, на зразок крему для рук, і продаються на касі ледве не в кожному супермаркеті.

З медичного погляду фізіологія таки змінюється з роками, але будемо чесні — у молодості ми швидше пробуємо геть чисто все, сподіваючись знайти своє. З роками — просто дізнаємося, що любимо, і робимо саме це. І якщо мені жорстко на столі, а на пляжі пісок забивається у святая святих, то маю і право, і досвід не романтизувати ці пригоди. Що, втім, не привід зупинятися на шляху експериментів — хто знає, де мінливий організм відкриє нові ерогенні зони. До речі, дослідження Гарвардської медичної школи серед людей від 45 засвідчило, що абсолютна більшість упевнена: з роками їхні партнери стають набагато привабливішими, а отже, з потягом теж усе гаразд.

Мої подруги підтверджують: партнери, старші на 15—25 років, нічим не відрізняються від однолітків (25—35). Темпераменту не менше, досвіду — часто більше, та й втрачати вже нічого, а це означає, що більше шансів сягнути нірвани, без сорому в рухах і фантазіях. Найчастіше юнацький запал, де кількість перемагає якість, з досвідом змінюється на більшу увагу до партнерки, велику варіативність у позах і локаціях, загалом — сексуальні справи відбуваються не "по-швидкому", хоча й це можливо, а з почуттям і сенсом. Моя подруга Олена із захопленням відгукується про свого чоловіка (старшого за неї на 20 років). З фото йому не даси більш як 35. І так, найдивніше, що він не іноземець, хоча, будемо відверті, в 50—60 років слов’яни мають такий собі вигляд. Складне життя й звички не роблять з наших чоловіків красенів-мачо, зате скандинави й жителі північних штатів Америки — усі як один красені, з ювелірною точністю виліплені олімпійські боги. Вони й у 70 мають сексуальний вигляд, а їхня жадоба до життя тільки додає їм балів на тлі 20-річних хіпстерів, стомлених смузі й трюфельними хот-догами. І якщо у світі вже не рідкість 80-річні викладачі йоги й марафонці, а також 70-річні учасники Ironman обох статей, то секс на тлі таких перемог здається задачею для першокласника й аж ніяк не челенджем.

Інше питання — це різниця. У заморочках, звичках і патернах, менталітеті й очікуваннях, які з роками тільки кам’яніють. І якщо у 25 ти ще припускаєш, що спробувати можна все, поки є чим, то в 45 список життєвих уподобань уже сталий. Здивувати не те, щоби складно, радше молодший партнер дивує старшого тим, що не переймається через різницю у віці.

Певна річ, вік не завжди рівнозначний досвіду, а тому у 22 чоловік може бути набагато обізнанішим від 50-річного. Водночас більшість опитаних приятельок підтвердили, що секс зі старшим чоловіком зазвичай приголомшливий. Проблеми можуть початися відразу після: якщо розмова не клеїться — ось вона, різниця як вона є. І тут виникають горезвісні непримиренні розбіжності, коли, як у "Друзях", вона хоче дитину, а в нього діти тільки закінчили коледж. І якщо здається, що це не про секс, то загалом все правильно до того моменту, поки партнер не пред’являє нових умов до статусу, чи комусь із пари не захочеться більшого.

Згідно зі ще одним Гарвардським дослідженням, проведеним анонімно, 91.9% чоловіків і 87.1% жінок після 45 вважають, що гармонійні стосунки з партнером — важливий параметр, який визначає якість життя. Цінність сексуальних стосунків, що приносять насолоду, визнають майже 60%. А це означає, що вік все ще ні до чого — всіх бентежать ті самі питання і в 18, і в 70. А набути репутації буркотуна, який мимрить з будь-якого приводу, можна й у 25 (втім, як і гарячої штучки в 60). І так, мені теж здається, що це не тільки про секс.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.