До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

COVID-19 може спричинювати випадання волосся — розповідаємо чому

"Нещодавно я помітив, що моє волосся випадає набагато швидше, ніж зазвичай. І як людині, яка вживає всіх застережних заходів, щоб цьому запобігти, мені було тривожно бачити тузінь або й більше волосків у мийниці щоразу, коли я витирав голову, — розповідає автор GQ Адам Герлі. — Я бачив, як випадає волосся щоразу, коли розчісувався або просто нахиляв голову".

Парикмахер Джоан Барретт бреет голову актеру Дэвиду Фриду, последнему из актеров, готовых сыграть Перукарка Джоан Барретт голить голову акторові Девіду Фріду, останньому з акторів, готових зіграти в телешоу "Доктор Хто", 22 жовтня 1965 року

За два місяці до того, як в Адама почало випадати волосся, йому поставили діагноз COVID-19. Швидкий пошук у Google підтвердив, що багато інших одужалих пацієнтів страждають від випадання волосся після того, як перехворіли на коронавірус. Шокує відео в Instagram, яке опублікувала актриса Аліса Мілано: у неї від простого розчісування жмутками лізе волосся. Вона теж недавно перехворіла на COVID-19.

Реклама

Насправді випадання волосся досить поширена реакція тіла на стрес. А коронавірус — неабияке випробування для організму, що може спричинити "шокову втрату волосся", або телогенний відтік.

Річ у тім, що наше волосся має випадати після тривалого життєвого циклу. А оскільки на вашій голові може бути до 100 000 волосин, це зазвичай майже непомітний процес — випалі волосинки замінюються новими, які виростають з того ж фолікула. Та в разі шокової втрати життєвий цикл волосся стрімко скорочується і воно випадає набагато швидше, ніж зазвичай. Приємна новина в тому, що це волосся може й має відрости знову, хоча трохи згодом. Однак у важких випадках телогенного відтоку фолікули можуть не відновитися, особливо в разі схильності до облисіння або алопеції. Докладніше про шокову втрату волосся розповіла лікарка Мішель Грін, сертифікована дерматологиня з Нью-Йорка.

Чим відрізняється шокова втрата від природного або інших типів випадання волосся?

Волосяні фолікули не виробляють волосся постійно, а замість цього проходять ретельно сплановані цикли росту й випадання. Будь-які серйозні зміни в способі життя, як-от вагітність, гормональний дисбаланс, проблеми зі щитоподібною залозою або значна фізична травма, можуть порушити цей цикл і спричинити випадання волосся.

Які захворювання можуть викликати шокову втрату волосся?

Майже будь-яке захворювання може викликати шокове випадання волосся. Адже багато які захворювання можуть спричинити певну форму стресу в організмі й викликати імунну відповідь.

Три модели снимают шляпы, чтобы показать последнюю идею модельера Жака Эстереля — лысые головы, 1964Три моделі знімають капелюхи, щоб показати останню ідею модельєра Жака Естереля — лисі голови, 1964

Як швидко в разі захворювання починає випадати волосся? Як довго це триває і за який час може відрости нове волосся?

Після стресової події може минути від шести тижнів до шести місяців, перш ніж волосся почне випадати. Оскільки волосся росте циклічно, не всі волосини вступають у фазу випадання водночас. Фаза телогенного відтоку може тривати до шести місяців. І залежно від того, наскільки ви хворі, може минути понад шість місяців, перш ніж волосся почне повністю одужувати.

Які симптоми Ви спостерігаєте у своїх пацієнтів, які перехворіли на COVID-19, і чи пов’язано випадання волосся з вірусом?

Волосся, яке входить у фазу телогенного відтоку, коли людина хворіє на COVID-19, залишається в цій фазі приблизно від двох до чотирьох місяців. Випадає волосся зазвичай на верхній частині шкіри голови. COVID-19 по-різному впливає на організм різних людей, але через загальний стрес на імунну систему багато хто з одужалих нині справді страждає від випадання волосся.

Що варто зробити в разі шокової втрати волосся?

Найкраще звернутися до дерматолога в разі надмірного лущення шкіри голови й випадання волосся. Що раніше ви звернетеся до фахівця, то ефективнішим буде результат терапії.

За матеріалами gq.com

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.