До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що таке "вусопад" або чому в листопаді всі відрощують вуса

Настав найволохатіший місяць року. Завдяки святу "Мовембер" (Movember) або "Вусопад" (словозлиття з англ. Moustache — вуса і november — листопад), упродовж усього листопада маєте офіційний привід, щоб відростити вуса.

Фредди Меркьюри подстригает усы, 1982Фредді Мерк’юрі підстригає вуса, 1982
Що таке Movember?

Те, що почалося у 2003 році як "божевільна" ідея австралійців Тревіса Гарона й Люка Слеттері повернути вуса в моду — виникла після кількох кухлів пива — перетворилося на соціальний інститут. Спершу їхню ініціативу підтримала група з тридцяти молодих людей, яка вирушила в подорож, щоб відростити вуса. Наступного року вони вирішили використати це заняття для того, щоб зібрати майже 50 000 доларів для Австралійського фонду раку простати (PCFA). А впродовж наступних 17 років Movember поступово перетворився на глобальний рух. Фонд Movember — це всесвітня благодійна організація, мета якої — допомогти чоловікам жити набагато щасливішим, здоровішим і довшим життям. З моменту створення до руху приєдналися люди з усього світу, зібравши мільйони доларів і профінансувавши понад 1000 програм, присвячених проблемам здоров’я чоловіків.

Реклама
Чому саме вуса?
Том Селлек на съемках сериала Том Селлек на фільмуванні серіалу "Магнум", 1980

Частина "Mo" в слові "Movember" походить від англійського "moustache" — що в перекладі означає "вуса". Так, звісно, ви можете відростити бороду, але це буде всього лише ваше рішення не голитися весь листопад (або просто бажання відростити бороду). У вусах є щось навдивовижу поляризувальне й уся ідея руху полягає в тому, щоб відростивши їх, почати розмову про чоловіче здоров’я. Ви можете відростити бороду, але технічно це не стосуватиметься руху Movember. Вусопад — це тільки вуса, все.

Чи потрібно ще щось робити?

На офіційному сайті Movember є п’ять правил. Вони передбачають реєстрацію на movember.com і початок місяця із "чистого" обличчя. Вам потрібно відрощувати вуса й доглядати за ними — знову ж таки, тільки вуса — і використовувати їх як привід для розмови про проблеми здоров’я чоловіків, сподіваючись, що зберете трохи грошей для благодійних фондів. Також, за правилами, кожен учасник має "поводитися як справжній джентльмен". Втім, це не завадить нікому і в усі інші місяці.

Також у Movember немає місця для дискримінації. Тому і чоловіки, і жінки можуть брати участь у фандрайзингу — з вусами чи без — доєднавшись до фітнес-виклику фонду MOVE. 30-денний спортивний марафон пропонує учасникам активніше тренуватися, але водночас збирати кошти й підвищувати поінформованість про чоловіче здоров’я.

Що робити після листопада?

Ви вільні жити своєю правдою — зголіть вуса чи не робіть цього, використовуйте їх як вихідну точку для густої бороди. Будьте вільним художником, використовуйте обличчя як полотно, а волосся — як підручні матеріали.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.