До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Ікона стилю: 20 вінтажних фото Боба Ділана

24 травня сповнюється 82 роки Бобу Ділану — видатному музикантові, поету й композитору, творчість якого вже в перші роки вплинула на становлення всієї світової музики.

Боб Ділан у 1966 році

Від фолкмузиканта до рокзірки

На Ньюпортському фестивалі 1965 року публіка була обурена новим звучанням фолк-ікони. Під свист незадоволених шанувальників Боб Ділан уперше виконав Like The Rolling Stone. Композиція посідає першу позицію в списку 500 найкращих пісень усіх часів за версією одного з найвпливовіших музичних видань Rolling Stone. Пізніше її виконували Девід Бові, Джимі Гендрікс, The Rolling Stones, Green Day і багато інших. Рукопис композиції було продано на аукціоні у 2014 році за два мільйони доларів.

Реклама

На пресконференції в 1965 році Боба Ділана запитали: якщо він надасть коли-небудь пісню для комерційного використання, то що це буде. Він жартівливо відповів: "Жіночий одяг". У 2004 він не тільки надав пісню для Victoria's Secret, а й знявся в рекламній кампанії. Також артист брав участь у рекламних роликах Chrysler, Apple і Pepsi.

Боб Ділан і жінки

Дівчину з обкладинки платівки The Freewheelin' Bob Dylan звуть Сьюз Ротоло. Їх пов’язували стосунки в ранніх 1960-х на початку кар’єри музиканта. У 2004 вона опублікувала мемуари A Freewheelin' Time, що описують цей період. Сьюз Ротоло була художницею й відомою активісткою, боротьба якої за громадянські права багато в чому вплинула на творчість артиста.

Найзнаменитішим любовним і творчим тандемом Боба Ділана стали стосунки з колегою, фолк-виконавицею Джоан Баез. Після закінчення недовгого роману їх пов’язувала велика кількість спільних турів і схожа громадянська позиція. Першою офіційною дружиною Боба Ділана стала американська фотомодель Сара Лоундс. Із цим періодом пов’язаний і найреволюційніший час у творчості артиста. Шлюб також не став на заваді знаменитому роману з "фабричною" дівчинкою Еді Седжвік.

З Джоан Баез
З Енді Ворголом й Еді Седжвік

Боб Ділан і премії

Хоч як скептично деякі письменники ставляться до цього кроку, але 2016 року Бобу Ділану присудили Нобелівську премію в галузі літератури. Патті Сміт люб’язно прийняла її у Швеції, сам лауреат не зміг бути присутнім на церемонії. Також Ділану в різні роки присудили 12 статуеток "Ґреммі", "Оскар", Пулітцерівську премію та багато інших. Він — єдина людина у світі з таким набором нагород.

Боб Ділан та інші генії

Стів Джобс і Джоан Баез були разом кілька років. Є думка, що Джобсу був приємним такий зв’язок з людиною, шанувальником якої він був.

"... I would just try to express what I felt about myself which I'd done in me books. I think it was Dylan helped me realize that — not by any discussion or anything but just by hearing his work ..." — сказав Джон Леннон про вплив Боба Ділана в інтерв’ю Rolling Stone 1971 року. Вважається, що зустріч і перший косяк у готельному номері в Нью-Йорку вплинули на всю подальшу творчість The Beatles, у голосу покоління з’явилися зуби й усе заграло різнобарвною психоделічною веселкою.

Знаменита мандрівка в кебі Боба Ділана й Джона Леннона, 27 травня 1966 року

У документальному фільмі Мартіна Скорсезе Боб Ділан і засновник бітництва Аллен Гінсбург відвідують могилу Джека Керуака під час гастролей. Ділан не вважав себе ні бітником, ні гіпі. З першими він дружив і надихався, другі вважали його живим богом.

Боб Ділан і мода

Безперечно, Боб Ділан — один з найстильніших чоловіків на планеті, водночас "офіційною" іконою стилю він ніколи не був. Естетика кантрі, капелюхи й шийні хустки, водолазки й замшеві куртки з торочками — елементи його фірмового стилю вплинули не на одне покоління музикантів, моделей і представників богеми, починаючи від Кейт Мосс. Не раз сам музикант ставав джерелом натхнення для модного знімання. Канадський актор Фінн Вулфард, відомий своєю роллю в серіалі "Дивні дива", в образі Боба Ділана став обличчям рекламної кампанії Saint Laurent 2019 року. А просто зараз Тімоті Шаламе працює над роллю Боба Ділана в байопіку про культового музиканта, і цей фільм вже називають одним із головних кандидатів на премію "Оскар".

Найяскравіші образи Боба Ділана, починаючи з 1960-х і до середини 1990-х, дивіться в нашій галереї

<b>боб дилан</b>

[READ_ALSOholder=content_1;]

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.