До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Зі сталі: обличчя полку "Азов", які зараз захищають Маріуполь

Кожен ранок мільйони українців починають з новин про Маріуполь, де вже понад 70 днів з окупантами мужньо борються бійці полку "Азов"... Ворог постійно намагається штурмувати територію металургійного комбінату "Азовсталь", де перебувають українські воїни, а також безперервно завдає авіаударів. Водночас люди в усій Україні та скрізь у світі виходять на мирні заходи з проханням до влади, міжнародних організацій та керівників держав врятувати тих, хто ще там залишився, і застосувати процедуру екстракції.

Самі бійці "Азова", котрі нещодавно дали велику пресконференцію просто з-під землі, готові й надалі відтягувати на себе ворожі сили. Вони розуміють, що потрапляння в полон означатиме для них автоматичну смерть. Під час розмови з пресою, зокрема й міжнародною, ці хлопці вкотре продемонстрували всю суть української боротьби за незалежність та свободу – ми боротимемося до останнього. Розповідаємо про наших героїв докладніше.

Реклама
Денис Прокопенко, командир "Азова"

Денис Прокопенко – одноліток української незалежності, що народився 1991 року. Цього літа він також відсвяткує свій 31 день народження. Вже у 22 роки він пішов захищати країну – у 2014 році приєднався до полку "Азов" під час його участі в антитерористичній операції на сході України. У вересні 2017-го був призначений командиром полку завдяки своїм лідерським якостям. До цього встиг закінчити факультет германської філології Київського національного лінгвістичного університету за спеціальністю "Викладач англійської мови".

Денис Прокопенко
Святослав Паламар, "Калина", заступник командира полку "Азов"

Святослав Паламар – професійний український військовий, який із серпня 2014 року брав участь у війні на сході України. На момент повномасштабного вторгнення, 24 лютого, перебував у Маріуполі, де полк "Азов" почав захищати Маріуполь та його мирних громадян. З 1 березня 2022 року разом зі своїми побратимами з полку перебуває в облозі, під час якої воїни завдають відчутних втрат ворогові. В уже згаданому інтерв’ю бійці повідомили, що за цей час знищили близько 2000 живої сили противника, пів сотні танків, десятки БТР та іншої військової техніки. Вдома на нього чекають дружина Антоніна та 5-річний син Лук’ян, яких він устиг вивести з Маріуполя за кілька днів до повномасштабного вторгнення росії.

Святослав Паламар
Катерина, "Пташка", парамедик

21-річна Катерина стала національною зіркою після того, як у мережі з’явилося відео, на якому вона виконує патріотичні пісні просто в бомбосховищі під "Азовсталлю". Виявилося, що ця дівчина з чарівною усмішкою родом з Тернопільської області, де вона закінчила співоче відділення коледжу імені Соломії Крушельницької. Потім Катерина переїхала до Києва, де захопилася правозахисною діяльністю та військовою справою. За її словами, навесні минулого року вона вирішила стати на захист своєї країни та вступила на медичні курси. Батьки не відразу дізналися, що дівчина на передовій, а для багатьох її друзів це відео з "Азовсталі" стало справжнім одкровенням. Ніхто й не підозрював, що вона нині перебуває у найгарячішій точці країни.

Катерина "Пташка"
Ілля Самойленко

Іллю Самойленка ще називають спікером "Азову" – саме він провів пресконференцію досконалою англійською, відповідаючи зокрема й на запитання іноземних журналістів. Іллі зараз 28 років, але у 21 він вирішив іти захищати країну й замість навчання вирушив на військову службу. У майбутньому мріє закінчити рідний історичний факультет університету Шевченка. За час служби Самойленко вже встиг один раз буквально повернутися з того світу – біля нього якось упав ворожий снаряд, а він у цю мить підірвався на власному боєприпасі під час встановлення розтяжки. Уламки тоді потрапили в обличчя, руку та ногу, а один застряг біля сонної артерії. Після цього поранення він втратив праве око та ліву руку, але після відновлення повернувся на службу вже з титаново-механічним протезом.

Ілля Самойленко
Арсеній Федосюк

Арсеній Федосюк – ще один історик, який пішов захищати рідну землю. Він закінчив бакалаврат Києво-Могилянської академії, а після цього пішов на війну ще у 2014 році. Сьогодні йому 29 років і він боронить Україну разом з побратимами з полку "Азов". Його дружина Юлія розповідає, що на момент повномасштабного вторгнення її чоловік перебував з побратимами в Урзуфі, біля Маріуполя, але згодом вони об’єдналися з іншими силами українського спротиву. Дівчина розповідає, що ситуація на "Азовсталі" нині дуже складна – близько 600 поранених, серед яких і її чоловік, якому уламок снаряда влучив у ногу. "Уламок не змогли витягнути, тому що для цього немає умов. Він просто вживав антибіотики, щоб цей уламок прижився й не було сепсису, відтак рана загоїлася з уламком усередині. Таких випадків дуже багато, але азовці не вважають це пораненням".

Арсеній Федосюк

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.