До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Як "Азовсталь" стала символом свободи, мужності та надії кожного українця

Вже понад два місяці Україна бореться за свою свободу та незалежність, а одним з головних символів цієї боротьби став металургійний завод "Азовсталь", який займає приблизно 1/5 частину території всього Маріуполя – міста-героя, яке ворог майже цілком зруйнував. Сьогодні, коли загарбники намагаються повністю оточити місто, територія заводу залишається укриттям як для українських захисників, так і для мирних жителів, які ховаються від російських ракет у бомбосховищах металургійного гіганта. Розповідаємо історію цього вже легендарного місця, яке стало для кожного з нас справжньою реінкарнацією Запорізької січі.

"Азовсталь"
Минуле

Металургійний гігант "Азовсталь" сьогодні єдиний оплот опору російській агресії в Маріуполі – територія заводу становить 11 квадратних кілометрів, або 25 Ватиканів чи три Централ-Парки в Нью-Йорку. Почалася ж історія "Азовсталі" майже 100 років тому – в 1933 році перші 100 працівників узялися виплавляти чавун. У 1941-му завод зупинявся через війну проти нацистської Німеччини, але в 1943 році, після звільнення Маріуполя, почалося поступове відновлення його роботи – під час свого відходу німці підірвали основні об’єкти підприємства, зокрема домни та мартенівські печі. В 1945-му підприємство "Азовсталь" вперше відродилося.

Реклама
"Азовсталь", 1945

Вже за три роки після завершення війни "Азовсталь" трансформувалася в завод з повноцінним металургійним циклом. У 1970-х почалася друга черга його розвитку – були відкриті киснево-конвертерний та електросталеплавильний цехи. Підприємство стало одним з лідерів усієї української економіки, яке виготовляло багато унікальних видів металургійної продукції. В 1996 році "Азовсталь" увійшла в групу компаній "Метінвест".

"Азовсталь"

До 24 лютого 2022 року підприємство "Азовсталь" було одним з головних платників податків до маріупольського бюджету. На ньому працювало близько 10 000 осіб, іноді цілими династіями.

Сьогодення

Найновіша історія "Азовсталі", як і всієї України, розпочалася 24 лютого 2022 року. З моменту повномасштабного вторгнення керівництво компанії подбало про безпечне зупинення цього промислового гіганта. У своєму зверненні гендиректор "Азовсталі" Енвер Цквітішвілі розповідав: "Зупинили коксові печі, знизили температуру, залили рідким склом, аби не дати змоги далі йти процесу коксування й максимально високому виробітку коксового газу. У такий спосіб ми знизили до безпечного рівня екологічне навантаження на місто, і для життів мешканців Маріуполя коксові батареї не становлять жодної небезпеки".

"Азовсталь"

Майже з моменту старту активних бойових дій територія "Азовсталі" стала притулком для тисяч маріупольців, які стали ховатися тут від щоденних російських бомбардувань. По-перше, сховища підприємства були здатні прийняти одночасно до 14 000 людей. Вони були побудовані з огляду на всі правила громадянської безпеки ще на початку й у середині XX століття та могли витримувати бомбардування півтонними бомбами. По-друге, маючи досвід 2014 року, група "Метінвест" підготувала бомбосховища на своїх підприємствах на 100%. Було зроблено потрібні запаси продуктів, сухпайків, засобів гігієни та захисту для людей, закуплено пристрої осмосу, щоб була змога очищати будь-яку воду, облаштовано спальні місця.

Починаючи з березня, російська армія щодня бомбардує територію "Азовсталі", зокрема й надважкими тритонними бомбами, і намагається її штурмувати. Бійці полку національної гвардії "Азов" останні тижні заявляють про критичне становище та постійно просять міжнародну спільноту допомогти. Ситуація на території комбінату критична – запаси їжі й води вичерпуються, а поранені потребують термінового медичного втручання. "Наші поранені щодня помирають у нестерпних муках, оскільки медикаменти, засоби знезараження й знеболення давно закінчилися", – сказав ще в середині квітня командир морпіхів майор Сергій Волина. Ще складніше на "Азовсталі" стало 28 квітня, після того, як ворог обстріляв польовий шпиталь – обвалилася частина обладнаного під госпіталь приміщення, зокрема операційна. Це унеможливлює надання допомоги пораненим.

"Азовсталь", 29 квітня 2022

Змінюється ситуація тут щодня – 1 травня з’явилися перші оптимістичні новини про те, що за підтримки ООН та Міжнародного комітету Червоного хреста таки вдалося організувати евакуацію людей з "Азовсталі" на підконтрольну Україні територію. Надвечір 2 травня понад сто жителів Маріуполя, евакуйованих з території "Азовсталі", нарешті дісталися Запоріжжя, але, за інформацією Святослава Паламара, заступника командира полку "Азов", в укриттях залишилося ще близько 200 мирних жителів. Станом на 3 травня українські захисники повідомляють, що окупанти й далі скидають бомби на територію "Азовсталі" та намагаються проникнути на територію підприємства.

Жінка, якій вдалося евакуюватися з території заводу "Азовсталь", 2 травня 2022
Майбутнє

Сьогодні складно щось передбачати, але ми впевнені в тому, що українці обов’язково відбудують "Азовсталь", що стала справжнім символом мужності цієї війни. Заявив про це в інтерв’ю швейцарській газеті Le Temps і власник комбінату Рінат Ахметов: "Я гордий тим, що оплот опору розміщується на заводі "Азовсталь". Вірю, що наші військові зможуть відстояти місто, а мирних жителів буде евакуйовано. Як і вірю в те, що російські військові понесуть покарання за всі злочини, скоєні в Україні та Маріуполі. Маріуполь – це найглибша трагедія і катастрофа, якої не можна пробачити".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.