До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

#SaveMariupol: що таке екстракція

Люди в усій Україні та скрізь у світі виходять на мирні заходи з проханням до влади, міжнародних організацій та керівників держав врятувати людей, що перебувають на заводі "Азовсталь" у Маріуполі: і військових, і цивільних. Цього можна досягти, застосувавши процедуру екстракції. Що таке екстракція військових, коли вона застосовується, та чи це справді реальний план? – читайте нижче.

У відеозверненнях батальйону "Азов" і морпіхів, що поширюються в телеграм-каналі героїчного полку, заклики до світу з вимогою врятувати поранених і цивільних з’являються вже давно. Відомо, що операційна зруйнована, знеболювальних та антисептичних засобів не лишилося, поранені помирають у муках. Запасів їжі й води майже немає.

"Угруповання супротивника в десятки разів перевищує наше. Вони мають панування в повітрі, в артилерії, в угрупованнях на суші, у техніці й танках. Ми ведемо оборону на одному об’єкті, на заводі, де перебувають військові Маріупольського гарнізону та цивільні особи, які потрапили до пастки війни. Ми звертаємося до світових лідерів допомогти нам. Ми звертаємося з проханням застосувати до нас процедуру "extraction" і вивести нас на територію третьої держави", – сказав в одній з промов командир 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМС ЗСУ Сергій Волинський (Волина), після того, як морпіхи об’єдналися з "Азовцями" на території заводу "Азовсталь".

Термін "екстракція" (або "ексфільтрація") походить від англійських слів 'extraction', 'exfiltration'; 'exfil' та передбачає переміщення людей з підконтрольної ворогові території в безпечну зону. Вона не має нічого спільного зі здачею в полон – це радикально інша річ. Герої Маріуполя та України ладні стояти до кінця і зброю не складуть. Та навіть якби вони вирішили здатися, це не врятувало б їм життя: відомо, що російська пропаганда демонізує "Азовців", приписуючи їм різні вигадані дії, від наслідування ідей нацизму до сатанинських ритуалів (!). Тому надії на дотримання російськими окупантами Женевської конвенції щодо полонених не було б.

Реклама

Один з найяскравіших прикладів екстракції – це події в Дюнкерку в 1940 році.

10 травня 1940 року Німеччина розпочала план блискавичної війни проти Бельгії, Нідерландів та Люксембургу "Gelb". Наступним кроком стала реалізація плану "Rot" – вторгнення до Франції в обхід укріплень лінії Мажино. В результаті Британський експедиційний корпус, французький 16-й корпус та залишки бельгійських військ — були заблоковані поблизу берегової лінії моря. Черчилль та Адміралтейство вирішили евакуювати військових, до того ж залучили для втілення плану в життя навіть цивільні судна. У результаті 300 тисяч військових було врятовано, а ця рятувальна операція ввійшла в історію.

Історія знає й інші приклади ексфільтрації – наприклад, так звана Канадська Хитрість 1980 року, коли ЦРУ й Канадському урядові вдалося таємно евакуювати з Ірану працівників американської дипмісії.

Екстракція потребує допомоги з боку міжнародної спільноти. Зокрема Туреччини, яка могла б надати свої судна для визволення військових і цивільних. Тому по всій країні та скрізь у світі з відповідними закликами виходять небайдужі люди, які вірять, що в справжніх героїв, захисників України, має бути шанс врятувати життя.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.