До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 культових фільмів Френсіса Форда Копполи

Підсумувати кар’єру такого режисера, як Френсіс Форд Коппола — непросте завдання. Він став доном Нового Голлівуду, художником, невгамовним експериментатором і провидцем, який подарував світу одні з найкращих фільмів в історії. П’ять з них згадуємо в цьому матеріалі.

"Хрещений батько", 1972
Марлон Брандо в фильме Марлон Брандо у фільмі "Хрещений батько", 1972

Заснована на однойменному бестселері Маріо П’юзо 1969, епопея Копполи про американську злочинність — визначальний фільм жанру, за яким оцінюють будь-яке інше кримінальне кіно. Сюжет обертається навколо злочинного клану на чолі з Віто Корлеоне (Марлон Брандо) і показує, як один з його синів (Аль Пачино) стає безжальним босом мафії. Стрічка здобула "Оскара" в категоріях "Найкращий фільм", "Найкраща чоловіча роль" (Брандо) і "Найкращий адаптований сценарій" (для П’юзо й Копполи) і справедливо вважається одним з найвпливовіших фільмів усіх часів.

Реклама
"Розмова", 1974
Джин Хэкмен в фильме Джин Гекмен у фільмі "Розмова", 1974

Ця драматична загадка, що дістала три номінації на премію "Оскар", — яскравий приклад кінематографічної майстерності Копполи. У своєму параноїдальному трилері про змову режисер зобразив під кінематографічним мікроскопом поствотергейтську Америку. Сюжет обертається навколо експерта в галузі спостережень і моральної дилеми, з якою він стикнувся, коли його записи викрили можливе вбивство. "Розмова" дістала схвалення критиків і низку нагород, зокрема й Гран-прі Міжнародного кінофестивалю, найвищу нагороду Каннського кінофестивалю 1974 року.

"Апокаліпсис сьогодні", 1979
Мартин Шин в фильме Мартін Шин у фільмі "Апокаліпсис сьогодні", 1979

Епічний фільм Френсіса Форда Копполи 1979 року "Апокаліпсис сьогодні", знятий за мотивами знаменитої новели Джозефа Конрада 1902 року "Серце пітьми", можливо, найамбітніший проєкт у його великій кінематографічній кар’єрі. Стрічка, що стала симбіозом оригінальної книги й теми війни у ​​В’єтнамі, алегорично деконструює зло американського втручання, колоніалізму й людську здатність до неприхованої ненависті.

"Дракула", 1992
Ґері Олдмен у фільмі "Дракула", 1992

Готичний фільм жаху Копполи 1992 року являє собою приголомшливий кінематографічний переклад міфічної легенди про Дракулу з Ґері Олдменом у ролі графа Дракули й Ентоні Гопкінсом у ролі професора Абрагама Ван Гельсінґа. Фільм відрізняється від подібних адаптацій тим, що зосереджується на внутрішньому світі антигероя. Стрічка, номінована на чотири премії "Оскар", перемогла в трьох — за найкращий дизайн костюмів, найкращий звуковий монтаж і найкращий макіяж.

"Благодійник", 1997
Мэтт Дэймон в фильме Метт Деймон у фільмі "Благодійник", 1997

Ця кримінальна драма — один з найвідоміших фільмів режисера. Фільм з Меттом Деймоном, Денні Де Віто, Мікі Рурком, Джоном Войтом і Клер Дейнс заснований на романі Джона Грішема. У центрі сюжету — історія недосвідченого юриста, що схрестив мечі з корумпованою страховою компанією. З багатьма перешкодами й драматизмом, цей фільм направду культова стрічка.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.