До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Мода і праця: Ірина Данилевська про минуле і майбутнє української моди

Голова оргкомітету Ukrainian Fashion Week Ірина Данилевська сьогодні святкує день народження. Останні 20 років життя вона присвятила розвитку української моди. Тетяні Соловей вона розповіла, як все починалося, і які плани у неї на майбутнє.

"Найнесподіваніші двері, які відкривала моя візитка? – замислюється Ірина Данилевська, голова оргкомітету Ukrainian Fashion Week. – Знайомство з усіма президентами України, окрім Януковича? Двері посольства України у Вашингтоні, де ми організували показ наших дизайнерів? Будинки Chanel? Візитка нічого не відкриває. "Відкривають" правильні справи".

Реклама
Ірина Данилевська

Завдяки заснованому нею 20 років тому UFW, в країні відкривалися двері для "супутніх індустрій", провокуючи появу fashion-журналістів, fashion-ілюстраторів (міжнародна бієнале IMAGO), fashion-режисерів (конкурс Fashion Move On). Не говорячи вже про цільове призначення – виховання дизайнерських талантів в рамках програм New Names та Fresh Fashion – і важливості професії як такої. "20 років тому нам довелося розсувати ліктями агресивний шоу-бізнес, щоб звільнити місце для дизайнерів, як лідерів думок. Нам було важливо поставити їх на п'єдестал. Представляти їх не просто як світських персон, а як експертів в масштабах всієї країни, – Ірина згадує, як відбувалося перезавантаження суспільного ставлення до української моди. – Сподіваюся, що ставлення до дизайнерів не змінилося. А погляд на моду в Україні – так. Мені хочеться, щоб тепер українці сприймали моду, як реальну силу в своїй країні. Навіть ті, хто не купує дизайнерські речі, не ходить на покази і взагалі далекий від усього цього, знали, що fashion в Україні є, і пишалися, що про українських дизайнерів знає світ. Думаю, тепер це погляд очі в очі, на рівних".

"Мені хочеться, щоб тепер українці сприймали моду, як реальну силу в своїй країні"

У кожного Тижня моди є зразково-показові легенди, пов'язані з історією створення та амбіціями засновників. Наприклад, Елінор Ламберт, засновник перших прес-показів (які згодом переросли в Нью-Йоркський тиждень моди) змогла вселити місцевій громаді просту думку: мода створюється не тільки в Парижі. Заснований нею міжнародний список добре одягнених людей – найвпливовіший гардероб "Оскара" – став серйозним каталізатором апетиту до модної індустрії. Перші fashion-презентації в Італії влаштовував геніальний бізнесмен Джованні Джорджині. Взятому після Другої світової напрямку на розвиток місцевої текстильної промисловості, він надав лиск і міжнародну репутацію, влаштовуючи приїжджим байєрам і журналістам прийоми в стилі Dolce Vita, чим надовго забезпечив бірці Made in Italy асоціацію з світом розкоші.

Ірина Данилевська

В історії української моди Ірина Данилевська стала винахідником перспективи. У першому прес-релізі показів 1997 року, написаному з майстерністю досвідченого редактора глянцю, вона пропонувала поглянути на моду під новим кутом. У 90-х шоу мали вигляд ритмічних перформансів театрів моди. Для перших показів Ukrainian Fashion Week в Караїмській Кенасі спорудили високий подіум, щоб глядачі навчилися дивитися на fashion-професії "знизу вгору" і сприймати їх серйозно. "Ми не святкуємо своє 20-річчя. Ми просто йдемо вперед. Але мене радує, що про цю дату всі пам'ятають: це дає відчуття стабільності, розвитку, і віри в те, що в нашій країні щось може жити довго. Політики – немає, а українські бренди і мода в цілому – безумовно".

Фото: Lesha Lich

Стиль: Venya Brykalin

Текст: Татьяна Соловей

Читайте также:

Новый сезон UFW: каким он будет

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.