До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Боже, бережи Королеву: як Єлизавета ІІ впливала на світ

8 вересня 2022 року не стало королеви Єлизавети II – їй судилося правити найдовше з усіх британських монархів. Зі своїх 96 років – 70 вона провела на троні. Важко заперечувати вплив, що справила на світ королева Єлизавета ІІ. Сім десятиліть вона була однією з найвідоміших і найвпливовіших у світі жінок, яку британці часто негласно називають просто "мама". Ще в 1952 році, після смерті її батька, Георга VI, Єлизавета стала біля штурвалу монархії – вона взяла на себе не лише традиційно жіночі, а й чоловічі обов'язки, – і продемонструвала світу стійкість, з якою потрібно правити. Vogue.ua розповідає про найбільш значущі аспекти життя королеви.

Королева Єлизавета II

Старанно вчилася в чоловіків

Коли Єлизаветі було всього 10 років, її дядько Едуард VIII зрікся влади, і батько Єлизавети став новим правителем, а вона – майбутнім корони. Тоді на юну леді звалилася вся відповідальність спадкоємиці. У 13 років її відправили до віце-ректора приватної чоловічої школи – Ітона – вивчати всі тонкощі британської конституції, в 14 – вона виступила зі своєю першою промовою під час "Дитячої години" по радіо BBC, адресованою евакуйованим дітям. Єлизавета розуміла, що з часом потрапить у світ чоловіків, тому під час війни постійно спілкувалася з військовими, а в 1945 році приєдналася до Жіночої допоміжної територіальної служби, де вчилася на автомеханіка й водія, – вперше в історії королівської сім'ї жінка служила у військовому підрозділі.

Королева Єлизавета II у Жіночій допоміжній територіальній службі, 1945

Реклама
Повірила в кохання

Ще тринадцятирічною дівчинкою під час поїздки в Дартмурський Королівський військово-морський коледж, Єлизавета проявила симпатію до Філіпа, що на 5 років старше, – грецького принца за народженням, але тоді вже – бідного офіцера, який проходив підготовку в британських ВМС. Вісім років по тому під готичними склепіннями Вестмінстерського абатства відбулося їхнє весілля. Так, у коханні Єлизавета проявила твердість всупереч порадам матері – і не помилилася. Цій парі вдалося пережити всі негаразди, розвіяти всі чутки й обійти час. Принца не стало навесні 2021-го року.

Новим часам – нова королева

Коронація новоспеченої королеви в 1953 році стала першою подією міжнародного значення, яку транслювали в прямому ефірі по всьому світові. Ідея показу церемонії коронації по телебаченню належала герцогу Единбурзькому, і незважаючи на консервативні погляди в англійському домі, королева дала дозвіл зробити це. А в 1957 році королева Єлизавета ІІ вперше сама звернулася до людей в телевізійному форматі, а саме – з різдвяною промовою, відомою як "Милостива мова Її Величності". І хоча не останню роль в цій ідеї зіграли BBC і, можливо, провідний "реформатор" лорд Олтрінхем, цю подію часто називають одним із найбільш значущих способів, якими королева модернізувала монархію.

Перше телевізійне звернення королеви в 1957 році

Сміливі турне

Королева Єлизавета II завжди сміливо подорожувала, що зробило її першим британським монархом, який відвідав зокрема Австралію, Нову Зеландію і Фіджі, а ще – Індію та Пакистан. За час правління королеви чимало колишніх колоній вирішили заявити про незалежність, деякі робили це вельми грубо, але 15 з них досі входять до Королівства Співдружності, у чому, зокрема, велика заслуга цих візитів. Вони були небезпечні, але ними королева проявила тверду підтримку й повернула прихильність до себе.

У 1952 році, тоді ще принцеса, Єлизавета відвідала Кенію на початку подорожі по Співдружності від імені свого батька, короля Георга VI. Саме в Саган Лодж, Кіганьйо, вона дізналася про своє сходження на трон


Королева та герцог Единбурзький в маорі-кау-ківі (традиційний новозеландський одяг) під час візиту 1977 року до Нової Зеландії

Королева на зборах Сполученого Королівства, Лондон, 2018

На окрему увагу заслуговує візит до Північної Ірландії – перший за 100 років з боку королівської сім'ї і, незважаючи на ті бурхливі часи – відважний, якщо взяти до уваги, що за кілька років до того під час революції там стратили деяких членів сім'ї принца Філіпа. Це був важливий крок, що продемонстрував світові возз'єднання і прощення.

Усьому голова

Королева була покровителькою понад 600 благодійних, професійних і громадських організацій, а також військових об'єднань – від міжнародних до невеликих місцевих – що охоплюють найрізноманітніші питання: від можливостей для молоді до збереження дикої природи і навколишнього середовища. "Я думаю, що особистий приклад і цілеспрямованість, які демонструє Королева, є не тільки дуже рідкісними серед лідерів, а й великим джерелом гордості та радості", – сказав якось герцог Кембриджський про активну діяльність Єлизавети ІІ.

Королева Єлизавета II

До того ж королева – була главою своєї великої родини: вона завжди брала активну участь у вихованні як чотирьох дітей, так і онуків та правнуків Королівської родини.

Королева Єлизавета II, принц Філіп та їхні діти – принц Чарльз і принцеса Анна, 1953

Прямує в майбутнє

За час правління королеви Єлизавети II світ змінився колосально – від післявоєнного, ще консервативного, до сучасного, що крокує під руку з технологіями, розвивається і ламає всілякі стереотипи. Найгучнішим доказом того, що і королева вміла змінювати свої погляди, став дозвіл на шлюб її онука, принца Гаррі, з Меган Маркл – розведеною американкою. Нагадаємо, що півстоліття тому королева не дала згоди на весілля своєї сестри Маргарет з тієї ж причини – полковник авіації, Пітер Таунсенд, якого та любила, був раніше одружений.

За час правління королева пройшла через безліч нововведень. Зокрема, вона стала першим монархом, який дозволив відкрити для людей Букінгемський палац. Вона стала першою, чий уряд очолила жінка, – Маргарет Тетчер. Вона проявляла чимало підтримки темношкірим: історія запам'ятала її знаменитий танець з Кваме Нкрумою – революціонером і прем'єр-міністром Гаани, який допоміг зберегти країну в Співдружності, – і фото, де вона щиро обіймає темношкіру жінку на початку 90-х.

Знаменитий танець із Кваме Нкрумою, 1963

У промові з нагоди свого 21-річчя королева колись пообіцяла до самої смерті вести свій народ – до сьогодні вона відчайдушно продовжувала це робити, а британці всі ці роки гордо співали: "Боже, бережи Королеву".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.