До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Стисла історія найзнаменитіших королівських тіар

Королівські діадеми відіграли важливу роль у британській спадщині. У цьому матеріалі розповідаємо про найвідоміші королівські тіари, які носили монархи впродовж трьох століть.

Тіара королеви Марії "Торочки" (Fringe)
Королева-мати в тіарі королеви Марії "Торочки" на світлині, зробленій під час коронації її чоловіка Георга VI, 12 травня 1937 року

Тіару королеви Марії "Торочки" створено 1919 року в майстерні E. Wolfe & Co для ювелірного Дому Garrard. В її дизайні повторно використано діаманти з намиста, яке придбала королева Вікторія в Collingwood & Co. У серпні 1936 року королева Марія подарувала цю тіару своїй невістці, королеві Єлизаветі (пізніше королеві-матері), яка згодом позичила її своїй дочці королеві Єлизаветі II, щоб та надягла її під час одруження з принцом Філіпом у 1947 році. Пізніше, дочка королеви, принцеса Анна, наділа її на своє весілля в 1973 році.

Реклама
Тіара "Вузлики кохання" (The Lover’s Knot)
Герцогиня Кембриджська в сукні Alexander McQueen і тіарі "Вузлики кохання" на врочистому бенкеті в Букінгемському палаці, 23 жовтня 2018 року

Тіара "Вузлики кохання", яку іноді називають Кембриджською тіарою, була улюбленою тіарою принцеси Уельської Діани. Герцогиня Кембриджська неодноразово надягала цю тіару з перлами й діамантами. Вона ж була першою, хто надів цю тіару 2015 року, — вперше після розлучення Діани й принца Чарльза. Тіару створив для королеви Марії в 1914 році ювелірний Дім Garrard з використанням наявних прикрас у колекції монарха. Дизайн ґрунтувався на дизайні тіари її бабусі, принцеси Гессен-Кассельської. Згодом тіару успадкувала королева Єлизавета II й подарувала принцесі Діані в день її весілля 1981 року.

Діамантова тіара-бандо
Меган Маркл у день весілля в тіарі-бандо й сукні Givenchy, 19 травня 2018 року

Діамантова тіара-бандо, можливо, є однією з найупізнаваніших діадем на сьогодні через те, що герцогиня Сассекська наділа її в день весілля з принцом Гаррі 2018 року. Бандо з інкрустацією діамантами й платиною було — як і багато найвідоміших королівських тіар — спочатку зроблено для королеви Марії в 1932 році, до пари одній з її коштовних брошок з 10 діамантів, які подарувало їй графство Лінкольн. До тих, хто надягав тіару хоча б один раз, належить і принцеса Маргарет.

Фамільна тіара Спенсерів
Принцеса Уельська в день весілля у фамільній тіарі Спенсерів і сукні David & Elizabeth Emanuel, 29 липня 1981 року

Хоча принцеса Уельська отримала в подарунок від королеви тіару "Вузлики кохання" в день свого весілля, у 1981 році вона вирішила надягти сімейну реліквію для одруження з принцом Чарльзом. Фамільна тіара Спенсерів не входить до королівської колекції, але як і раніше належить до найвідоміших британських тіар. Вона складається з ювелірних прикрас різних епох і змінювалася із часом. Кажуть, що її бічні частини раніше належали тіарі Френсіс Манбі, останній віконтесі з Монтагу, яка залишила свою тіару леді Сарі Спенсер у 1875 році. Центральну частину тіари подаровано в 1919 році як весільний подарунок від леді Сари Спенсер Синтії, віконтесі Елторп (бабусі Діани), тоді як у 1937 році Garrard було доручено створити ще чотири відповідні елементи. Дві сестри Діани також надівали корону в дні своїх весіль.

Тіара-кокошник Гревілла Емеральда
Принцеса Євгенія в день весілля в тіарі-кокошнику Гревілла Емеральда й сукні Peter Pilotto, 12 жовтня 2018 року

Тіара-кокошник Гревілла Емеральда подібна за формою й стилем до головного убору тіари-бандо, яку герцогиня Сассекська наділа в день свого весілля 2018 року. Головна особливість цього кокошника — центральний смарагд ограновування кабошон вагою 93,70 карата. Цю тіару вирішила надіти принцеса Євгенія в день свого весілля в жовтні 2018 року. Виготовив ​​убір ювелірний Дім Boucheron у 1919 році для світської дами Маргарет Гревілл, яка залишила його королеві-матері. Ореол платини також прикрашений рожевими діамантами, шістьма невеликими смарагдами й ажурним візерунком.

Тіара "Дівчат Великої Британії й Північної Ірландії"
Королева Єлизавета II в тіарі "Дівчат Великої Британії й Північної Ірландії" на бенкеті в Парижі, 10 червня 1992 року

Тіара "Дівчат Великої Британії й Північної Ірландії" посідає почесне місце на британських монетах і банкнотах. Спочатку це був весільний подарунок королеві Марії в 1893 році, куплений на гроші, що їх зібрав комітет на чолі з леді Євою Гревілл, яка згодом стала фрейліною королеви. Особливість цієї тіари в тому, що вона трансформується: її можна носити як намисто і як діадему. На початку 1900 років основу тіари було видалено, тож її можна було носити також і як "пов’язку". Королева Єлизавета II (тоді принцеса Єлизавета) отримала діадему й бандо на весілля з принцом Філіпом у 1947 році, а пізніше ці дві частини було знову з’єднано в 1969 році.

Тіара "Німб" (Halo)
Герцогиня Кембриджська в тіарі Halo й сукні Alexander McQueen у день весілля з принцом Вільямом, 29 квітня 2011 року

Тіару Cartier Halo замовив ​​Георг VI у 1936 році, за три тижні до сходження на престол. Він подарував її королеві Марії (пізніше королеві-матері), яка згодом передала тіару королеві Єлизаветі II на її 18-й день народження. Потім тіару успадкувала принцеса Анна, яка надягала її кілька разів, а відтак тіару вибрали для герцогині Кембриджської в день її весілля у 2011 році. Тонкий головний убір прикрашений 739 алмазами діамантового ограновування й 149 діамантами ограновування багет.

Меандрова тіара
Зара Філліпс у Меандровій тіарі й сукні Zac Posen у день весілля, 30 липня 2011 року

Меандрова тіара — єдина тіара в королівській колекції, що належить родині принца Філіпа. Нині її носить принцеса Анна, яку в ній бачили востаннє під час голландського державного бенкету у 2018 році. Ця тіара могла бути весільним подарунком матері принца Філіпа, принцесі Алісі, під час її шлюбу з принцом Андрієм Грецьким і Данським у 1903 році. Також є теорія, що вона успадкувала тіару від свого свекра, грецького короля Георга I (помер у 1914 році). Це повністю діамантова тіара, яку виготовив Дім Cartier. Її унікальний геометричний дизайн привернув увагу Зари Філліпс, яка надягла цю тіару в день свого весілля у 2011 році.

Тіара "Квітка лотоса"
Президент Китаю Сі Цзіньпін і герцогиня Кембриджська на державному бенкеті в Букінгемському палаці 20 жовтня 2015 року. На Кейт червона сукня Jenny Packham і тіара "Квітка лотоса"

Королева-мати доручила Garrard переробити її перлове й діамантове намисто (весільний подарунок її чоловіка Георга VI) на тіару "Квітка лотоса" в 1923 році. Принцеса Маргарет успадкувала цю тіару й носила її в 60-х роках. У цій тіарі виходила заміж Серена Армстронг-Джонс у 1993 році. Герцогиня Кембриджська також прихильниця цієї тіари.

Діадема Георга IV
Королева Єлизавета II залишає Букінгемський палац разом зі своїм чоловіком, герцогом Единбурзьким, по дорозі в будівлю парламенту, 4 листопада 1952 року

Діадему Георга IV було спочатку зроблено для знаменитої екстравагантної коронації короля Георга IV в 1820 році. Її носила королева Вікторія, а Єлизавета II наділа її під час коронації в 1953 році. Виріб зі скульптурного золота, срібла, перлів і 1333 діамантів, зокрема й блідо-жовтого діаманта в чотири карати в центрі, зображено на портреті королеви на британських марках, а чотири гілки являють собою національні емблеми Сполученого Королівства. Королева також надягає цю діадему на Церемонію відкриття парламенту.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.