До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Чи захоплять роботи світ й найсправжнісінька антиутопія

Український взуттєвий бренд Ali Saulidi з кожною колекцією доводить, що космос ближче, ніж здається. В освітніх роликах, знятих спеціально для Vogue UA, чотири особистості розповідають про те, що для них означає космос. Дизайнер Антон Шнайдер та астрофізик Ольга Захожай вже розповіли, що вони думають про космос. А героєм третього відео став Ігор Новиков – співзасновник філії Університету сингулярності в Києві, колега Ілона Маска й українська суперзірка інновацій. Його роздуми про космос – в новому ролику Ali Saulidi, спеціально для Vogue UA.

Факти про космос

Розповідає Ігор Новиков:

- Коли польоти в космос стануть буденністю?

- Я гадаю, ми перебуваємо десь в трьох-чотирьох роках від того моменту, як політ у космос можна буде порівняти з польотом на ті ж Мальдіви. Ряд компаній, до прикладу, Virgin Річарда Бренсона й Space X Ілона Маска, зараз працюють над проектами в сфері космічного туризму. Думаю, на початку 20-х це буде вже повсякденним хобі, як і подорожі по землі.

- Ви сказали, що поки не полетіли б у космос. Чому?​

- Може бути тому що я вважаю, що ще не пізнав Землю. Є ряд країн, в яких я мрію побувати. І мені не вистачає часу чи можливості. Тому, як тільки закінчу з Землею – почну дивитися на небо.

- Яких космічних процесів нам усім варто боятися?

- Як людина, яка виросла на голлівудських блокбастерах, мені здається варто боятися зіткнень з астероїдами. Тому що з усіх технологій, які є сьогодні, немає таких, які змогли б ефективно боротися з кометою чи астероїдами, що летять на Землю.

- Який найпоширеніший міф про космос?

- Що космос – це дуже далеко, дуже дорого і не реально. Космос набагато ближче ніж ми думаємо. І, в якійсь мірі, за величезне спасибі Ілону Маску й Space X. Що вони перетворюють космічні запуски в буденність, і це дуже круто. Ми незабаром будемо бачити все більше й більше людей в цій індустрії чи, як мінімум, з космосом як хобі.

- Що ви взяли б з собою в подорож до космосу ?

- Не думав, що би я взяв з собою. Точно знаю кого – я би точно взяв своїх дочок, пару близьких мені людей, які марять космосом.

- Робот Софія якось жартома сказала, що обіцяє знищити людство. Чи варто побоюватися цього жарту ?

- Я би побоювався того, що сказала робот Софія, якби вона дійсно сказала це в жарт. Я не думаю, що загроза людства від штучного інтелекту буде стояти на порядку денному ще як мінімум років десять. Дай Боже. Я, звичайно, можу помилятися.

- Яка з антиутопій про майбутнє вам здається найбільш реальною ?

- Для мене найстрашнішою і реальної антиутопією є будь-який сценарій, в якому людство знищує саме себе. Я не вважаю, що нам є сенс побоюватися космосу, штучного інтелекту, роботів, навал інопланетян чи чогось подібного. Радше, є сенс боятися самих себе. Справа в тому, що за останні кілька сотень років, завдяки, в тому числі, технологіям і проривам, які ми зробили, люди трохи забули – що значить бути людиною. Я гадаю, від того, чи згадаємо ми відповідь на це питання, і залежить наше виживання. Я швидше песиміст, ніж оптиміст в цьому питанні на сьогоднішній день.

- Чи не здається вам, що штучний інтелект і нові технології готують людство до самотності? І в майбутньому ми будемо спілкуватися з вигаданими ідеалами, як у фільмі "Вона"? На ваш погляд, майбутнє може бути таким? Чи добре це?

- Я не вважаю, що в майбутньому ми будемо самотні. Якщо все буде нормально, то люди залишаться. І, відповідно, це буде наш вибір – спілкуватися чи не спілкуватися з автоматизованими системами. Я гадаю, що цінність людяності, цінність емпатії будуть тільки рости завдяки автоматизації. Тому, якщо ми переживемо турбулентність, яка буде в найближчі 10-15 років, то цінність людини і людяності тільки виросте. І самотніми ми точно не залишимося.

Ідея: Olya Shapovalova, Ali Saulidi

Відео: Yuriy Mashkov, Yaw Hinne, Kostiantyn Lishchyna

Виробництво: Olya Shapovalova

Реклама

Читайте також:

Розмови про космос: Антон Шнайдер

Таємниці космосу в освітньому проекті Ali Saulidi

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.