До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Таємниці космосу в освітньому проекті Ali Saulidi

Український взуттєвий бренд Ali Saulidi з кожною колекцією доводить, що космос ближче, ніж здається. В освітніх роликах, знятих спеціально для Vogue UA, чотири особистості розповідають про те, що для них означає космос. Героїня другого ролика, астрофізик Ольга Захожай, говорить про зірки, планети і про те, яким буде наступний важливий етап для сонячної системи – в ролику Ali Saulidi, знятому спеціально для Vogue UA.

Реклама
Що потрібно знати про космос

Відповідає астрофізик Ольга Захожай

- У вас є такі знання про космос, які у звичайних людей могли б викликати страх?

- Я думаю, що найбільш вражаюче (скоріше не страшне) в космосі – це його масштаби – мільйони й мільярди років, відстані в відстанях між Землею й Сонцем або світлових роках. Більшість людей навіть і не замислюється про те наскільки величезний й складний наш світ.

- Який художній фільм або мультфільм про майбутнє найбільш точно описує його?

- З якнайвідоміших, напевно, "Армагедон". Особливо, якщо згадати підготовлювані проекти з вивчення можливості видобутку корисних копалин з надр астероїдів.

- Найромантичніше сузір'я ?

- На мій погляд – це сузір'я Великої і Малої Ведмедиць. Тому що Велику Ведмедицю найпростіше знайти на зоряному небі і її знають майже всі (тобто чисельно романтиків більше). У хвості Малої Ведмедиці знаходиться Полярна зірка – по ній орієнтувалися моряки, повертаючись до своїх коханих. І їх двоє, ведмедиць, для романтики – це найкраще число.

- Який колір домінує у Всесвіті?

- Чорний, тому що більша частина нашого Всесвіту – це "порожній" простір, невидима і до сих пір не дуже зрозуміла нам складова нашого світу.

- Чи можна назвати зірку своїм іменем?

- Теоретично кожен може створити свій власний каталог зірок і називати їх будь-якими іменами (збираючи при цьому гроші з щасливих володарів цих імен), можна навіть створити свій сайт, де цей каталог буде загальнодоступним, і де можна буде побачити зірку зі своїм ім'ям. Але офіційно зареєструвати такий каталог в міжнародній астрономічній базі даних буде вкрай складно, а значить офіційним ім'ям цих зірок, як і раніше, будуть букви і цифри.

- Що потрібно знати про космос кожній людині?

- Було б чудово, якби всі знали, що таке Сонячна Система і де в ній знаходиться наша Земля; в чому різниця між планетою, зіркою і галактикою; чому влітку день довший, ніж взимку. Але я не думаю, що "соромно не знати" відповідей на ці питання, швидше "прикро", якщо ними не цікавляться.

- Чому ви вирішили пов'язати своє життя з астрофізикою​?

- Тому що займатися наукою цікаво, потрібно знати те, про що більшість людей навіть не замислюються і будь-який, навіть маленький результат дає, нехай і невеликий, але все-таки внесок в розуміння того, як цей світ влаштований.

- Яким буде світ через 50 лет?

- Технології розвиваються з кожним днем. Це відбивається і на нашому повсякденному житті, і на всіх областях науки. Щороку нас чекають нові наукові відкриття. Для наук, пов'язаних з вивченням космосу, в найближчі 10 років планується запуск і введення в експлуатацію найпотужніших космічних і наземних телескопів, а значить, ми зможемо побачити далі і дізнатися краще ближній і дальній космос. На проекти з освоєння Марса і можливість видобутку корисних копалин з надр астероїдів витрачаються великі кошти в даний час, можливо через 50 років для нас це вже стане рутиною.

Ідея: Olya Shapovalova, Ali Saulidi

Відео: Yuriy Mashkov, Yaw Hinne, Kostiantyn Lishchyna

Виробництво: Olya Shapovalova

Читайте також:

Розмови про космос: Антон Шнайдер

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.