До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Що потрібно знати про Haute Couture: ключові цифри та факти

У Парижі закінчився Тиждень високої моди. І хоча за останній час кількість брендів, що беруть участь у цьому заході, збільшилася, не всі представлені колекції можуть носити горде звання Haute couture.

Maison Margiela Couture весна-літо 2017

Якщо говорити зовсім просто, то модні бренди, які не були сертифіковані Fédération française de la couture, французькою федерацією, що регулює і контролює галузь високої моди, де-юре не мають права вживати термін щодо своїх колекцій. Haute couture – термін з 1800-х років й стосується предметів одягу, штучно створених для конкретних клієнтів. Першим кутюр’є у сучасному розумінні вважається англієць Чарльз Фредерік Ворт, який спеціально приїхав до Парижа, щоби відкрити там свій модний Будинок.

Реклама
House of Worth (1858–1956)
Весільна сукня для Еліс Вейд від House of Worth (1879)

Цей термін не можна використовувати без розбору, так як він має юридичну силу й значення і не видається просто так. Будинок, що претендує на таке високе звання, має відповідати цілому списку вимог.

Цифри Haute Couture

Вимоги, встановлені Fédération française de la couture у 1945 році (й унаслідок оновлені в 1992 році), мали виконуватися поступово й безперервно, щоби Будинок зберіг свій статус високої моди, оскільки інакше титул й членство в Fédération française de la couture можуть анулювати.

Дизайн одягу haute couture передбачає індивідуальне виконання для приватних клієнтів.

Бренд, який має право називатися haute couture, повинен підтримувати роботу ательє з не менш, ніж 15-ти співробітників. У кожного працівника має бути повноцінний робочий день в ательє, в Парижі. Взагалі все виробництво повинне знаходитися у французькій столиці.

Також штат має налічувати 20 технічних працівників, які працюють на постійній основі.

Колекція haute couture має містити не менше 50 оригінальних зразків (у різні роки їхня кількість варіювалася від 25 до 75) – як денного, та і вечірнього одягу. Презентувати колекції необхідно двічі на рік – у січні та липні.

Усі сукні haute couture виконуються лиш в одному екземплярі, кількість машинних швів не повинна перевищувати 30%, оздоблення та декор повинні здійснюватися за давніми традиціями. Так, до прикладу, на виготовлення однієї сукні Elie Saab Couture з колекції осінь-зима 2017.2018 пішло 20 000 одиниць декору, в тому числі 8000 блискіток, 1000 перлин і 10 000 трубочок коштовного стеклярусу, а в роботі над нею брали участь 13 вишивальниць.

Клієнтками високої моди є всього близько 2000 жінок у всьому світі.

Maison Margiela Couture весна-літо 2017
Хто насправді виготовляє одяг Haute Couture?

"Les petite mains", у буквальному сенсі термін означає маленькі руки й стосується колективу з 2 200 швачок, які старанно створюють шедеври високої моди. Найчастіше les petite mains проводять свою кар’єру та життя виключно в одному бренді. Так, до прикладу, в Chanel є вишивальниці та мереживниці, що працюють в Будинку вже більше 50 років.

Chanel Couture осінь-зима 2017/18
Скільки коштує Haute Couture?

Ціни на деякі зразки, робота над якими займає більше 700 годин та 20 осіб персоналу може бути дуже високою. Зазвичай вартість стартує від 15 000 євро. Використання рідкісних тканин та коштовних прикрас може тільки підвищити ціну. Окремі зразки можуть вартувати до кількох мільйонів. Так, до прикладу, сукня Dior, у якій Дженніфер Лоуренс з’явилася на церемонії "Оскару" в 2013 році, коштувала чотири мільйони доларів.

Сукня Dior Couture весна-літо 2013
Ключові гравці

Нині існує 15 модних Будинків Haute Couture, зокрема й такі титани, як Dior та Chanel. У 2012 році до Balmain, Chanel, Christian Dior, Christian Lacroix, Emanuel Ungaro, Givenchy, Hanae Mori, Jean Louis Scherrer, Jean-Paul Gaultier, Lecoanet Hemant, Louis Feraud, Thierry Mugler, Torrente, Yves Saint Laurent та Viktor&Rolf долучилися новачки Maison Martin Margiela та Alexis Mabille. Для тих Будинків, чиї штаб-квартири знаходяться за межами Парижа, була вигадана спеціальна категорія – Versace, Valentino, Elie Saab, Giorgio Armani вважаються членами-кореспондентами. До нових членів у січні 2017 приєдналися: Antonio Grimaldi, Galia Lahav, Georges Hobeika, Hyun Mi Nielsen, Maison Rabih Kayrouz, Xuan. Reappointed. А гостями є наступні бренди: Aouadi, Francesco Scognamiglio, Guo Pei, Iris Van Herpen, Julien Fournié, Ralph&Russo, Schiaparelli, Ulyana Sergeenko, Vetements, Yuima Nakazato та Zuhair Murad. У показах от-кутюр для сезону осінь-зима 2017/2018 також брали участь і американські бренди – Proenza Schouler та Rodarte, які представляли не роботи от-кутюр, а колекції сезону весна-літо 2018.

Щороку ситуація змінюється, хтось не бере участі у показах сезон-два, а хтось покидає модний олімп на більш тривалий час. Поточну ситуацію завжди можна відстежити за розкладом на сайті Fédération française de la couture.

Читайте також:

25 платьев для невест на Неделе высокой моды​

Магія от-кутюр: що відбувалося за лаштунками Тижня високої моди

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.