До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

5 обіцянок самій собі: навчитися казати "Ні"

Vogue.ua спільно з маркою Intimissimi і модною ілюстраторкою Mademoiselle Jolie продовжує проєкт #MyIntimateMood. Новий сезон ми назвали "П'ять обіцянок самій собі" і в кожному матеріалі будемо нагадувати собі і вам, що найважливіші обіцянки в житті – не ті, які ми даємо іншим людям. А ті, які ми даємо собі.

ЗАВАНТАЖИТИ #MyIntimateMood

Обіцянка №4: навчитися казати: "Ні"

Компанія Disney перезніме "Один вдома". Але взагалі-то час перезняти "Завжди кажи "Так" з Джимом Керрі. Щоб казати "Так" – ні розуму, ні характеру не потрібно. Фразу "Чи присягаєшся ти..." не обов'язково дослуховувати до кінця, щоб вигукнути "ТАК!" просто перед вівтарем. "Потанцюємо?" – "Так!". "Десерт?" – "Так!". "Спишемось на тижні?" – "Так!".

Реклама

"Ще вина?", "Візьмешся за цей проєкт?", "Мені личить синій?", – ці запитання не передбачають ніяких відповідей, крім стверджувальних. А насправді – варіантів як мінімум два.

"Ні" не вимагає реверансів, вибачень і експлікацій завдовжки в роман Донни Тартт. "Ні" – це самодостатня, чітка відповідь. Після неї можна не додавати виправдання "тому що". "Ні" – це намір, сила, воля і право бути почутою. Час привчити оточення до того, що "Ні" – це відповідь остаточна і не оскаржується. Особливо якщо справа стосується речей інтимніших, ніж робочий проєкт або прохання подруги.

"Твоя сестра прилітає о 6:30, її треба зустріти в аеропорту", – каже мама. Ніякі аргументи про те, що заради цього доведеться вставати о 4, що UBER ніхто не скасовував, що сестрі давно виповнилося 18 і навіть 29, і вона не просто бувала в місті – вона в ньому народилася, – не діють. І ти покірно заводиш будильник, плентаєшся в аеропорт, зустріч з сестрою вже не тішить, а потім ти злишся на себе саму – і на весь світ. Замість того, щоб сказати мамі: "Ні, мам, не вигадуй", – і покласти слухавку.

"Я не приїду до вас на конференцію, – каже партнер, – пришлю помічника. Але він недосвідчений, юний, буде соромитися. Зможете надати йому увагу?". І весь день, замість того, щоб базікати з колегами, зав'язувати контакти, а в перервах попивати шампанське, ти опікатимеш дебютанта, який не здатний і двох слів зв'язати. А достатньо було сказати по телефону: "Ні, дорогий Іммануїле. Ніяк".

"Ми прямуємо в Стамбул на вихідні, приглянь за кішкою, – каже подружка між справою. – Нічого не роби, тільки міняй лоток, наливай воду і давай корм. І погладь, щоб їй не було самотньо. А якщо раптом квіти почнуть в'янути, поллєш? А я привезу тобі рахат-лукум", – і дивиться оленячими очима. І ти, ламаючи плани, за графіком поливаєш кішку, гладиш заміокулькас, а сама думаєш: "Та чорт би побрав усіх котиків світу".

"Вам сподобалося?", – запитує офіціант, коли забирає тарілку, на якій височіють розчленовані равіолі з лососем, які виявилися зовсім неїстівними. "Так-так, спасибі", – ввічливо відповідаєш ти. А сама думаєш, що повара варто було б нагодувати цими равіолі примусово. Добровільно їх ніхто не їстиме. І гадки не маєш, що взагалі-то можна сказати: "Ні! Гидота ваші равіолі", – і повернути тарілку на кухню.

Найважчі "Ні" – сказані самій собі. "Ні, ніякого солодкого вранці. На десерт. І тим більше на вечерю". "Ні, не пропускаю тренування. Іду на TRX". "Ні, не сплю до останнього, а прокидаюся з запасом у 30 хвилин і чесно укладаю волосся". "Ні, ніякого спонтанного шопінгу і квитків у Стокгольм. Методично відкладаю на велику покупку". Ці "Ні" навіть читати сумно. А вже як прикро говорити їх собі – строгим голосом, з насупленими бровами. Тому можна додавати після кожного "Ні" компенсацію: "А от наступного разу ...".

Слово "Ні" володіє потужною силою. Не обов'язково руйнівною. "Ні" – це сміливість відстоювати свої кордони, оберігати особистий простір, захищати власні інтереси. "Ні" – це спосіб чути свій внутрішній голос і давати йому прорізатись. "Ні" – це спосіб включити критичне мислення і стати дорослішою.

Звісно, вищесказане не означає, що на будь-яке запитання чи пропозицію треба різко відповідати: "Ні". Зрештою, є приємні запитання: "Вийдеш за мене?", "Ти згодна на підвищення?", "Хочеш піжаму?". А ще, як вчила нас Астрід Ліндгрен, є запитання, на які просто неможливо дати однозначну відповідь: "Ви перестали пити коньяк вранці?".

<b>Галерея_Intimissimi_5</b>

Придбати білизну Intimissimi можна у фірмових магазинах бренду в Києві, Львові, Харкові, Дніпрі, Одесі та Херсоні.

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.