До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Історія тривалого роману королівської сім'ї з Cartier

Франческа Картьє Брікелл, авторка бестселера The Cartiers: The Untold Story of the Family Behind the Jewelry Empire і нащадок сім'ї, що заснувала легендарний ювелірний Дім, ділиться дуже особистою історією про давні зв'язки Cartier з королівською родиною.

Чотири покоління королівської сім'ї носили тіару Cartier Halo, яка спочатку належала королеві-матері

Десять років тому я — як і мільйони інших — дивилася, як Кетрін Міддлтон іде проходом Вестмінстерського абатства до свого принца. У той час я перебувала у Франції, в будинку мого покійного діда Жан-Жака Картьє. Коли наречена вийшла з машини на очах у світових ЗМІ, я піймала себе на тому, що дивлюся на стілець, на якому завжди сидів мій дідусь. Тому що, поки всі репортери говорили про чудову весільну сукню Alexander McQueen авторства Сари Бертон, я була вражена "чимось позиченим" під вуаллю. Тіара королеви Halo була створена 75 років тому при його батьку Жаку Картьє в ювелірній майстерні, яку він заснував над виставковим залом на Нью-Бонд-стріт.

Реклама

За кілька років до королівського весілля, відвідуючи дідуся на його 90-річчя, я виявила скриню з давно втраченими родинними листами. Святкового шампанського, яке я шукала в його погребі, ніде не було, але несподіваний вміст цього пошарпаного шкіряного ящика був настільки інтригуючим, що я пішла з роботи, щоб писати The Cartiers, а попутно і відстежувати відсутні шматочки головоломки минулого. Коли дійшло до глибошого вивчення зв'язків моїх предків з британською королівською родиною, я звернулася до Керолайн де Гіто, старшої кураторки Британської королівської колекції. Тоді як я мала уявлення про один бік історії, Керолайн, працюючи в Royal Collection Trust, змогла пролити світло на іншу. Зв'язки і відкриття, які ми зробили, стали темою онлайн-лекції, що складається з двох частин, яку я веду з Керолайн в якості запрошеного спікера.

Настільний годинник Cartier, подарований королевою Олександрою Георгу V на його коронацію в 1911 році

"Діккенс в декораціях Cartier" так герцог Віндзорський згадував дитячі різдвяні свята в Сандрінгемі. На лекціях ми вивчаємо архіви і в деталях розглядаємо коштовності, щоб оживити багату історію. Адже навіть найменший предмет шпилька для волосся з рубіном і діамантом Belle Epoque чи вишукано вирізаний фламінго з рожевого кварцу може розкрити якусь інформацію про людей, яким вони належали. До прикладу, настільний годинник Cartier, який королева Олександра подарувала своєму синові Георгу V під час його коронації в 1911 році. Сміливе поєднання бузкової і зеленої емалі (кольори суфражисток) не лише натякає на її власні погляди на життя, а й вказує на настрій легендарного годинникаря Луї Картьє (виконання "Шахерезади" в Ballets Russes вразило його настільки, що надихнуло на використання яскравих перських фарб у його творіннях). Тим часом напис на годиннику "Моєму дорогому Джорджі... від його люблячої дорогої матері. Нехай Бог направляє і захищає тебе" показує особисту сторону життя монархів: ніжний зв'язок між матір'ю і сином.

Діана, принцеса Вельська, у своєму улюбленому годиннику Cartier Tank і каблучці Trinity

Саме чоловік Олександри, Едуард VII, попросив Cartier відкрити філію в Лондоні, щоб гості на його коронації в 1902 році могли вибрати собі діадеми в паризькому стилі, не перетинаючи Ла-Манш. Сам будучи клієнтом, він проголосив компанію "Королем ювелірів і ювелірами королів". Упродовж наступних поколінь багато відомих витворів Cartier, що сяяли на представниках королівської сім'ї, включали кольє для королеви Олександри (ідеально приховує шрам на шиї), мініатюрний годинник епохи королеви Марії 1920-х років, брошку-троянду, яку принцеса Маргарет надягла на коронацію своєї сестри, діамантове намисто, яке з'являється на перших офіційних портретах 25-річної королеви Єлизавети II, численні прикрашені коштовностями великі кішки на герцогині Віндзорській, годинник Tank і каблучку Trinity, улюблені Діаною, принцесою Вельською, і брошку з рожевим діамантом Вільямсона, яку королева Єлизавета II носить досі (часто на рожевому, до прикладу, при зустрічі з Обамою).

Упродовж усього свого правління королева багато разів носила брошку з рожевим діамантом Вільямсона, створену Cartier. На цій світлині вона надягла її на зустріч з президентом Обамою у 2009 році

Крім того, є коштовності, які, навіть будучи невеликими за розміром, набувають монументального значення, якщо їх розуміти в історичному контексті. На початку 1930-х років мій прадід Жак відправив продавця в Багдад з місією придбання дорогоцінних каменів. Після прибуття продавець був поінформований про те, що деталі продажу мають залишитися в таємниці, і все, що йому дозволили сказати своєму босові, — це те, що потрібно більше грошей. Довіряючи йому, Жак передав кошти, схвильований перспективою того, що, як він припускав, має бути придбанням величезної кількості дорогоцінних каменів. Але коли його продавець повернувся, він мав лише невеликий мішечок. З нього він дістав єдиний дорогоцінний камінь: смарагд розміром з пташине яйце.

Намисто, яке носили королева і герцогиня Кембріджські

Як художник у душі, Жак був зачарований можливістю побачити настільки чудовий дорогоцінний камінь "Великий Могол", але, як бізнесмен, він був стривожений. До революції в Росії було легко знайти покупців, доволі заможних для придбання такого коштовного каменя. На жаль, 1930-і роки були зовсім іншою епохою. На превеликий жаль Жака, єдиним життєздатним варіантом було розрізати смарагд навпіл і заново відполірувати кожну половину до сяючого нового каменя.

Половину було продано американському мільйонерові. Інша, вагою 19,77 карата, була обрана королем Едуардом VIII в якості центрального каменя платинової обручки. Традиційно смарагди не використовуються для обручок (на відміну від діамантів, цей м'який камінь легко подряпати при повсякденному носінні). Але Едуарда VIII традиції не цікавили. Як і на багатьох інших дорогоцінних прикрасах, які він придбав для Волліс Сімпсон, король попросив, щоб на ньому було вигравірувано тепер відомий особистий напис: "WЕ are ours now 27 X 36". Цифри позначають дату 27 жовтня 1936 року, день, коли він зробив пропозицію Волліс, і день, коли вона подала прохання про розлучення зі своїм другим чоловіком.

Герцогиня Віндзорська у своїй смарагдово-платиновій обручці Cartier у грудні 1936 року, незадовго до відречення Едварда VIII від престолу. Справа — той же камінь, наново встановлений в золоті Cartier на честь 20-річчя їхнього весілля

Ця каблучка і вибір, який вона символізувала між любов'ю і обов’язком, змінили хід королівської історії. Приблизно в той же час, коли зробив пропозицію його старший брат, принц Альберт, герцог Йоркський, також відвідав Cartier у Лондоні. З цієї нагоди він придбав тіару Halo в подарунок своїй дружині Елізабет. Під час своїх досліджень я з’ясувала, що тіара з'явилася в демонстраційному залі на Нью-Бонд-стріт, 175 наприкінці літа того ж року, і це був один з безлічі прикрашених коштовностями головних уборів, які, як сподівався Жак, будуть розкуплені на коронації Едуарда VIII. Проте, Керолайн змогла пролити світло на точну дату, коли герцог Йоркський купив його — 18 листопада 1936 року, — що стає особливо пам’ятним, якщо розглядати його в контексті того, що сталося далі. Всього через три тижні Едуард VIII оголосив про своє зречення від престолу, і герцог Йоркський (який ніколи не хотів трон сам) став королем Георгом VI. Та ж тіара, що була придбана для герцогині, зрештою належала королеві. І в наступні роки її донька Єлизавета II (яка отримала тіару як подарунок на 18-річчя) позичала коштовність своїй сестрі, принцесі Маргарет, її доньці принцесі Анні і зовсім недавно її внучці герцогині Кембриджській.

Принцеса Маргарет у брошці Cartier у 1938 році

Це підводить нас до того королівського весілля 10 років тому, коли я спостерігала, як тіара 1930-х років виблискує у Вестмінстерському абатстві. Чудова прикраса, так, але також непроминущий твір мистецтва. І тому я подивилася на порожній стілець діда. Я знаю, яким би він був схвильованим, побачивши, як цей чудовий антикваріат, створений з такою самовіддачею і турботою, не залишився припадати пилом або розбився на нові коштовності, а залишається актуальним. Він захоплювався б і радів сьогодні так само, як і тоді, коли він був вперше створений.

Текст: Франческа Картьє Брікелл

За матеріалами vogue.co.uk

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.