До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Софі Лорен — 89 років

Легендарній італійці Софі Лорен виповнюється 89 років. У цьому матеріалі vogue.ua згадує найважливіше з життя акторки.

Дитинство в Поццуолі

Життя Софі Лорен — класична історія Попелюшки: дівчинка, яку виховувала самотня мати, виросла в будинку бабусі в провінційному рибальському містечку поблизу Неаполя і жила в бідності. Софі була народжена поза шлюбом, і після її появи на світ батько відмовився одружитися з матір'ю. Її мати — вчителька музики — аби прогодувати двох дітей, була змушена грати на фортепіано в місцевому трактирі, в якому юна Софі Шиколоне (справжнє прізвище) в той самий час підробляла офіціанткою. У 14 років Софі виграла свій перш конкурс краси і переїхала з мамою до Рима. Там на одному з конкурсів вона познайомилася з продюсером Карло Понті, який пізніше стане її чоловіком і найкращим другом. Їй було 16, йому 38, і він був одружений.
Софи Лорен

Карло Понті: 50 років разом

Навколо цього союзу ходило багато легенд. Хтось казав, що досвідчений продюсер Понті, лише побачивши Софі, одразу ж вирішив, що робитиме з неї секс-символ італійського кіно, і перші роки цілеспрямовано знімав її тільки в низькопробних фільмах, у більшій частині яких акторка з'являлася напівоголеною, до того ж, просив її вдатися до допомоги пластичного хірурга.

Реклама
Софи Лорен и Карло Понти
Разом з Карло Понті
Інші смакували деталі того, як католицька церква відмовлялася дати згоду на розлучення Понті, й той протягом десяти років перебував у конфлікті із самим Папою Римським. Відтоді, як Понті та Лорен познайомилися, минуло понад 70 років, і факти вже давно обросли тоннами домислів, та зрозуміло одне: світ отримав саме таку Софі Лорен багато в чому завдяки Понті. Він був для неї більше, ніж чоловіком — другом і наставником: допомагав обирати правильних режисерів, укладав вигідні для Лорен домовленості з кіностудіями, сприяв визнанню в Голлівуді. "Він допоміг мені знайти сенс життя", — лаконічно зізналася в однім з інтерв'ю Лорен. Вони таємно одружилися в Мексиці. Потім, через 10 років стосунків, цілком публічно — в Італії, й прожили разом пів сторіччя.
. Софи Лорен и Карло Понти
Софі Лорен і Карло Понті в Копенгагені (1958)
Софи Лорен и Карло Понти на вручении
Карло Понті і Софі Лорен на оскарівській вечері на честь акторки в Голлівуді (1962)

Справжня італійка

Для більшості Софі Лорен — втілення всього італійського. У більшості фільмів вона поставала в амплуа простої, але сильної жінки, на долю якої випадає безліч випробувань. Цей образ розгледів у ній режисер Вітторіо де Сіка — чотириразовий володар "Оскара", один з головних представників італійського неореалізму.

Софи Лорен в Каннах
Софі Лорен вітає Канни (1959)
Софи Лорен в Каннах
Софі Лорен під час перерви на зйомках однієї зі своїх картин (1961)
Вони працювали разом більше 20 років. У його кінострічках Лорен переграла всі типажі — від кумедної неаполітанської продавчині в "Золоті Неаполя" (1954) до вдови-мучениці в "Чочарі" (1960). Останній досі вважається одним з головних фільмів акторки: в 26 років дівчині вдалося зіграти трагічну роль — вдови та матері, що втікає від війни, аби врятувати свою доньку.
Софи Лорен в фильме
Софи Лорен в фильме
Кадри з фільму "Чочара"
В одній з фінальних сцен героїня Лорен зазнала насильства – з часу виходу картини минуло більше 50 років, але досі ця сцена залишається однією з найбільш емоційних у кіно, за напруженістю її порівнюють зі сценою насильства у стрічці "Незворотність", де зіграла інша італійка — Моніка Беллуччі. "Чочара", де компанію молодій Лорен склав Жан-Поль Бельмондо, зворушила не лише глядачів, а й оскарівських академіків — 1962 року вона стала першою неамериканською акторкою, що отримала "Оскара".
Софи Лорен в фильме
"Шлюб по-італійськи" (1964)

Материнство

Безхмарно щасливою акторка не була — відомо, що після знімань вона вирушала в клініку на курс лікування від безпліддя.

Софи Лорен
Акторка у своєму будинку в Швейцарії
У неї було два викидні, і першу дитину Лорен народила в 34 роки, а другу — в 38. Сини Карло та Едуард Понті — гордість акторки, яка через кілька років після їхнього народження майже перестала зніматися: її останні гучні роботи в Голлівуді датовані 1974 роком.
София Лорен
Софі Лорен з сином Карло в аеропорту Нью-Йорка (1971)
София Лорен с мужем Карло Понти  и детьми
Софі Лорен з чоловіком Карло Понті й синами Едуардо і Понті у власному домі в Швейцарії (1976)
Молодший, Карло Понті — успішний диригент. Старший, Едуардо — режисер: знаменита мама періодично знімається в його фільмах.
София Лорен с сыновьями Эдуардо и Карло Понти
Софі Лорен із синами на вечірці на власну честь в Беверлі-Гіллз (2011)

"За все, що в мене є, я завдячую спагеті"

Володарка виразних очей, пухких губ, пишних грудей і тонкої талії, Софі Лорен — одна з найвродливіших жінок світу. До того ж у неї бездоганне почуття гумору: в інтерв'ю вона не раз повторювала, що за свої розкішні форми вона завдячує не дієтам, а ... макаронам.

София Лорен
Софи Лорен
Софі Лорен готує піцу (1965)
"Нарешті, є хороші новини: їжте більше макаронів", пише акторка у своїй книзі "Жінка і краса", натякаючи на те, що дієти не зроблять жінку здоровою, а ось правильні вуглеводи — цілком можливо. Ще одна таємниця італійки з чудовим апетитом — оливкова олія. Дівчатам Софі Лорен рекомендує не тільки додавати її в їжу, але і робити з неї ванни — для гладкості шкіри.

"Жіноча сукня має бути, як паркан з колючого дроту: виконувати своє призначення, але не перешкоджати огляду", — пише акторка в одній зі своїх книг. Причому цієї філософії Софі Лорен дотримується і сьогодні: раз-у-раз схвильовує червоні доріжки Канн або Венеції глибокими декольте і вузькими спідницями авторства GiorgioArmani.

Софи Лорен на церемонии Золотой глобус
Софі Лорен на церемонії вручення премії "Золотий глобус" (2010)
Софи Лорен на церемонии Оскар
На церемонії "Оскар" (2011)
Софи Лорен

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.