
Модна штучка: 5 рецептів комбучі
Комбуча – це ферментований напій на основі чаю, який вживають уже тисячі років. Він багатий на корисні пробіотики, містить антиоксиданти та вбиває шкідливі бактерії. Комбуча – корисна заміна солодким газованим напоям, що освіжає влітку та може мати безліч смаків – з імбиром на зеленому чаї, ягідна на чорному чи навіть кавова. До того ж процес приготування напою від «а» до «я» – така собі нова йога. Ми вибрали кілька рецептів комбучі для домашнього приготування.

Скобі, він же комбуча-культура, він же чайний гриб, формується два місяці. Процес його вирощування схожий на медитацію – потребує витримки й готовності почати все наново, якщо скобі завередує, проте якщо мети досягнуто, на вас чекає чиста радість. Якщо немає сил чекати, комбучу-культуру можна просто купити чи попросити в знайомих та перейти до рецепта класичної чи кавової комбучі.
Складники
150 г цукру,
15 г листового чаю без ароматизаторів (чорного, зеленого або каркаде),
2 л води (кип’яченої, фільтрованої або бутельованої),
250 мл непастеризованої комбучі (домашньої чи крамничної).
Термін приготування від 5–7 тижнів.
Приготування
Залити чай і цукор окропом (500 мл) і дати настоятися 15 хвилин. У стерилізовану трилітрову банку налити 2 літри води, процідити через ситечко солодкий чай, перемішати й дати охолонути напою до кімнатної температури. Додати комбучу. Закрити отвір банки марлею, складеною в чотири шари, й закріпити гумкою. Залишити комбучу на 5–7 тижнів за кімнатної температури й у добре провітрюваному місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені.

Складники
200 г цукру,
20 г листового чаю без ароматизаторів (чорного, зеленого або каркаде),
2,5 л води (кип’яченої, фільтрованої або бутельованої),
1 чайний гриб (SCOBY) + 300 мл рідини від нього.
Термін приготування 5–7 днів.
Приготування
Залити чай і цукор окропом (500 мл) і дати настоятися 15 хвилин. У стерилізовану трилітрову банку налити 2 літри води й процідити через ситечко солодкий чай, перемішати й дати охолонути напою до кімнатної температури. Помістити чайний гриб разом з рідиною, в якій він до цього жив, у тару. Закрити отвір банки марлею, складеною в чотири шари, та закріпити гумкою. Залишити комбучу на 5–7 днів за кімнатної температури в добре провітрюваному місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Що раніше зупинити процес ферментації, то солодшою буде комбуча, а що пізніше – то кислішою. З готової комбучі дістати чайний гриб, перекласти в нову чисту банку й додати склянку готової комбучі, – це знадобиться для наступного виготовлення напою. Решту комбучі процідити, перелити в тару з кришкою та тримати в холодильнику. Вживати охолодженою. Якщо смак класичної комбучі хочеться врізноманітнити іншими смаками або посилити газацію напою, то перейдіть до рецептів з другою ферментацією (нижче).

Складники (на пляшку 750 мл):
600 мл класичної домашньої комбучі,
жменя свіжої малини,
1 ч. л. цукру.
Термін приготування 1–2 дні.
Приготування
Стерилізовані пляшки наповнити свіжою класичною комбучею. Малину з цукром потовкти виделкою й додати через шийку пляшки. Пляшку закоркувати так, щоб обмежити до напою доступ кисню. Залишити комбучу на 1–2 дні за кімнатної температури в місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Перед відкриванням добре охолодити.

Складники (на пляшку 750 мл)
600 мл класичної домашньої комбучі,
70 г свіжої вишні (без кісток).
Термін приготування 2 дні.
Приготування
Стерилізовані пляшки наповнити свіжою класичною комбучею, через шийку пляшки просунути ягоди вишні. Пляшку закрити пробкою так, щоб обмежити до напою доступ кисню. Залишити комбучу на 2 дні за кімнатної температури в місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Перед відкриванням добре охолодити.

Складники (на пляшку 750 мл)
650 мл класичної домашньої комбучі,
1 ч. л. куркуми,
1 ч. л. тертого кореня імбиру (свіжого).
Термін приготування 3–4 дні.
Приготування
Стерилізовані пляшки наповнити свіжою класичною комбучею, через воронку додати в тару куркуму та тертий імбир. Пляшку закоркувати так, щоб обмежити до напою доступ кисню. Залишити комбучу на 3–4 дні за кімнатної температури в місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. Перед відкриванням добре охолодити.

Складники
200 г цукру,
50 г свіжомеленої кави,
2,5 л води (кип’яченої, фільтрованої або бутельованої),
1 чайний гриб (SCOBY) + 300 мл рідини від нього.
Термін приготування 5–7 днів.
Приготування
Каву заварити у 500 мл окропу й процідити через кавовий фільтр. Розчинити в напої цукор та остудити рідину до кімнатної температури. В стерилізовану трилітрову банку налити 2 літри води й солодку каву. Помістити чайний гриб разом з рідиною, в якій він до цього жив, в тару. Закрити отвір банки марлею, складеною в чотири шари, і закріпити гумкою. Залишити комбучу на 5–7 днів у добре провітрюваному місці, куди не потрапляють прямі сонячні промені. З готової комбучі дістати чайний гриб, – далі його можна використовувати тільки для виготовлення кавової комбучі, але не чайної. Решту комбучі процідити, перелити в тару з кришкою та тримати в холодильнику. Вживати охолодженою.
Ще в розділі FOOD
Популярне

64-річна Шерон Стоун позує напівоголеною – і це найкраще, що ми бачили останнього тижня

«Я не втягуватиму живота»: Селена Гомес позує в купальнику – і це справжнє натхнення

Як приготувати легендарний сливовий пиріг за рецептом The New York Times

«Тайра, це Принц Гаррі»: українська парамедикиня розповіла про телефонну розмову з герцогом Сассекським

На чому заробляє Кайлі Дженнер

Портрет нації: який вигляд міг би мати інстаграм одеської студентки 90 років тому

10 архівних фотографій Біллі Боба Торнтона та Анджеліни Джолі

5 книжок, щоб закохатися в сучасну українську літературу

Бреду Пітту, схоже, пасує абсолютно все

Історія кохання: принц Гаррі й Меган Маркл

5 найкращих пісень Вітні Г'юстон

Борис і Керрі Джонсони відсвяткували пишне весілля
Не слідуйте за модою
- відчувайте її
Дякуємо!
На вказану вами адресу було відправлено листа.
Підтвердіть, будь ласка, свою підписку.