Журнал VOGUE

Підписатися
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь, що ознайомились з оновленою політикою конфіденційності і погоджуєтесь на використання файлів cookie.
Погоджуюсь

Кукурудзяні, кокосові, вершкові, нутові: 5 найкращих рецептів млинців

23 лютого 2022

5 рецептів млинців — з приводу й без. Своїми рецептами ділиться сертифікована нутриціологиня, фудтерапевтка, консультантка ЮНІСЕФ в Україні з питань харчування Анастасія Голобородько

Млинці, оладки, коржі — страва десятків світових кухонь. Це завжди простий рецепт, в основі якого — борошно найпоширенішого на цій території злака, горіха або бобового продукту, які легко зберігати і до яких є доступ. Всі млинці в цьому матеріалі — на альтернативному, відмінному від найпопулярнішого у світі пшеничного борошна. Вони не будуть подібні до класичних. Але можуть бути ще цікавіші й багатші за компонентним складом, користю і смаком.

Кукурудзяні млинці

Інгредієнти:

1 чашка кукурудзяного борошна;

1 яйце;

підсолоджувач до смаку — цукор, кленовий сироп або мед;

трохи солі;

3/4 чашки води;

2—3 ст. л. нерафінованої олії (оливкова, кокосова, олія авокадо);

нерафінована олія для смаження — така ж, як у тісто (можна замінити вершковим маслом гхі).

Приготування

Змішати в мисці кукурудзяне борошно, яйця, сіль, підсолоджувач і воду. Той, хто хоче тонших млинців, може додати більше води — тісто вийде рідшим. Збити до однорідності. Смажити на середньому вогні в невеликій кількості олії з обох боків, до рум’яної скоринки.

Якщо консистенцію зробити густішою і не додавати цукру, то вийдуть тонкі оладки, що смакуватимуть із солоними начинками на кшталт гуакамоле.

Солоні кокосові млинці

Ідеальний рецепт для тих, хто має алергію або чутливість до глютену, а також для тих, хто дотримується кето- або палеодієти.

Інгредієнти:

2/3 чашки кокосової стружки;

4 яйця;

½ чашки води;

1—2 ст. л. кокосового молока (опціонально);

1—3 ст. л. кокосової або оливкової олії для смаження.

Приготування

У блендері або кухонному комбайні збити кокосову стружку, яйця, воду й 1—2 ст. л. кокосового молока. Вийде й без нього, але з молоком буде смачніше. Збити до однорідного стану. Якщо блендер не надто потужний, збивати треба довго, щоб стружка подрібнилася до стану борошна.

Смажити невеликими млинцями на добре розігрітій сковорідці на кокосовій або оливковій олії. Кокосові вершки та свіжа лохина — ідеальне доповнення. Так, млинці важко перевертаються, треба набити руку.

Найсмачніші — коли трохи охолонуть. Зокрема, з оливковими тапенадами та паштетами.

Нутові коржі

Коржі з води й одного інгредієнта, ідеальний хлібозамінник, оладки, «дип» для гуакамоле й кабачкової ікри.

Інгредієнти:

0,5 склянки нутового борошна;

1—1,5 склянки води.

Приготування

Змішати нутове борошно й воду, щоб консистенція тіста була подібна до рідкого йогурту. Залишити на 10 хвилин. Пекти на сухій сковорідці на середньому вогні з двох боків.

Густіший варіант — нутове борошно, трохи мигдального борошна, сухий часник, сухий чилі й чорна сіль. Смачно — неймовірно. Чи можна змішати наполовину з рисовим борошном? — Звісно. Чи можна замінити замоченою сочевицею? — 100% так. Чи можна додати цибулю, зелень, прянощі? — Ще б пак. Можна просто взяти нутове борошно, кріп і паприку, сіль. Як на мій смак, це краще за пшеничну тортилью і кукурудзяну теж.

Можна їсти з гуакамоле. Можна з припущеною цибулею-пореєм і грибами. Можна як начинку використовувати кабачкову ікру або печені баклажани. Трохи сміливіше: все смачне — справді дуже просте.

Солодкі кокосові оладки

Інгредієнти:

2 стиглі банани;

2 яйця;

40 г кокосової стружки або борошна (стружка краща, оскільки дає гарну текстуру);

½ чайної ложки кориці;

1 ст. л. псиліуму;

1 столова ложка кокосової олії або масла гхі (топленого, вершкового) для смаження.

Приготування

Змішати інгредієнти й пекти як звичайні оладки. Головне — готувати за дуже помірної температури, можна — під кришкою.

Вершкові панкейки

Класика США і домашніх оладок, але із заміною інгредієнтів.

Інгредієнти:

200 мл кокосового йогурту;

1 ст. л. неочищеного цукру;

дрібка солі;

2 яйця;

трохи кокосової олії або вершкового масла;

4—6 ст. л. безглютенової суміші борошна (готові компоненти на основі борошна тапіоки);

дрібка пекарського порошку або соди.

Приготування

Всі інгредієнти змішати вінчиком або виделкою. Пекти на помірно розігрітій сковорідці, злегка змащеній кокосовою олією або вершковим маслом, викладаючи оладки за допомогою столової ложки.

рецепт ·

Ще в розділі FOOD

Популярне