До Vogue UA Conference 2023 залишилося
SOLD OUT

Розвідати Угорщину: Хевіз, Кестхей, Балатон

Якщо для вас Угорщина, як і для більшості туристів, асоціюється лише із давніми вулицями Будапешта і лайнапом літнього фестивалю Sziget, можливо, варто дослідити нові маршрути. Про альтернативи розповідає Марія Жданова.

Вчені університету Огайо з'ясували, що навіть чотириденна відпустка допомагає значно зменшити рівень стресу і перезавантажити організм. Перевіряти це твердження я вирушила на термальне озеро Хевіз в однойменному угорському місті. Інтернет-пошук підказував, що його аналогів у світі не існує. Погодьтеся, це вже вагома причина для поїздки.

Реклама

Дістатися до Хевіза можна трьома способами: автівкою, потягом або автобусом з Будапешта або Відня. Термальне озеро розміщене на однаковій відстані від столиць Угорщини та Австрії, і стало улюбленим місцем відпочинку європейців, які цінують філософію неквапливого життя і велнесу. Дорога з аеропорту Франца Ліста по швидкісній трасі займає не більше двох годин. На під'їзді до Хевіза росте мальовничий ліс, більше схожий на смарагдові джунґлі.

Термальне озеро Хевіз

Більшість готелів у Хевізі – сучасні санаторії з різними процедурами, власними спа-комплексами, кваліфікованими лікарями, реабілітаційними програмами і корисним харчуванням. Наприклад, у NaturMed Hotel Carbona**** можна організувати велнес-дівич-вечір або пройти курс аювердичної антистресової терапії. А в готелі Hotel Európa Fit у перервах між відвідинами термальних джерел – скористатися стоматологічними послугами.

Я зупинилася в чотиризірковому Ensana Thermal Hotel Aqua. На відміну від своїх сусідів у форматі Bed & Breakfast, в Ensana пропонують повний пансіон. Перше враження: Паоло Соррентіно цілком міг би зняти свою "Молодість" не в швейцарському Флімс-Лаакс, а на території такого спа-готелю в Хевізі: неймовірно красива природа замість декорацій, де вальяжні пенсіонери і юні інстамоделі в білих махрових халатах приймають водні процедури і сонячні ванни.

<b>Hotels Heviz</b>

Крім цього, готель має власні термальні басейни і розміщений у пішому доступі від озера Хевіз. Про унікальні властивості озера, яке утворилося в кратері згаслого вулкана, ходять легенди. Згідно з однією з них, озеро створила Діва Марія, почувши молитви няні римського імператора Флавіуса Теодоріуса. Скупавшись у Хевізе, важко хвора дитина дивом одужала. З XVIII століття за "молодильною водою" і корисним повітрям сюди навідуються європейські аристократи. 1795 року відкрили водолікарню, яка функціонує досі.

<b>Озеро Хевиз</b>

Площа озера – майже 50 тисяч квадратних метрів. Температура тримається на позначці +25 градусів навіть взимку, а влітку взагалі нагадує парене молоко (+ 30-35). Тому у курорту немає сезонності і пройти курс бальнеотерапії можна весь рік. Вода в Хевізі повністю змінюється за 3 дні, а саме озеро впадає в Балатон.

Озеро Балатон

Якщо відпочинок на термальному озері – це релакс, тиша і спокій, то шукати адреналін і пригоди можна на Угорському морі. Саме так місцеві жителі називають Балатон – найбільше озеро Угорщини, досить мілке, але з блакитною водою і мальовничими берегами. Мені Балатон назавжди запам'ятається божевільною прогулянкою на катері, з крутими віражами на максимальній швидкості. В яхт-клубі Fenyves можна не лише орендувати човен або рибальське спорядження. Я віддала перевагу обіду і ароматній каві на видовій терасі.

У південно-західній частині озера розташоване невелике містечко Кестхей. Тут і шопінг, і гастрономічні насолоди, і музеї. Наприклад, у транспортному – можна покататися на кареті, побачити вінтажну валізу Louis Vuitton і старовинну повітряну кулю. На особливу увагу заслуговує Палац Фештетичей з приголомшливим парком.

<b>Castle Festetich</b>

Мій угорський вікенд закінчується. На спеціальному вагончику піднімаюся до Хевізського району Егредь, який також називають винною гіркою. Тут між всілякими погребами, виноградниками, ресторанами і виноробними майстернями розмістилися античні руїни і міський музей. У другому проводять дегустації локальних вин і продуктів. Одна з традицій – купити яскраву стрічку, написати на ній бажання і причепити до дерев'яного містка. Так і пишу: "Повернутися сюди знову".

Не слідуй за модою — відчувай її

Підписатися

Ще в розділі

Популярне на VOGUE

Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.